Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek drewniany

KonradR40

Recommended Posts

Witam, serdecznie użytkowników. Od pewnego czasu planuję zbudowanie małego domku z tarasem na działce rekreacyjnej. Chciałbym, aby wymiar domku wraz z tarasem był 3x5m. Mam jednak dylemat, w jakiej technologi zbudować tak mały domek. Czy podążać w kierunku cienkich bali, domku szkieletowego, czy czegoś z grubej kantówki np. 10x10cm, łączonej na czopy, zamki itp. Bardzo proszę, ąby mi ktoś poradził. Chciałbym uzyskać mniej, więcej taki efekt jak w załączniku.

Z góry dziękuję, pozdrawiam

domek-dom-dzialkowy-letniskowy-ogrodowy-3x5-5-krk-2815908681.jpg

Cienkie bale dają Ci to że nie musisz oceplać i masz od razu ladne ścian wewnatrz, ściany szkieletowe to fajne roziązanie jakbyś chciał przebuwać w domu wiecej niż w wakacje - lato, a np. jesienią albo wiosną gdzie nie ma jeszcze takich temperatur jak w lato. Najlepszym rozwiązaniem bedzie zastosowanie kantówek ale może pokuś się o inne wymiary, może 10x14 moze 12x14, 12x16 lub coś podobnego. Mniej elementów to mniej łączeń a wiec ciepło czy zimno nie przechodzi swobodnie.

aha. to troche zmienia postać rzeczy. Ale mimo wszystko jeżeli chciałbyś zrobić fajny domek z prostych elementów to proponuje Ci to roziązanie z kantówkami ktore przytoczyłem lub domku szkieletowego. Szkieletowy jest prosty do wykonania, jak bedziesz miał odpowiedni budżet to ocieplisz sobie go. Jak uważasz ale poszedłbym drogą albo z bali albo szkieletowy:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...