Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas na ogród

Recommended Posts

Za oknami robi się coraz cieplej - i dobrze. Nie lubię zimy. Obiecałem sobie, że jak tylko zacznie robić się ciepło to pomyślę o tym żeby upiększać z żoną ogród. Znacie jakieś blogi, jakieś strony gdzie jest dużo zdjęć i można coś podpatrzeć? W ogóle myślę o jakiejś ładnej i eleganckiej ścieżce z tarasu do ogródka. Może coś podpowiecie?

• 2 weeks później...
Sokratis bardzo Ci dziękuję, na pewno się przyda. W internecie już trochę inspiracji znalazłem i podoba mi się na przykład ścieżka, która wygląda jak drewno, a z drewna nie jest. Poza tym myślę też o panelach na taras, jakiś takich w kolorze jasnego beżu.

Znam ten temat. :) Mówisz o drewnie ogrodowym, fajne rozwiązanie do ogródków czy podstawa pod drewniane meble ogrodowe. Jest z betonu i nie wymaga takiej dbałości co prawdziwe drewno na zewnątrz i chyba też dłużej zachowuje trwały wygląd. Widziałem na przykładowych zdjęciach to drewno właśnie w otoczeniu prawdziwie drewnianych mebelków i małej architektury. Wybierasz gatunek drewna, który przypomina te betonowe i z daleko różnica nie do zauważenia.

W związku z wiosną(tej zimy) też mam w planach zrobienie ścieżki z tarasu w głąb ogrodu. Z uwagi na to, obróbkę drewnianą domu, taras, a także pergole, i ławkę,- do której ma prowadzić ścieżką mam drewniane w kolorze c.orzechowym - myślę ścieżkę zrobić z europalet. Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale planuje nieco wykorytować trawę i ziemię pod palety, - na to agrowłókninę (aby chwasty za szybko nie rosły) oraz niewielką ilość drobnego żwiru, tak aby palety wystawały ok 2-3 cm ponad poziom trawy.

Palety zaimpregnuje, a sam wierzch palet zamierzam zeszlifować i pomalować również na kolor c. orzech. Czy to się sprawdzi zobaczymy