Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka w domu. Kto oceni ten testowy schemat ? Pierwsze kroki .

Recommended Posts

Witam przymierzam się do wykonania nowej instalacji elektrycznej w moim domu . Po dość długiej nauce narysowałem taki oto schemat (link poniżej)

jest to wersja testowa pierwsza moja dziś jest już późno więc kontynuować będę dopiero jutro wieczorem . Chciałbym żebyście sprawdzili czy schemat idzie w dobrym kierunku i nie posiada wad bo nie chciałbym tworzyć więcej a potem okazałoby się że wszystko jest źle .

A oto link: (zaledwie 135kb więc sekundka na wczytanie)

http://www37.zippyshare.com/v/79165223/file.html

Tak na początek, to brakuje zasilania wielu gniazd :)

Co to jest? Dom/mieszkanie. Nie masz salonu? Tam zazwyczaj koło TV jest potrzebnych dużo gniazd. Potrójne w kącie komputerowym to też mało, chyba że liczysz je na zasadzie: lampka i listwa zasilająca.

W każdym pomieszczeniu przynajmniej jedno wolne, dostępne gniazdko (choćby odkurzacz)

Przewidziane gniazdka na ładowarki (telefon), ma być dostępne i w takim miejscu, byś słyszał, jak dzwoni.

Szkoda obwodu na jedno gniazdko w przedpokoju, połączyłbym je z jakimś innym w pobliżu, zależy od układu pomieszczeń.

Oświetlenie strychu ?

Kuchnia: lodówka i zmywarka OK. Dalej: mikrofala, kuchenka (nawet gazowa ma zazwyczaj elektryczne bajerki), wyciąg, oświetlenie blatów, radio, wolne pod jakiś mikser czy podobne urządzenie. Mało masz ich.

Po dość długiej nauce narysowałem taki oto schemat (link poniżej)

jest to wersja testowa pierwsza moja dziś jest już późno więc kontynuować będę dopiero jutro wieczorem .

Nie wiem jak długo trwała Twoja nauka, ale ta, którą ja ukończyłem, mówiła iż projektowanie instalacji, projektant zaczyna od zapoznania się z technicznymi warunkami zasilania. Dlatego nie mogę pomóc, cóż... czasy mnie przerosły. Ja się uczyłem dziesięć lat, teraz starcza kurs na forum...

jakie przekroje przewodów? gdzie oznaczenia? jakie wartosci zabezpieczeń? zasilanie 1-f czy 3-f praktycznie zerowa wiedza autora na ten temat, nic nie wiadomo dlaczego zastosowane są zwykłe RCD a nie RCBO ? może jakiś FR, i lampki sygnalizujące, dlaczego bojler nie jest wpięty pod RCD? i obwody oswietleniowe są pomieszane z gniazdowymi? dodatkowo kazde urządzenie pow, 2kW powinno mieć swoje zabezpieczenie osobne!