Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak znaleźć idealną firmę budowlaną?

Recommended Posts

Jak szukaliście budowlańców, aby nie byli oni z przypadku. Z polecenia znajomych u mnie odpada, nikt nie jest w stanie mi polecić swojej ekipy, liczę jeszcze na forum :-). Poszukuje dość dużej ekipy i zaznajomionej z nowymi technologiami (np. ściany jednowarstwowe w systemie Dryfix). W internecie ogłasza się wiele firm, ale skoro ogłaszają się dość namolnie we wszystkich portalach to znaczy, że nie mają co robić a to rodzi podejrzenie, że nie są najlepsi. A może się mylę? Poradźcie jak znaleźć i gdzie szukać firmy, z której będę zadowolona.

"idealna firma" - nie ma takiej, może być tylko taka która stara sie popełnić jak najmniej błędów.

Ogłoszenia - też się ogłaszam, chociaż na brak pracy nie narzekam, chyba z przyzwyczejania te ogłoszenia :)

Poszukiwania - myślę, że na forum znajdziesz osoby któw polecą Ci swojego wykonawcę.

Ja zrobiłam "objazdówkę" po okolicy. Od razu w większości przypadków można wejść na budowę, zobaczyć czy jest porządek, jak ekipa pracuje, czasem z inwestorem zamienić parę słów etc. Sposób bardzo się sprawdził.

Na początku zaczęłam szukania ekipy z internetowych ogłoszeń, ale poz odwiedzeniu ich miejsca pracy katastrofa!! Burdel, syf i budowa jeszcze bez pozwolenia ... bo przecież i tak będzie...

"idealna firma" - nie ma takiej, może być tylko taka która stara sie popełnić jak najmniej błędów.

Podpisuję się pod tym 100%. Idealna jest właśnie taka która STARA się popełnić jak najmniej błędów a zawszę będą robić tak aby było jak najszybciej, najłatwiej dla nich i niekoniecznie najtaniej dla inwestora... ;(

Dziękuje bardzo za wszystkie rady, nawet te, które dziś do mnie nie przemawiają, bo może się okazać, że ostatecznie i po nie sięgnę.

Przez forum :)

Właśnie od tego zaczełam :-) .

No właśnie o to chodzi, żeby się jak najbardziej starali i tylko na tym nie pozostawali ;-) . Bo takich co się bardzo starali, ale im nie wychodziło miałam już na etapie projektu :-( .

Ogłoszenia - też się ogłaszam, chociaż na brak pracy nie narzekam, chyba z przyzwyczejania te ogłoszenia :)

A widzisz czyli nie skreślać tych mocno się reklamujących, bo to jeszcze o niczym nie świadczy.

Ja zrobiłam "objazdówkę" po okolicy. Od razu w większości przypadków można wejść na budowę

Hm… Pewnie metoda dobra, ale ja jestem bardzo konserwatywna i nie wyobrażam sobie (jak i nie życzyłabym sobie) bez wcześniejszego umówienia się i zgody inwestora wchodzić komuś na budowę. Ale nie wykluczam, że jak wszystko inne zawiedzie posunę się i do tego ;-)

Moje Mróweczki polecił mi kierownik budowy, kierownicy z doświadczeniem i wiekiem "widzieli" cuda budowlane i wiedzą, z kim nie mieli kłopotów. Mnie polecił trzy firmy, jedna z nich wcisnęła moją chałupkę między inne zamówienia.

Umówiłam się z ich szefem i pojechałam- do jego domu!! Tam czyściutko, wszystko pięknie wykończone, domek pod linijeczkę :p wśród kwiatów.

Nie dałam się zmyć i wcisnęłam zaliczkę /2%-900 zł/, podpisaliśmy dokładną umowę i... kamień mi spadł z serca. Bardzo dobrze wspominam tę ekipę, na taki ogromny zakres robót nie obdarła mnie ze skóry, doradzali, podpowiadali, wybierali lepsze firmy do dostaw, np kruszywa.

Jak szukaliście budowlańców, aby nie byli oni z przypadku. Z polecenia znajomych u mnie odpada, nikt nie jest w stanie mi polecić swojej ekipy, liczę jeszcze na forum :-). Poszukuje dość dużej ekipy i zaznajomionej z nowymi technologiami (np. ściany jednowarstwowe w systemie Dryfix). W internecie ogłasza się wiele firm, ale skoro ogłaszają się dość namolnie we wszystkich portalach to znaczy, że nie mają co robić a to rodzi podejrzenie, że nie są najlepsi. A może się mylę? Poradźcie jak znaleźć i gdzie szukać firmy, z której będę zadowolona.

Znalezienie fajnej ekipy to jedno, a utrzymanie jej i zakończenie budowy to najważniejsza sprawa.

Miałam nerwówę przez kilka dni, jak na moje Mróweczki zagiął parol pewien bogacz- merol za pół miliona i doświadczenie w budowie segmentów. Łaził mi po budowie i jęczał, podejrzewam go o próby korupcji. Obiecałam sobie kolejnego dnia, że wezmę szpadel na niego i poskarżyłam się kierownikowi z moich morderczych myśli:D .Chyba coś wspomniał p.Jarkowi i załatwili to jakoś poza placem budowy. Ale jednak potem wzięli u niego budowę, dla jego jedynaczki:yes:

Edytowane przez GraMar

-Brać ekipy z polecenia -najlepiej z polecenia innych inwestorów (ja jeździłem po okolicznych budowach i pytałem)

- Z każdą ekipą spisujemy precyzyjną umowę z datą zakończenia robót i z odsetkami karnymi za opóźnienia

A tak w ogóle zanim zaczniesz rozmawiać z wykonawcami powinieneś przygotować się teoretycznie - czytać odpowiednie wątki na tym forum. Inaczej owiną sobie ciebie wokół małego palca.