Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU na pex-sie

Takao

Recommended Posts

Witam,

proszę Was o rozwianie moich wątpliwości w zakresie tego rozwiązania. Chcę zrobić CWU na rozdzielaczu z którego będą odchodzić rurki pex16 do poszczególnych baterii. Już kupiłem więc nie proponujcie zamiany na pp:) Mam w ręku złączki do podłączania rozdzielacza oraz takie ze stopką do mocowania na ścianie i te przekroje w środku są jakieś takie małe - czy pozwolą one aby po odkręceniu kranu woda płynęła z odpowiednim ciśnieniem? Grzejniki tez będę robił w systemie rozdzielaczowym ale tam chyba takie przekroje nie są problemem.

1/2" stal odpowiada 16 mm 3/4" stal odpowiada 20 mm i masz wszystko jasne - 16 to możesz umywalkę, zasilanie dolnopłuku, cyrkulację, bidet,kabinę prysznicową

odbiorniki jak wanna ,pralka,zlewozmywak,zmywarka to 20 mm - łaczyć to najlepiej zaprasowywać nie skręcać. Skręcanie tylko przy odbiornikach i rozdzielaczu.

Rurki jak i złączki tylko z atestem(dla wody pitnej)

• 1 month później...

"1/2" stal odpowiada 16 mm 3/4" stal odpowiada 20 mm i masz wszystko jasne - 16 to możesz umywalkę, zasilanie dolnopłuku, cyrkulację, bidet,kabinę prysznicową

odbiorniki jak wanna ,pralka,zlewozmywak,zmywarka to 20 mm - łaczyć to najlepiej zaprasowywać nie skręcać. Skręcanie tylko przy odbiornikach i rozdzielaczu.

Rurki jak i złączki tylko z atestem(dla wody pitnej) "

Dobrze piszesz tylko że 1/2 cala odpowiada średnicy 16mm wewnątrz a nie na zewnątrz jak to ma miejsce w pexie, ale są głosy użytkowników którzy mają całą instalację na pexie 16mm i jakoś działa...

Rozdzielacze mają wyjścia GW 3/4". Możesz dać nypel redukcyjny do 1/2" i dac rurę 16pex lub nypel bez redukcji na 3/4".

Możesz skorzystać też ze złączek przyłączeniowych typowych pexowych: 3/4 do 16 lub 3/4 do 20.

Zobacz katalog np. wavina.

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=wavin+3141488791

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=wavin+3141420051

przekroje 16 są wystarczające :)

Pamiętaj, że do prysznica, umywalki itd, woda jest mieszana.

Edytowane przez ElemenT

• 2 years później...
polecam instalację na rurach PP zamiast PEX gdyż w PEX na złączkach są przewężenia co obniża wydajność. Złączki w PP są bez przewężeń w efekcie mozna stosować rury o mniejszych przekrojach z mniejszym zładem wody osiągając oszczędności na cyrkulacji i wygodę działania bez cyrkulacji (w stosunku do przewymiarowanych rur PEX)

Gość Konto usunięte_1*
Ja mam całą instalację na pex-ach 16mm i wszystko działa bez najmniejszego problemu , a z drugiej strony po co mi rurki 20czy nawet 32 mm skoro wężyki elastyczne do podłączenia bateri wanny czy kranu mają chyba jak się nie mylę 8 lub 10mm

Wężyki tak, ale juz bateria wannowa potrzebuje wiekszej wydajności. Oraz jesłi masz magistralę pex 16mm i powiedzmy spuszczasz wode do wanny i prysznic jednoczesnie to nie wystarczy wydajności,

Natomiast...

Jeśli majac doświadczenie dzisiejsze miałbym decydowac czy rurki 16mm czy 20 lub 32 wybrałbym 16. Bo lepiej raz na miesiac miec spadek ciśnienia niż codziennie spuszczac po 10 litrów wody aby wylać wode z rur....

Tak wiec - polecam rurki najcieńsze i najlepiej PP16 - mały zład wody a wydajność powinna byc OK

Gość Konto usunięte_1*
Wężyki tak, ale juz bateria wannowa potrzebuje wiekszej wydajności. Oraz jesłi masz magistralę pex 16mm i powiedzmy spuszczasz wode do wanny i prysznic jednoczesnie to nie wystarczy wydajności,

Natomiast...

Jeśli majac doświadczenie dzisiejsze miałbym decydowac czy rurki 16mm czy 20 lub 32 wybrałbym 16. Bo lepiej raz na miesiac miec spadek ciśnienia niż codziennie spuszczac po 10 litrów wody aby wylać wode z rur....

Tak wiec - polecam rurki najcieńsze i najlepiej PP16 - mały zład wody a wydajność powinna byc OK

Niekoniecznie z tą wanną masz rację , tak większość ma normalne podłączenie ale ja np mam wannę z jakuzi i do niej nie da się inaczej podłączyć jak tylko wężykami a te są trochę mizerne , dosyć długo trzeba lać tą wodę , więc rury o większej średnicy niczego by nie dały

Gość Konto usunięte_1*
czyli tym bardziej rury nie grubsze niż 16?

Nawiasem mówiac taka wanna z jacuzi to chyba niezbyt przydatna w codziennym użytkowaniu?

tak to fajna rzecz ale tylko 2 tygodnie po zakupie , teraz nawet nie pamiętam że te ustrojstwa tam są :rolleyes: , no i chyba kiedyś ją wymienię na zwykłą bo ta ma jakieś takie durne ułożenie że dupa jest w dole a nogi wyżej i jeszcze w środku taki rów

• 2 weeks później...

Ja miałem kiedyś każde urządzenie podłączone indywidualnie pex16 do rozdzielacza zasilanego z pex20, żadnych problemów ze strumieniem wody.

I jeszcze ciekawostka, na rozdzielaczu pex16 był dokręcony ręką przez długi okres bo ciężkie podejście było - żadnych przecieków.

Zasilanie z sieci miejskiej.