Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt hipoteczny a zmiana zabezpieczenia

sherif

Recommended Posts

Witam !

Mam kredyt w CHF na mieszkanie, które planuje sprzedać, aby skończyć budowę domu. Kredyt jest w DB, na ok 20% wartości mieszkania. Z racji, że CHF jest (nadal) dość wysoko a % małe nie chciałbym go spłacać, wymyśliłem sobie, czy nie dało by się zmienić zabezpieczenie kredytu, przenosząc hipotekę z mieszkania na budowany dom. Teoretycznie jest to przecież możliwe.

Dzisiaj zadzwoniłem sobie do banku i niby ok, ale trzeba przejść całą procedurę "lustracyjną" :) i analityk zadecyduje co i jak. Szanse są podobno 50:50, może być tak, że się zgodzą ale zaproponują zmianę marży (mam 0.9%).

Pytanie, czy ktoś może podejmował taki temat ?

Nie wiem czy warto biegać z papierkami, płacić za operat po to, żeby poznać obecną ofertę banku ;)

• 3 weeks później...

W teorii jest to możliwe, ale w praktyce na pewno będzie dużo latania. Jakiś rok temu chciałem swojemu klientowi przenieść*zabezpieczenie na kredycie w EUR. Nawet nie tyle zabezpieczenie co trzeba było za 4 kredytobiorców zrobić dwóch ale hipoteka była na jednym domu a klient dawał drugi dodatkowo, aby wszystko grało. 6 miesięcy, 2 odstępstwa od decyzji negatywnej… ostatecznie się udało pod warunkiem podniesienia marży o jak dobrze pamiętam ok 1%.

Myślę niestety że w tym przypadku może być podobnie.

• 2 weeks później...