KonradR40 11.02.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam, serdecznie użytkowników. Od pewnego czasu planuję zbudowanie małego domku z tarasem na działce rekreacyjnej. Chciałbym, aby wymiar domku wraz z tarasem był 3x5m. Mam jednak dylemat, w jakiej technologi zbudować tak mały domek. Czy podążać w kierunku cienkich bali, domku szkieletowego, czy czegoś z grubej kantówki np. 10x10cm, łączonej na czopy, zamki itp. Bardzo proszę, ąby mi ktoś poradził. Chciałbym uzyskać mniej, więcej taki efekt jak w załączniku. Z góry dziękuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbudowniczy 11.02.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Cienkie bale dają Ci to że nie musisz oceplać i masz od razu ladne ścian wewnatrz, ściany szkieletowe to fajne roziązanie jakbyś chciał przebuwać w domu wiecej niż w wakacje - lato, a np. jesienią albo wiosną gdzie nie ma jeszcze takich temperatur jak w lato. Najlepszym rozwiązaniem bedzie zastosowanie kantówek ale może pokuś się o inne wymiary, może 10x14 moze 12x14, 12x16 lub coś podobnego. Mniej elementów to mniej łączeń a wiec ciepło czy zimno nie przechodzi swobodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradR40 11.02.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Czyli jak bym budował z kantówek to konstrukcja ma mniej więcej wyglądać jak w tej wiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbudowniczy 12.02.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 aha. to troche zmienia postać rzeczy. Ale mimo wszystko jeżeli chciałbyś zrobić fajny domek z prostych elementów to proponuje Ci to roziązanie z kantówkami ktore przytoczyłem lub domku szkieletowego. Szkieletowy jest prosty do wykonania, jak bedziesz miał odpowiedni budżet to ocieplisz sobie go. Jak uważasz ale poszedłbym drogą albo z bali albo szkieletowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacper34 22.02.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Myślę że cienkie bale wystarczą. I tak nie będziesz tam spał raczej a wiec to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krogulec88 07.03.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 podobno takie domki, jak na zdjeciu, nie są solidne i trwałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts