sherif 10.02.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam ! Mam kredyt w CHF na mieszkanie, które planuje sprzedać, aby skończyć budowę domu. Kredyt jest w DB, na ok 20% wartości mieszkania. Z racji, że CHF jest (nadal) dość wysoko a % małe nie chciałbym go spłacać, wymyśliłem sobie, czy nie dało by się zmienić zabezpieczenie kredytu, przenosząc hipotekę z mieszkania na budowany dom. Teoretycznie jest to przecież możliwe. Dzisiaj zadzwoniłem sobie do banku i niby ok, ale trzeba przejść całą procedurę "lustracyjną" i analityk zadecyduje co i jak. Szanse są podobno 50:50, może być tak, że się zgodzą ale zaproponują zmianę marży (mam 0.9%). Pytanie, czy ktoś może podejmował taki temat ? Nie wiem czy warto biegać z papierkami, płacić za operat po to, żeby poznać obecną ofertę banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaren 02.03.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Zmiana marży najczęściej jest spowodowana wysokością wartości zabezpieczenia. Jeżeli "nowe" będzie wycenione na mniejszą kwotę, marża może być wyższa. W drugą stronę raczej się nie spodziewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz Steczek 03.03.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 W teorii jest to możliwe, ale w praktyce na pewno będzie dużo latania. Jakiś rok temu chciałem swojemu klientowi przenieść*zabezpieczenie na kredycie w EUR. Nawet nie tyle zabezpieczenie co trzeba było za 4 kredytobiorców zrobić dwóch ale hipoteka była na jednym domu a klient dawał drugi dodatkowo, aby wszystko grało. 6 miesięcy, 2 odstępstwa od decyzji negatywnej… ostatecznie się udało pod warunkiem podniesienia marży o jak dobrze pamiętam ok 1%. Myślę niestety że w tym przypadku może być podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 12.03.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Trochę pokrążyłem temat i wygląda to na trudna sprawę, nawet doradcy klienta z DB twierdzili, że to dość dużo załatwiania i decyzja ok 6 tyg. Przerabiałem już u nich dwa kredyty dlatego zrezygnowałem finalnie i dzisiaj spłaciłem kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts