osromocon 10.02.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam serdecznie szanowne grono forumowe.Piszę ten post aby uściślić moją wiedzę, wskazać błędy w rozumowaniu, wskazać poprawną kolejność, dodać brakujące informacje.Poniżej prezentuję garść informacji nt. projektu oraz wstępną listę zadań do wykonania. Projekt Sambor Rex - Archeton; ogrzewanie gazowe, rekuperacja, kominek z PW (w przyszłości).Grunt pod budynkiem będzie wymieniany do głębokości ok.2,2m Zadania.1 Wykopać dołek2 Przy okazji wykonać rowek do wymiennika reku3 Położyć kabel do drewutni4 Przy okazji wykonać mini dołek do drewutni5 Zasypać do 1m piaskiem6 Ułożyć szalunki od ław7 Zaizolować płytę drewutni8 Wylać ławy9 Wylać płytę drewutni10 Zaizolować ławy11 Ułożyć bloczki12 Zaizolować bloczki (hydroizolacja)13 Podłączyć media przez mury z bloczków - podciągnąć w miejsca docelowe w podłodze14 Zasypać przestrzeń między bloczkami (czy zagęszczać)15 Wybetonować między bloczkami16 Postawić parter z pustaków17 Zamontować kominy - 1 kondygnacja18 Zrobić schody19 Zalać strop20 Postawić ściankę kolankową i wewnętrzne na górze21 Zamontować kominy - 2 kondygnacja22 Zamontować więźbę dachową23 Obłożyć płytami OSB24 Pokryć łatami25 Położyć folię paro coś tam26 Położyć dachówki (ceramiczne)27 Zamontować okna - ciepły montaż/belki28 Zamontować rolety29 Wykonać instalację CO - podłogówka, kociól konden., podejście do kominka z PW, reku30 Wykonać instalację WOD-KAN - wykonać brodziki31 Wykonać instalację Elektr32 Wykonać instalację RTV, inf., alarm33 Wytynkować wewnątrz (gipsowe)34 Wykonać wylewki35 Wykonać izolację (Rockwool)36 Wytynkować na zewnątrz Proszę o krytykę/rady.Jednocześnie proszę o wyrozumiałość i o niepotrzebne nieodbieganie od tematu. Pozdrawiam MW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 11.02.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Rozumiem, że celowo nie wskazałeś prac zbrojarskich w punktach 8,18 i 19. Robiąc punkt 31 przypomnisz sobie, że nie dałeś bednarki w ławę fundamentową (ja tak miałem:D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osromocon 11.02.2014 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Prawie celowo Użyłem skrótu myślowego. Bednarkę dodałbym aleee... Jaki jest cel jej dawania? Dziękuję za odpowiedź, czekam na więcej. Pozdrawiam MW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 13.02.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 nie jestem ekspertem, bo się jeszcze nie budowałem, ale według tego co czytałem (widziałem na zdjęciach) to bym zamienił kolejnością punkty 18 i 19. jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataT 19.02.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Nie mam pewności, ale pkt5 - czy nie powinno się zrobić fundamentów na gruncie rodzimym, a nie na nasypanym piasku?, nawet zagęszczonym? pkt14 - zagęszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekkk 20.02.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Nie mam pewności, ale pkt5 - czy nie powinno się zrobić fundamentów na gruncie rodzimym, a nie na nasypanym piasku?, nawet zagęszczonym? pkt14 - zagęszczać. jeśli grunt rodzimy nie jest nośny to się stosuje wymianę gruntu (tak jak jest napisane na początku pierwszego postu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 30.04.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) A przy punkcie 15 będziesz żałował, że nie położyłeś niżej płyty rur kanalizacji oraz doprowadzenia powietrza do kominka... Bednarka przy uzbrojeniu pomaga (w sensie polepsza właściwości elektryczne obwodu w razie przepięcia), ale nie jest konieczna. Prawdopodobieństwo trafienia piorunem niby jest, jak się da uniknąć to ok. Prace zbrojeniowe jednak bym wyrzucił jako osobne punkty Czy przed wytynkowaniem na zewnątrz planujesz zrobić jakieś ocieplenie? Bo by wypadało... Acha i w punkcie krycia płyt OSB proponuję papę zamiast folii paro cośtam (jak rozumiem paroprzepuszczalnej Przepuszczalność wilgoci przy płytach OSB traktuję raczej jako coś żartobliwego. A - i widziałem już parę domów, gdzie z folii paro cośtam po paru latach zostawały strzępy a czasem drobna siateczka, która w zasadzie nic nie dawała.... Poza tym dużo innych punktów brakuje, ale dużo by pisać. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez alus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts