waldek773 11.02.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam. Jak widać jestem tu nowy. Szukam kogoś kto pomoże mi w rozwiązaniu problemu. Otóż mieszkamy z rodzicami w małej piętrówce, rodzice do góry my na dole. Obecnie mamy wspólne ogrzewanie piec miałowy 26 KW. Ostatnie zimy to stałe nieporozumienia, jednym za ciepło drugim za zimno, palone za szybko, za późno itp., itd. Cały czas myślałem o założeniu u nas czyli na dole nowego całkiem ogrzewania gazowego. Słyszałem też o możliwości przerobienia naszej instalacji grzewczej. Tzn. u nas na dole założyć osobny obieg podłączony do jednego pieca który mamy w tej chwili. Czy jest takie coś możliwe? Czy wtedy mogą być dwa sterowniki czy tylko osobne pompki, a róznice temperatur regulować termostatami na grzejnikach. A co najważniejsze jak rozliczyć kto za ile spalił. Czy ciepłomierz rozwiąże ten problem? Proszę o wytłumaczenie. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 11.02.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 wyjście z kotła -> pompa -> trójnik -> ciepłomierze -> regulacja głowicami termostatycznymi ->pomiar temp. na powrotach (do każdego cieplomierza osobno) -> trójnik -> wejście do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek773 11.02.2014 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Czyli nie będzie z tym większego problemu. Rozumiem że jedna pompa na dwa obiegi. Co jeśli Rodzice będą chcieli palić 24h a my np. tylko w określonych godzinach, wtedy będę musiał zakręcać lub przykręcać termostaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 11.02.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) wszedzie nie mozesz dać termostatów bo musi być obieg i jakiś odbiór ciepła (urok stałopalnych).można się odciąć serwozaworem plus sterownik w jakims pokoju PSmożna dać jeszcze mieszacze i za mieszaczem osobne pompy i regulować temp jaka idzie na parter i pietro, wszystko zależy jak to widzisz Edytowane 11 Lutego 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek773 11.02.2014 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Widzę to tak. Rodzice wiem że paliliby cała dobę, my natomiast bardzo różnie a na pewno inne temperatury. Więc chce zrobić tak żeby było można rozliczyć się kto ile zużył ciepła i miał taka temperaturę jaką chce mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 11.02.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 jakby palili tak jak oni chcą to mialbyć wtedy ciepło? jak tak to moze byc jak napisałem na początku, oni nie muszą zakładać głowic a Ty albo glowice na grzejnikach albo jeden elektrozawor. zalezy czy na danej kondygnacji jest odpowiedni rozklad temp. miedzy pomieszczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.02.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A to chyba nie jest aż takie proste.Piony pewnie są wspólne i jeśli rozdzielić górę od dołu to należałoby dokładać piony do góry osobne od miejsca w którym miałby być podział instalacji. Chyba, że nowsze budownictwo i jest na rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek773 12.02.2014 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Tak są piony parter piętro ale chyba wystarczy jak ja odetnę się od pionu i dam u siebie na parterze nowy obieg. BrodowskiG tak jak pisałeś na początku by wystarczyło, tylko ma być jeszcze możliwość odłączenia w przypadku kiedy my nie chcemy mieć jeszcze palone np. jesienią czy 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.02.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 elektrozawór plus sterownik i pasuje, na aukcjach pelno tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek773 12.02.2014 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Czy polecisz jakąś firme która to wykona z okolic Środy Wlkp? Znam kilka fachowców ale raczej co robią zwykłe instalacje na taka przeróbkę jakoś nosem kręcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) z szefem głównie zajmujemy się serwisem kotłów ewentualnie robimy kotłownie od zera a instalację raczej omijamy. w sumie to tak mamy ze 35 km. to co masz do zrobienia to jest zwykla instalacja, bo odcinasz grzejniki i robisz nowy obieg, jedynie masz dodany ciepłomierz i elektrozawór. PS a w ogóle to jak chcesz odciąć grzejniki od pionów, masz połączenia skręcane i korek na trójniku? Edytowane 12 Lutego 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek773 13.02.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Nie, tu wszystko spawane jest. Pozostaje odcięcie, nagwintowanie i korek. Więc kombinacje alpejskie. Już sam nie wiem co robić. Może piec gazowy u siebie zamontować, wtedy tak czy siak będzie trzeba robić nowy obieg. Znajomi maja gazowe ale w blokach. Gdybym tylko wiedział jakie będę płacił rachunki za gaz to bym się zdecydował. Nam w dzień wystarczy 20 stopni a nocą z 17 nawet. Więc przy tych 80 metrach chyba by tak źle nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts