Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - czym je przykryć - prośba o rady

szaitis

Recommended Posts

Witajcie

Poszukuję porady co będzie pasowało i się sprawdzało w oknach w moim mieszkanku.

Mieszkanie jest na 9 piętrze na osiedlu, więc wskazane jest aby w dzień okna były zasłonięte na tyle, aby sąsiedzi nie zaglądali co na obiad oraz żeby przepuszczały światło. Na planie mieszkania widać gdzie są rozmieszczone okna, głównie mi chodzi o te w salonie i kuchni, ale mile widziane rady także do okien w pokojach. Wszystkie okna są od samej ziemi. Okno wąskie (zarówno w kuchni i salonie) jest osadzone we wnęce, która ma 40 cm, natomiast samo okno ma 23 cm. Pozostałe okna są szerokie, czyli drugie okno w kuchni jest we wnęce 80 cm, a w salonie jeszcze szersze. W salonie jest też wyjście na taras, na ścianie prostopadłej do tej z oknami.

Myślałam nad drewnianymi żaluzjami w kolorze blatu i okien, ale nie jestem przekonana do tego pomysłu. Ściana w salonie pomalowana na jaśniutki szary, kuchnia jak widać biała, dodatki w salonie planujemy najprawdopodobniej w zieleniach.

Liczę na Wasze pomysły i doświadczenie

plan_mieszkania.jpg

20131123_143550.jpg20131205_181447.jpg20131216_160513.jpg20131229_125253.jpg

Witam ja może bardziej od strony technicznej niż dekoracyjnej ale może coś to pomoże:

1. Żaluzje drewniane montowane na glifie nad oknami bardzo ładne efektownie wyglądają i zawsze możesz lamele ustawić że wpuszczają światło a nie koniecznie sąsiedzi Cie oglądają.

2. Rolety Impresja(tzw: Dzień-Noc) bardzo fajny efekt wizualny, sąsiedzi napewno nie dadzą rady zajrzeć lecz jest jeden minus na każde skrzydło odzielna kaseta z prowadnicami, ewentualnie montaż na glifie jednej dużej w kasecie w kolorze ściany np.

3. Plisy tutaj montaż na każdą część okna odzielnie można odsłonić od góry a dół pozostaje zasłoniety aczkolwiek przy tym wystroju wnętrza nie bardzo jakoś mi (moim zdaniem) się tu komponują

Ja bym proponował 1 lub 2 opcje z montażem w nadprożu pamiętaj też że żaluzje drewniane po ściągnięciu do góry zajmują pewną ilość miejsca uzależnioną od wysokości żaluzji.

Mam nadzieje że troche pomogłem:))

Matlub - dziękuję bardzo, pewnie że pomogłeś :) Ja wogóle nie zdawałam sobie sprawy, że żaluzje drewniane mogą być montowane nad oknem :) a nie w oknie. Te w oknie właśnie mi się średnio podobają, jednak nad oknem efekt jest moim zdaniem dużo lepszy. Pewnie przy tej opcji zostanę.

Dzięki :)

A mnie się podobają rolety impresja. Moja siostra ma w swoim mieszkanku i dają naprawdę niesamowity klimat. No i są też praktyczne, bo można sobie dostosować ilość światła do swoich oczekiwań. Jeśli chodzi o estetykę, to też nie mam żadnych zarzutów.