forester123 11.02.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam, na początku chciałbym przywitać wszystkich starych wyjadaczy z tego forum, bywalców i świerzaków jak ja. Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi na pytanie, ile budynków do 25m2 mogę postawić na działce budowlanej (wg. planu zagospodarowania działka przeznaczona na budownictwo jednorodzinne) + dom ok 120m2. Czytałem, że można postawić 2 budynki do 25m2 na każde 500m2 działki. W takim razie czy mogę postawić w sumie nawet 12 takich budynków do 25m2 na działce 3000m2? Jest to być może dziwne pytanie, ale chodzi o to że chciałbym prowadzić działalność - do tego celu potrzebuje budynków magazynowych. W okolicach jakie mnie interesują trudno znaleźć działkę o przeznaczeniu budowlano-usługową w satysfakcjonującej okolicy, o odpowiednim metrażu i cenie. Dlatego wpadłem na pomysł, żeby postawić na wymarzonej działce małe budynki do 25m2, na które nie potrzeba zgody tylko wystarczy zgłoszenie. Czy właściwy urząd może sprzeciwić się aby na takiej działce o pow. 3000m2 oprócz domu ok 120m2 postawić 6 budynków, każdy po 25m2? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich.forester123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radamara 11.02.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam, na początku chciałbym przywitać wszystkich starych wyjadaczy z tego forum, bywalców i świerzaków jak ja. Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi na pytanie, ile budynków do 25m2 mogę postawić na działce budowlanej (wg. planu zagospodarowania działka przeznaczona na budownictwo jednorodzinne) + dom ok 120m2. Czytałem, że można postawić 2 budynki do 25m2 na każde 500m2 działki. W takim razie czy mogę postawić w sumie nawet 12 takich budynków do 25m2 na działce 3000m2? Jest to być może dziwne pytanie, ale chodzi o to że chciałbym prowadzić działalność - do tego celu potrzebuje budynków magazynowych. W okolicach jakie mnie interesują trudno znaleźć działkę o przeznaczeniu budowlano-usługową w satysfakcjonującej okolicy, o odpowiednim metrażu i cenie. Dlatego wpadłem na pomysł, żeby postawić na wymarzonej działce małe budynki do 25m2, na które nie potrzeba zgody tylko wystarczy zgłoszenie. Czy właściwy urząd może sprzeciwić się aby na takiej działce o pow. 3000m2 oprócz domu ok 120m2 postawić 6 budynków, każdy po 25m2? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich. forester123 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; http://www.gunb.gov.pl/akty/obowiaz/pliki/text_ujednolicony_prawo_bud.pdf Magazyny się pod to nie łapią, to zupełnie inna kategoria obiektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forester123 11.02.2014 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; http://www.gunb.gov.pl/akty/obowiaz/pliki/text_ujednolicony_prawo_bud.pdf Magazyny się pod to nie łapią, to zupełnie inna kategoria obiektów. Dziękuję za szybką odpowiedź. Jednak nie do końca się zrozumieliśmy. Wiem, że nie mogę postawić budynków magazynowych - oficjalnie chciałbym postawić budynki gospodarcze do 25m2 (nie garaże, nie magazyny, tylko dokładnie "budynki gospodarcze"). Dlatego ponawiam pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forester123 20.02.2014 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Zapytam jeszcze raz. Aby postawić budynek gospodarczy do 25m2 wystarczy zgłoszenie do właściwego urzędu, można też postawić na każde 500m2 działki postawić 2 takie budynki. Czy właściwy urząd może nie wyrazić zgody na budowę 6 budynków gospodarczych do 25m2 na działce budowlanej przeznaczonej pod budownictwo jednorodzinne o pow. 2000m2? Będę wdzięczny za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts