Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docelowe przyłącze elektryczne

Wujek_Samo_Dobro

Recommended Posts

Witam.

Chciałem spytać jak to jest z tym przyłączem docelowym.

Od kwietnia ruszam z budową. Ekipa budowlana do budowy będzie wykorzystywała agregat prądotwórczy więc żadnego prądu budowlanego nie potrzebuję.

I teraz moje pytanie.

Czy mogę złożyć teraz wniosek o przyłącze docelowe i czy to ma sens . ? Chciałbym żeby PGE założyło mi skrzynkę na działce. Do czasu zakończenia stanu surowego otwartego bądź zamkniętego nie korzystałbym z prądu od PGE.

Czy w tym czasie ponosiłbym jakieś koszta abonamentowe za to że mam tą skrzynkę na działce ?

Drugie pytanie to ile kw wpisuję się we wniosku ? Zapotrzebowanie domu na energię elektryczna powinno być gdzieś wyszczególnione w projekcie ?

Ogrzewanie gazowe podłogowe , kuchnia gazowa , dom 120 m2 użytkowego.

jeśli będziesz miał skrzynkę na działce to z automatu będziesz płacił. W pge aby zminimalizować te koszta dostałem taryfe " rekreacyjna" tzn ze nie budujesz tylko wypoczywasz na działce. Mogłem pomylić nazwę tej taryfy. W każdym razie była dożo tańsza niż zwykła budowlana. A jak będziesz chciał potem zmienić to oczywiście nie ma problemu.

Pamiętam jeszcze ze jak składałem wniosek to najpierw chciałem 7kw a docelowo ok 20kw. A potem wyszła ta taryfa o której pisałem.

Nie wiem Kondziu dlaczego tak długo czekasz .

Skrzynkę mam wrysowaną na początku działki i od tego miejsca jest 3 metry do najbliższego słupa więc nie wiem jaki byłby problem z moim przyłączem.

Toż to czysty pieniądz dla PGE bo czym wcześniej mi podepną tą skrzynkę tym szybciej im będę płacił rachunki

Kosztuje!

Za przyłącze budowlane 11kW płaciłam:

za pobrane 40 kWh=170,31zł

pobór ZERO kWh=55,97 zł

pobór 386 kWh=347,19zł

pobór 57kWh=117,11zł

pobór 35 kWh=101,72zł

pobór 18kWh=89,83zł

pobór-9kWh=83,96zł

Z automatu będę płacił co miesiąc za to że już mam skrzynkę ? Ile taka przyjemność kosztuje?

Jeśli tak to bez sensu już występować o to przyłącze i poczekać ze 4 miesiące bo ponoć do 3 miesięcy realizują taki przyłącz od czasu dostarczenia wniosku?

Edytowane przez GraMar

ja czekałem 3 lata bo linię musieli budować, czekałem ja i 5 sąsiadów. druga sprawa że jak zrobią linię i wkopią Ci tą skrzynkę to masz 30 dni na podpisanie umowy na dystrybucję, na wniosku musi podbić Ci się uprawniony elektryk że wykonał przyłącze. czyli od rozdzielni budowlanej doprowadził kabel do skrzynki. Później parę dni czekasz na zabudowę licznika i wtedy czy pobierasz prąd czy też nie płacisz jak nie za prąd to za liczniki itp. na zdjęciu masz mniej więcej o jaką rozdzielnię chodzi

DSCF1538.JPG

opłata za przyłącze od każdego KW, tak jak kolega pisał ok 170zł brutto, ale od docelowej wartości. Np deklarujesz ze na początek chcesz wziąć tylko 7kw ale docelowo 21kw. Wtedy musisz zapłacić od razu za 21kw czyli 3500zł. Warto takie rzeczy wiedzieć.

Sprawy papierkowe najlepiej załatwiać przez elektryka, oni tam się znają a jak nie znają to znają procedury.

i tu się mylisz: na początku tego roku obniżono opłaty za przyłącze z tych 170 zł na ok 80 zł. po drugie nie musisz brać ani płacić za żadne docelowe wartości. deklarujesz że bierzesz 7 KW i za 7 KW płacisz. potem możesz sobie dowolnie zwiększać dopłacając tylko za zwiększone KW. Nie wiem kto jest Twoim dostawcą prądu, ale w ENEA tak jest.

Znalazłem takie coś :) Nareszcie jakaś pozytywna wiadomość .

Kondziu dobrze gada

W nowych taryfach dystrybucyjnych w wyniku przeprowadzonych kalkulacji obniżono, od około 53 proc. do około 66 proc. stawki opłat za przyłączenie do sieci, w zależności od operatora oraz rodzaju przyłącza (napowietrzne lub kablowe) .W efekcie zatwierdzonych taryf rachunki odbiorców w gospodarstwach domowych, którzy kupują prąd od tzw. sprzedawców z urzędu, spadną średnio o 2,5 %.

i tu się mylisz: na początku tego roku obniżono opłaty za przyłącze z tych 170 zł na ok 80 zł. po drugie nie musisz brać ani płacić za żadne docelowe wartości. deklarujesz że bierzesz 7 KW i za 7 KW płacisz. potem możesz sobie dowolnie zwiększać dopłacając tylko za zwiększone KW. Nie wiem kto jest Twoim dostawcą prądu, ale w ENEA tak jest.

No to faktycznie sporo się zmieniło. Żeby jeszcze za budowlany nie płacić za każdy kilowat to już by było super. Teraz opłaty wychodzą więcej niż cena prądu.

A ja dzisiaj od Pani z PGE Żyrardów dostałem najniższą krajową :)

Już miałem wysłać umowę pocztą ale na wszelki wypadek zadzwoniłem dowiedzieć się czy liczy się data nadania czy wpłynięcia

A tu Pani wyskakuje z tekstem że muszę być osobiście .

Ile jej się dostało po drodze to tylko ja wiem.

Wpadam do biura nabuzowany gotowy do starcia z urzędnikiem ale urzędnik uśmiechnięty zaprasza do biurka i szeptem do mnie, proszę tej umowy nie podpisywać tylko wystąpić o nowe warunki :o

Pani widząc moją purpurową twarz szybko mi wyjaśniła że jak wystąpie o nowe warunki to za 14 KW zamiast płacić 2000 zł zapłacę 780 zł

W drodze powrotnej zadzwonili jeszcze z gminy że mam zgodę na wycięcie 85 sztuk topoli o grubości 30-90 cm

A morał z tego taki że urzędnik też może być człowiekiem :)

Edytowane przez kwasniak

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
jeśli będziesz miał skrzynkę na działce to z automatu będziesz płacił. W pge aby zminimalizować te koszta dostałem taryfe " rekreacyjna" tzn ze nie budujesz tylko wypoczywasz na działce. Mogłem pomylić nazwę tej taryfy. W każdym razie była dożo tańsza niż zwykła budowlana. A jak będziesz chciał potem zmienić to oczywiście nie ma problemu.

Pamiętam jeszcze ze jak składałem wniosek to najpierw chciałem 7kw a docelowo ok 20kw. A potem wyszła ta taryfa o której pisałem.

Jak to faktycznie jest z tym prądem jestem w trakcie pisania "WNIOSKU O OKREŚLENIE WARUNKÓW PRZYŁĄCZENIA DO SIECI DYSTRYB. NISKIEGO NAP."

Mój projektant twierdzi że muszę to mieć do pozwolenia na budowę. Prawda?

We wniosku zaznaczyłem zasilanie docelowe. Przewidywany termin poboru energii elektrycznej 10.2015

Czy chodzi tylko tu o to że dostane tylko warunki od PGE i to jest mi potrzebne do pozwolenia na budowę?

Nie wiem, jak jest w tym roku, ale ja składałam dokumenty do pozwolenia na budowę, to te warunki miałam wpięte w projekt domu /był indywidualny/.

Jak to faktycznie jest z tym prądem jestem w trakcie pisania "WNIOSKU O OKREŚLENIE WARUNKÓW PRZYŁĄCZENIA DO SIECI DYSTRYB. NISKIEGO NAP."

We wniosku zaznaczyłem zasilanie docelowe. Przewidywany termin poboru energii elektrycznej 10.2015

Czy chodzi tylko tu o to że dostane tylko warunki od PGE i to jest mi potrzebne do pozwolenia na budowę?

• 3 months później...

Mój projekt jest właśnie w trkacie adaptacji i też potrzebuje takiego papieru na pozwolenie na budowe. Sytuacja u mnie wygląda tak, że na granicy działki w rogu już stoi skrzynka Energi, którą mam do podziału z sąsiadem, jest bez licznika. Nikt za bardzo niemógł mi wytłumaczyć jakie dokładnie pismo i gdzie mam złożyć, na infolinii powidzieli że moge podpisać umowe i licznik założą max w 14dni, ale papieru do pozwolenia na budowe niedadzą, tylko mam iść do regionalnego przedstawiciela co to montował o to, tak też zrobiłem, wypełniłem kilka kartek papieru, dałem mapke, ksero artu notarialnego, wyrys i wykres z miejscowego planu zabudowania (czy jakoś tak) i kazano czekać mi 30dni:mad: Byłem w starostwie powiatowym, spytać się po co im ten dokument skoro skrzynka już jest i czy nie starczy "odbiór montażu" tej skrzynki, niestety nie, musze przedstawić dokement potwierdzający że Energia zoobowiązuje się w przyszłosci dostarczyć prąd do działki. Strasznie to zagmatwane;/