Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co moze byc przyczyna skrzypienia ?

Recommended Posts

Panowie,

Mam zamontowane drzwi Stalmet, stalowe, wejsciowe do mieszkania.

Po poltora roku, cos na wysokosci 2 zawiasa zaczelo skrzypiec. Skrzypienie jest takie, jakby wyginalo sie drewno, i jest to strasznie irytujace.

Poczatkowo myslalem, ze to sam zawias, podnioslem te masakrycznie ciezkie drzwi, nasmarowalem zawiasy, ale okazalo sie, ze to nie to.

Teraz sobie mysle, ze moze sruba sie poluzowala, trzymajaca futryne do sciany, tylko kompletnie nie wiem jak zdjac te biale blendy, i czy to sie w ogole zdejmuje - pod nimi zapewne sa owe sruby. Probuje to podwazac nozem, srubokretem, ale nic nie idzie..jakby byly wklejone.

Moze sie ktos orientuje? Chodzi mi o ten bialy kapsel na zdjeciu nr 2.

dzieki

1.jpg

2.jpg

Ekspertem od drzwi nie jestem ale tyle pomogliście mi na forum, że i ja spróbuję komuś pomóc :)

Ten kapsel u mnie miał kształt "grzybka" jak w linku:

http://gondek.nazwa.pl/hurtownia/components/com_virtuemart/shop_image/product/375196ad4d903140689be1917fa8cde2.gif

Powinien wyjść po podwadzeniu nożem. Może ktoś go przykleił u ciebie lub szybko włożyli te zaślepki przy montażu pianką?

P.S. u mnie czasem skrzypiały bolce antywłamaniowe (po przeciwnej stronie klamki, czyli takie [podobne]: http://www.futryna.com.pl/uploads/images/drzwi/szcz_gleboko/55_zawias-i-bolec-antywywa%C5%BCeniowy.jpg), które ocierały o ościeżnicę. Ot produkt ambitnej spółdzielni, która z drzwi z dykty chciała zrobić produkt Europejski :)