Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie włącznika dwubiegunowego do puszki

Recommended Posts

ale jakoś nie widziałem żeby z puszki do włącznika dwuobwodowego schodziły inne kabelki niż standardowe 3x1,5 niebieski,dwukolor i czar. lub brązowy , może i w hurtowni są z innymi kolorami

Podpowiedz im, żeby hurtownia sprowadziła np. 4 x 1,5. One istnieją w realu! To nie Pokemony ani krasnoludy. To nie bajka, istnieją naprawdę!

No trochę się włóczyło koło szkoły ;), że 4x1,5 są wiem OK , dwa inne niż ochronny i niebieski, a trzeba trzy z puszki do włącznika , a czy są 3X1,5 bez koloru ochronnego i niebieskiego- bo jeśli nie ma to trzeba 5x1,5 i pominąć dwa kolory zarezerwowane dla uziomu i zera . ????

Nie kolego.

Te przewody z czterema żyłami nie zawierają żyły o barwie niebieskiej.

Jest wśród nich natomiast żyła ochronna.

Więc wszystko jest jak najbardziej ok.

Oczywiście żyła ochronna jest być może Twoim zdaniem zbędna, ale racji nie masz.

I nie ma ani uziomu, ani nie ma też zera.

Obudowa osprzętu również może posiadać zacisk ochronny.

Ponadto jeden z punktów rozporządzenia o warunkach jakim... wyraźnie wymaga (rozporządzenie jest aktem prawnym) aby wszystkie obwody posiadały rozdzielone PE i N.

W instalacjach w których wszystkie połączenia wykonane są pod osprzętem taka dyskusja jest bezprzedmiotowa.

się dyskusja rozpętała.. A ja dziś kupiłem w obi 3 żyłowy kabel i sam sobie to podłączę... tak na krzywy ryj;) No niestety nie dam zarobić taka polska dusigroszowa krew. Zęby też sam sobie będę rwał:D

I widzę że już czujesz temat. :)

Zawodowy elektryk po 10 latach nauki zawodu, z wieloletnią praktyką szczyci się posiadaniem uprawnień (ważnych pięć lat), które bezrobotny tynkarz ma szanse uzyskać w dwa tygodnie, i notorycznie używa argumentów typu: a leczyć też się będziesz sam?

Od zawodowca różni Cię jeszcze jedno. W promieniu kilometra od Twojego mieszkania lub Obi kupiłbyś te 1.2 metra przewodu taniej. Złotówka zostałaby w kieszeni :)

Edytowane przez m.k.k

Tu nie chodzi kolego o żadne "uprawnienia".

Tu chodzi o znajomość uznanych zasad technicznych, których żaden samouk "wykształcony" przez kolejnego niedouczonego samouka pojąc nie ma zamiaru a nawet pojąć nie jest w stanie.

Kolega oczywiście gdy zajdzie potrzeba podpisze się imieniem i nazwiskiem pod swymi "radami" ?

Tylko proszę te rady przemnożyć przez ilość osób którym zrobił kolega wodę z mózgu sprowadzając wykonywanie instalacji do tego aby światełko świeciło.

Taki jest Twój, laika punkt widzenia.

Często spotykam się z tym, że zleceniodawca pomiarów domaga się uznania za prawidłowe tego co prawidłowym w żadnym calu nie jest.

Ja mogę koledze podesłać takie protokoły do parafowania. Jest tam dokładnie to o czym kolega pisze.

Sankcjonowanie partactwa niosącego zagrożenie.

Nawet porażeniem.

Ja będę miał zlecenia, a kolega trochę grosza za pisanie głupot.

Oczywiście pozostanie kwestia odpowiedzialności.

To już nie będą anonimowe rady pomysłowego Dobromira.

Kasa oczywiście po połowie.

Wchodzisz w to kolego m.k.k.?

Edytowane przez kkas12

Ochronny nie ochronny ja i tak każdą zyłe przed dotknieciem sprawdzam probówką. Nawet niebieską. A jeśli chodzi o ochronna funkcję kabla zielonożółtego to i tak nie podłącze go pod oprawke GU10.

Do oprawki nie podłączysz ale jak się uprzesz to podłączysz np. do metalowej obudowy lampki nawet gdy niema zacisku PE(też można). Mając podwieszany sufit na metalowej konstrukcji nie zaszkodzi podpiąć konstrukcji do sieci połączeń wyrównawczych jak również rur,kotła,pralki,zmywarki itp itd. Pod warunkiem że sieć połączeń wyrównawczych zachowuje swoją ciągłość i odpowiednią rezystancję uziemienia(jest sprawna).To tylko a może AŻ służy dla Twojego bezpieczeństwa i Twoich najbliższych.To tak jak pasy w samochodzie lub fotelik dla dzieci.Mało kto o tym pamięta ale jest w elektryce taka zasada: 'pierwsze chronimy a potem zasilamy"....

Nie ma takiego wymogu.

Proszę nie mylić uziemienia PEN w złączu gdzie kończy się "jurysdykcja" ZE z uziemieniem GSW w budynku, gdzie żadne udzielne książątko z ZE nie ma już nic do gadania.

On nie ma nic wymagać a ma tylko zamontować licznik.

To co się dzieje za licznikiem jest sprawą wykonawcy instalacji i inwestora.

To, że kolega dał sobie wodę z mózgu zrobić nie oznacza by i inne osoby miały wodogłowie za kolegi udziałem.

Co do samej zasady, jak ktoś się zastanawia jak podłączyć prosty obwód, to niech naprawdę wezwie elektryka!!!!!, ale nie o tym, żyła ochronna...jestem tynkarzem i z racji włóczonego zawodu (automatyka przemysłowa) podglądam co instalatorzy wyprawiają w puszkach, różnie , ale jakoś nie widziałem żeby z puszki do włącznika dwuobwodowego schodziły inne kabelki niż standardowe 3x1,5 niebieski,dwukolor i czar. lub brązowy , może i w hurtowni są z innymi kolorami ( tu nawet nie mam pojęcia jakimi ale np dwa czarne i brązowy bo niebieski nie bardzo).. i teraz pytanie to taka niepisana zasada jak wpuszczanie aut w suwak czy konkretny niemawy przepis, oczywiście ten o ochronnym na każdy żyrandol i inne znam, ale czy kolory kabelków są gdzieś opisane/wymagane.

Dlaczego ciągle musi królować partactwo, i olewanie sobie przewodu ochronnego, ostatnio byłem u klienta przewody z tablicy do wyłacznika i do lampy 4x1,5 az miło popatrzeć

Nie ma takiego wymogu.

Proszę nie mylić uziemienia PEN w złączu gdzie kończy się "jurysdykcja" ZE z uziemieniem GSW w budynku, gdzie żadne udzielne książątko z ZE nie ma już nic do gadania.

On nie ma nic wymagać a ma tylko zamontować licznik.

To co się dzieje za licznikiem jest sprawą wykonawcy instalacji i inwestora.

To, że kolega dał sobie wodę z mózgu zrobić nie oznacza by i inne osoby miały wodogłowie za kolegi udziałem.

Mnie nie interesuje Pan z ZE montujący licznik tylko prawidłowe wykonanie uziemienia listwy PEN w złączu a nie wbicie kawałka bednarki dla poprawienia widoku.Chyba kolega nie twierdzi że jest to mało ważne? W wielu przypadkach instalacja ze złącza do rozdzielni w budynku prowadzona jest 3x/230V lub5x/400V a w rozdzielni próżno szukać uziemienia listwy PE.Takich sytuacji jest na pęczki.A biedny użytkownik komuś musi zaufać....i oby ZE miał sumiennych wykonawców i sam oddawał swoje mienie do eksploatacji w należytym porządku.A kolega niech się tak nie gorączkuje bo niestety żyjemy w takim kraju gdzie to co piszą w książkach i normach odbiega jeszcze od rzeczywistości. Pozdrawiam

Kolego, nie mieszaj książek z normami i "wymogami" ZE..

Ani w normach, ani w książkach nie znajdziesz żadnego zapisu na których ów wyssany z palca "wymóg" mógłby się oprzeć.

Powtórzę po raz kolejny.

Wartość rezystancja uziemienia GSW nie ma żadnego znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej.

I każdy kto twierdzi inaczej robi wodę z mózgu innym osobom.

A jeśli kolega nie potrafi samodzielnie bez bata w (postaci ZE) nad sobą funkcjonować ro należy zmienić zawód a nie martwić się o biednego inwestora i pod tym pozorem wprowadzać w błąd inne osoby.