Gość Konto usunięte_12* 10.02.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Od dawna chodził mi po głowie pomysł wspomożenia naszych legislatorów-posłów w tak dużym wysiłku intelektualnym, jakim może być uproszczenie i znowelizowanie przepisów obowiązującego Prawa Budowlanego. Nie jest moim zamiarem zmiana Ustawy Prawo Budowlane, lecz bliższe memu sercu Rozporządzenie Min. Infrastruktury z 2002 r. jako dotyczące warunków technicznych obowiązujących inwestorów. Za wzór tego Rozporządzenia przyjąłem istniejące w necie: http://www.ciop.pl/5544.html Chodzi mi głównie o istniejące sprzeczności w zapisach tego samego Rozporządzenia jak i o zmianę zapisu niektórych paragrafów. A więc w skrócie na "pierwszy ogień" wziąłem następujące zapisy: - Rozdz. 7 par.93.2 - nie precyzuje, czy wentylacja mechaniczna wywiewna ma pracować stale, czy okresowo (pole do popisu dla różnych interpretacji) - pomiędzy Rozdz.6 par.148.2 a Rozdz.7 par.93.3 moim zdaniem istnieje sprzeczność - Rozdz. 5 par.141.3 - moim zdaniem powinno się zastrzec, że nie dotyczy to urządzeń spalinowych z zamkniętą komorą spalania - Rozdz. 5 par.143.1 - moim zdaniem także powinno się dodać, że nie dotyczy urządzeń spalinowych z zamkniętą komorą spalania - Par. 145.2 - nieprecyzyjne określenie "piece na paliwa stałe, posiadające szczelne zamknięcie". Moim zdaniem piec nie ma szczelnego zamknięcia, jeśli nie posiada szczelnego doprowadzenia powietrza do spalania i szczelnego odpływu spalin. - Par. 150.9 powiela praktycznie to samo, co Par.141.3. Poza tym ten ostatni nie eliminuje pomieszczeń mieszkalnych jako miejsca instalacji urządzeń spalinowych z otwartą(!) komorą spalania. Robi to Par.170.3, ale z pewnym zastrzeżeniem. Biorąc pod uwagę stopień skomplikowania przepisów zawartych w Rozdz.7 jak i rzeczywiste zagrożenie (statystyka zgonów wskutek zaczadzenia) powinno się kategorycznie zabronić instalacji takich urządzeń w pomieszczeniach mieszkalnych (w tym szczególnie w łazienkach i innych pomieszczeniach mających połączenie z częścią mieszkalną). Jednak szereg przepisów zawartych w tym Rozdziale pod pewnymi warunkami dopuszcza instalację urządzeń gazowych z otwartą komorą spalania w pomieszczeniach mieszkalnych!! "Wrzuciłem" (tak na początek ) te kilka moich spostrzeżeń celem wywołania dyskusji i zaproszenia innych Forumowiczów do przedstawienia własnych propozycji nowelizacji Prawa Budowlanego także w innych sprawach (paragrafach). Pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts