Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stary dach bez foli, jak położyć folie paraizolacyjną

sowecan

Recommended Posts

Witam jest pełno na forum tematów związanych z tym jak położyc folie pod krokwie lecz ja dalej nie wiem i postanowilem napisać tu.

więc tak, posiadam dach z blachy trapezówki i nie ma pod nią położonej foli paraizolacyjnej czy też membrany (jestem zupełnie zielony w tych tematach) i nie wiem jak położyt taka folie, żeby poprzeczne deski nie zgniły po jakimś czasie, nie wchodzi w gre podnoszenie dachu

SAM_2806.jpg

na zdięciu poniżej dałem wymiary jak to wygląda planuje dać wate 15cm pomiędzy krokwie na to profile na regipsy i wate 5cm na całej płaszczyźnie

wyliczone.jpg

tu nabazgrałem jak to widze na niebiesko folia a na czerwono deski mocujące folie do krokwi ale nie wiem co z deskami poprzecznymi (te jasne)

wyliczone folia.jpg

prosze o pomoc jak to zrobic czego użyć jakich foli itd

dobrze, że napisałeś na tym forum bo jeszcze byś źle zrobił.

Po pierwsze mylisz pojęcia.

Paroizolacja to przeważnie, żółta folia którą się daje pod krokwiami, czyli tak jak byś miał rozciągnąć tą folie opierając tylko na spodzie krokwi.

Zresztą rysunki lepsze.

http://ladnydom.pl/budowa/51,106573,10101954.html?i=1

Taką folie generalnie przybijasz zszywkami do krokwi (ale znajdzie się zaraz jakiś mądry i powie, że nie można)

Membrana dachowa (jak napisałeś), zwana też wiatroizolacją, folią paroprzepuszczalną i jeszcze nie wiem jak ma za zadanie odprowadzać nadmiar wilgoci z warstwy izolacji dachowej, wygląda jak taka siateczka z folią i układa się ją "nad krokwiami"

czyli jak rozumiem na moim ostatnim zdięciu to co nabazgrałem powinienem dac w taki sposób folie wysokoparoprzepuszczalną następnie wata między krokwiami 15cm później wata na płaszczyźnie 5cm po tym folia paroizolacyjna i na końcu regips?

a co z łatami które są bezpośrednio pod dachem ? nie zgniją z czasem ?:bash:

Nie orientuje się dokładnie i nie jestem na 100% pewien ale wydaje mi się, że w twoim przypadku folia paroprzepuszczalna niewiele da, gdyż musiałbyś ją ułożyć w trakcie wykonywania dachu na krokwiach. Położenie jej w ten sposób jak pokazujesz mija się z celem. Reszta co napisałeś jest dobrze, wata 5cm nie jest konieczna i jej położenie zależy od twojego późniejszego komfortu cieplnego (lepsza izolacyjność, mniej mostków termicznych).

Łaty nie zgniją bo wilgoć będzie zatrzymywała się na folii paroizolacyjnej. Zadbaj o przewiew powietrza nad krokwiami wykonując małe otwory wentylacyjne na przestrzał z jednego końca dachu na drugi (oczywiście powyżej wełny mineralnej.

a szczelny masz ten dach?

Bo folia pod dachówką to zwykle jest dlatego, że sama dachówka szczelna nie jest i jest to forma zabezpieczenia tego, co pod spodem.

Jak dach jest szczelny, to bym sobie folię paroprzepuszczalną chyba darowała. Sznurki do krokwi przypiąć trzeba, żeby wełna nie dotykała do dachu (ma mieć przewiew) pod te sznurki wełna między krokwie (dużo ci tu nie wejdzie), poniżej solidna warstwa w poprzek i od spodu folia paroizolacyjna szczelnie doklejona. I regipsy na wieszakach. Tak mi się wydaje.

a szczelny masz ten dach?

Bo folia pod dachówką to zwykle jest dlatego, że sama dachówka szczelna nie jest i jest to forma zabezpieczenia tego, co pod spodem.

Jak dach jest szczelny, to bym sobie folię paroprzepuszczalną chyba darowała. Sznurki do krokwi przypiąć trzeba, żeby wełna nie dotykała do dachu (ma mieć przewiew) pod te sznurki wełna między krokwie (dużo ci tu nie wejdzie), poniżej solidna warstwa w poprzek i od spodu folia paroizolacyjna szczelnie doklejona. I regipsy na wieszakach. Tak mi się wydaje.

szczelany jak szczelny woda nigdzie nie kapie ani nic takiego, ale syf z komina dostaje sie między lączeniami blachy i widać go na poddaszu, na końcach gdzie kończy sie dach widać ze strychu prześwity (to chyba dobrze do cyrkulacji powietrza nad wata) mi głównie chodzi żeby nie zgniły mi krokwie ani łaty, a mam pytanie jeszcze jak kupie folie wysokoparoprzepuszczalna i rozłoże między krokwiami to może to dotykać dachu? bo jak kupie wełne 15cm i krokwia ma 15cm to będzie to dotykało dachu.

na zdięciu poniżej dałem wymiary jak to wygląda planuje dać wate 15cm pomiędzy krokwie na to profile na regipsy i wate 5cm na całej płaszczyźni

Dość prosto wykonujesz to co założyłeś.

Rozpinasz pod blachą z zachowaniem pustki powietrznej ... stałej ... 2cm to minimum z minimum. koło 3,5 jest w sam raz. dobrze by było dać jakieś sznurki aby sztywno trzymała się ta pustka powietrzna .. nie kurczyła się.

Pod membranę od poddasza dajesz wełnę.. te 15cm ..potem jak pisałeś przekładka 5cm ... może być 10cm .

Na to obowiązkowo paroizolację ! najlepiej z dodatkiem alu i wywijasz na ściany i bardzo dokładnie zaklejasz każdą szczelinę ... folia oczywiście na zakład .. 10cm i dobrze sklejona.

robisz pustkę 1,5 cm zabezpieczoną sznurkiem jak poprzednio i płyty gk .

Pustka i folia z dodatkiem alu da jeszcze Ci blisko 3cm izolacji myślę iż warto.

najważniejsza tu jest aptekarska paroizolacja

• 2 weeks później...

IMG_20140303_122335.jpgIMG_20140307_125341.jpgIMG_20140307_125358.jpg

zaczołem robić folią wysokoparoprzepuszczalną, wziołem posrednie zdanie od 4 dekarzy, w sumie wszyscy powiedzieli podobnie jak układać na istniejący już dach, jest troche roboty ale każdy mówi że warto :) między dachem a folią jest przestrzeń około 4,2cm. A co wy o tym sądzicie ?

Halt, stop.

Bo zabierasz się za termomoderniczację poddasza, tylko tam gdzie widzisz problemy, a gdzie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=246760&d=1394193483 przygotowanie do wyjścia izolacji dachu, która wypadało by aby się łączyła z izolacją elewacji ? bo odpowiedziałem jak izolować sam dach, ale to nie wystarczy, napracujesz się, a można wycisnąć więcej.

Rozważ jak ma się to do innych izolacji, przyszłych izolacji.

Halt, stop.

Bo zabierasz się za termomoderniczację poddasza, tylko tam gdzie widzisz problemy, a gdzie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=246760&d=1394193483 przygotowanie do wyjścia izolacji dachu, która wypadało by aby się łączyła z izolacją elewacji ? bo odpowiedziałem jak izolować sam dach, ale to nie wystarczy, napracujesz się, a można wycisnąć więcej.

Rozważ jak ma się to do innych izolacji, przyszłych izolacji.

nie bardzo rozumiem. Koniec foli na samym końcu (dole) wychodzi za budynek na podbitke dachu i wyciągnieta będzie do rynny, jeśli o to chodzi :confused:

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

Odświeżę temat . Posiadam około 200 m/2 membranę wysokoparoprzepuszczalną posiadam dach odeskowany na nim blacho dachówka czy warto robić tak jak kolega ?

Krokwie 15 cm

Odeskowany dach

membrana wyskoparoprzepuszczalna równo z deskami

sznurowanie 3 cm od desek (wentylacja)

wełna 12 cm

ewentualne następne sznurowanie w celu usztywnienia wełny

wełna na całość 10 cm

folia izolacyjna (żółta)

PKG

Czy taki układ będzie ok ?

• 1 year później...

kolega złapał trochę wiedzyale dla zwykłego kowalskiego to i tak nic.

1 nie można nigdy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111 nigdy mylić wiatoizolacje od folidachowej od membrany dachowej tak może wypowiedzieć się osoba typu kowalski nr. 2

szczegóły

wiatroizolacja== budowa domów w systemie szkieletowym

folia dachowa ==folia PE zbrojona sitką z PP z małymi dziurkami do odprowadzania pary wodnej ( parametry techn.od 40-60 gr. na m2 na 24 g.)

ja jakiś producent podaje inne parametry to siara !!!)

membrana dachowa ==jest to włóknina PP z filmem , najczęściej trójwarstwowa . paroprzepuszczalność jest bardzo wysoka ok. 3000/m2/24godz.

wracając do ciebie przyjacielu . jak położysz folie w ten sposób jak narysowałes to KUPAA BĘDZIE DUŻA !!!WEŁNA ZGNIJE A NA KARTONIE BĘDZE DUŻO ZACIEKÓW.

POZDRAWIAM

PIOTR ZE SKLEPU taniefoliebudowlane