Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy coś wam wiadomo na ten temat?

ZE wstrzymało wydawanie zgód i warunków przyłączeniowych do czasu aż się wyjaśnią sprawy związane z ich zmianami organizacyjnymi (nowy koncern).

Czy może to się wiązać z wstrzymaniem wszystkiego na pół roku, rok aż zmienią np. ustawę?

Czy może dojść do sytuacji w której znowu będzie trzeba płacić 10-20 tys za przyłączenie zamiat tego co płaci się teraz?

Co na to urząd antymonopolowy - jeśli ktoś coś wie, to byłabym bardzo wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/18742-ze-wstrzymuje-wydawanie-zg%C3%B3d-i-warunk%C3%B3w-przy%C5%82aczenia/

Od 1 maja br. zakłady energetyczne z południowego zachodu Polski (Wrockław, Legnica, Wałbrzych i jakieś jeszcze) połączyły się w koncern. Prawdopodobnie trwa małe zawirowanie organizacyjne, ustalanie kto podpisuje jakie papierki i z jakim nagłówkiem, itp. Powinno to być chwilowe. Raczej nie ma związku ze zmianami przepisów

Dziękuję za informacje - trochę się uspokoiłam. Ale tam mówili że mogą się nawet przepisy zmienić, co mnie zaniepokoiło.

Ale mnie to w sumie nie interesuje że oni się łączą - to powinno być dla klientów niezauważalne.

Mam nadzieję że wyrośnie im jakaś konkurencja.

Jeszcze raz dziękuję.

100% zgoda, że normalna firma powinna tak się reorganizować, żeby klienci tego nie zauważyli. A ze prawo się wciąż zmienia to inna rzecz. Właśnie weszło nowe rozporządzenie o taryfach i rozliczeniach za prąd, ale chyba nie ma w nim zmian dotykających zwykłych śmiertelników - nadal jest zasada, że opłata taryfowa za przyłączenie ma pokrywać 1/4 kosztów. A do 1 lipca i tak obowiązują stare taryfy. Konkurencji dla ZE jeśli chodzi o przyłączanie do sieci chyba się nie doczekamy (za drogo byłoby budować konkurencyjną sieć), ale niedługo każdy będzie mógł wybrać dostawcę od którego kupuje prąd - mówię o możliwości prawnej, bo czy faktycznie konkurenci ZE będą chcieli się interesować nami, małymi misiami, nie wiadomo ...
  • 2 weeks później...
Czy ktoś może mi poradzić. Otrzymałem od ZE warunki przyłączenia napięcia trójfazowego ( 380 V - 16 KW ) do starego domku. Obecnie mam przyłączone napięcie jednofazowe ( 220 V - 4KW ). W warunkach ZE wskazał skrzynkę na słupie jako granicę od której muszę dalej przyłączać się sam. Czy istnieją jakieś przepisy , które mógłbym wykorzystać aby wymusić na ZE wyznaczenie tej granicy na granicy mojej działki.
Czy ktoś może mi poradzić. Otrzymałem od ZE warunki przyłączenia napięcia trójfazowego ( 380 V - 16 KW ) do starego domku. Obecnie mam przyłączone napięcie jednofazowe ( 220 V - 4KW ). W warunkach ZE wskazał skrzynkę na słupie jako granicę od której muszę dalej przyłączać się sam. Czy istnieją jakieś przepisy , które mógłbym wykorzystać aby wymusić na ZE wyznaczenie tej granicy na granicy mojej działki.