Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerobienie instalacji CO (piec węglowy) na dwa obiegi, góre i dół

waldek773

Recommended Posts

Witam. Jak widać jestem tu nowy. Szukam kogoś kto pomoże mi w rozwiązaniu problemu.

Otóż mieszkamy z rodzicami w małej piętrówce, rodzice do góry my na dole. Obecnie mamy wspólne ogrzewanie piec miałowy 26 KW. Ostatnie zimy to stałe nieporozumienia, jednym za ciepło drugim za zimno, palone za szybko, za późno itp., itd. Cały czas myślałem o założeniu u nas czyli na dole nowego całkiem ogrzewania gazowego. Słyszałem też o możliwości przerobienia naszej instalacji grzewczej. Tzn. u nas na dole założyć osobny obieg podłączony do jednego pieca który mamy w tej chwili. Czy jest takie coś możliwe? Czy wtedy mogą być dwa sterowniki czy tylko osobne pompki, a róznice temperatur regulować termostatami na grzejnikach. A co najważniejsze jak rozliczyć kto za ile spalił. Czy ciepłomierz rozwiąże ten problem? Proszę o wytłumaczenie. Z góry dziękuję.

wszedzie nie mozesz dać termostatów bo musi być obieg i jakiś odbiór ciepła (urok stałopalnych).

można się odciąć serwozaworem plus sterownik w jakims pokoju

PS

można dać jeszcze mieszacze i za mieszaczem osobne pompy i regulować temp jaka idzie na parter i pietro, wszystko zależy jak to widzisz

Edytowane przez BrodowskiG

Tak są piony parter piętro ale chyba wystarczy jak ja odetnę się od pionu i dam u siebie na parterze nowy obieg.

BrodowskiG tak jak pisałeś na początku by wystarczyło, tylko ma być jeszcze możliwość odłączenia w przypadku kiedy my nie chcemy mieć jeszcze palone np. jesienią czy 24h

z szefem głównie zajmujemy się serwisem kotłów ewentualnie robimy kotłownie od zera a instalację raczej omijamy. w sumie to tak mamy ze 35 km. to co masz do zrobienia to jest zwykla instalacja, bo odcinasz grzejniki i robisz nowy obieg, jedynie masz dodany ciepłomierz i elektrozawór.

PS

a w ogóle to jak chcesz odciąć grzejniki od pionów, masz połączenia skręcane i korek na trójniku?

Edytowane przez BrodowskiG

Nie, tu wszystko spawane jest. Pozostaje odcięcie, nagwintowanie i korek. Więc kombinacje alpejskie. Już sam nie wiem co robić. Może piec gazowy u siebie zamontować, wtedy tak czy siak będzie trzeba robić nowy obieg. Znajomi maja gazowe ale w blokach. Gdybym tylko wiedział jakie będę płacił rachunki za gaz to bym się zdecydował. Nam w dzień wystarczy 20 stopni a nocą z 17 nawet. Więc przy tych 80 metrach chyba by tak źle nie było.