Neverhood 11.02.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam wszystkich,Od jakiegoś czasu walczę o uzyskanie odpowiednich uzgodnień/warunków/pozwoleń itp.Chciałbym to załatwić jak najszybciej dlatego muszę ustalić jakiś plan działania.Wczoraj złożyłem wniosek o Warunki Zabudowy, powiedzcie mi ile na nie czekaliście?Co robić dalej? 1. Uzyskanie warunków zabudowy (+ potrzebne uzgodnienia branżowe)2. Wybór projektu spełniającego te warunki i jego adaptacja - czy tutaj muszę już mieć mapę do celów projektowych? Jaki jest koszt i czas stworzenia takiej mapy?3. Uzyskanie pozwolenia na budowę. Ile czasu zajęło Wam uzyskanie tych wniosków?To zapytanie dotyczy budowy domu jednorodzinnego Z góry dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 12.02.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 u mnie wyglądało to tak że w czerwcu odebrałem pierwszą mapkę 2 stycznia odebrałem pozwolenie na budowę.1. pobierasz mapkę swojej działki ze starostwa ok 60zł. 2. z tą mapką załatwiasz wszystkie przyłącza woda, gaz, prąd. czasami płacisz z a takie uzgodnienia, czasami nie. jeżeli na działce nie masz prądu odrazu załatwiaj go w energetyce bo na to się długo czeka. 3. w między czasie robisz mapkę do celów projektowych u geodety płaciłem 500zł4 jak będziesz mieć wszystkie uzgodnienia, projekt, mapkę i mapkę do celów projektowych idziesz do projektanta który robi Ci adaptację projektu kosztuje to różnie od 2000zł do nawet 4000zł projektant przygotowuje CI całą dokumentację do pozwolenia na budowę. Starostwo ma chyba 30 dni na wydanie decyzji. w takim telegraficznym skrócie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 14.02.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) WZ-kę ząłatwiałam juz dawno, ale w Krakowie czekało sie wtedy na nie 1,5 roku do 2 lat- tyle też czekali moi znajomi, którzy budowali się nieopodal. U nas kolejność była odwrotna, wybraliśmy projekt, udałam się do architekta, który zerknał w WZ, czy aby projekt spełniał warunki z Wz-ki, w ten sam dzień zleciłam wykonanie mapy syt-wys. geodecie- czekałam na nią ok 3 -4 tyg.- 600 zł- pamiętaj mapa ta jest ważna 2 lata- wykorzystujesz ją później do zrobienie przyłączy wody itd, zatem nie ma jej co robić zbyt wcześnie. W międzyczasie: - wyciągnęłam mapkę z geodezji- jako, że działka jest daleko od gł. drogi musiałam zrobić szerszą mapkę- zapłaciłam coś ok 100 zł. Do tego wypisyz rejestru gruntów, potrzebne do hmmm nie pamiętam, ale chyba do wodociągów... - wniosek o warunki do gazowni, wodociągów i zakłądu energet.- tutaj prawie 3 m-ce trwały uzgodnienia z wodociągami, gdyż nakazały mi one rozbudowę sieci wodnej, a to by kosztowało i trwało... pisałam więc odwołanie... udało się - wniosek do ZiKiT o: 1. uzgodnienie dot, przyłączenia do dróg lądowych - w skrócie, gdy droga na działkę na której się budujesz lączy się z drogą należącą do Miasta, odpowiedni urząd musi Ci wydać dec. dot tego, że masz ten wjazd- jęśli go nie masz, wtdey nakazują Ci zrobić wjazd- mostek, przepust, oczywiście odpowiedni projekt itd. = czas + kasa, Twoja kasa... 2. uzgodnienie dot,. wód opadowych- gdzie je odprowadzać 3. uzgodnienie dot. usadowienia budynku względem rowu melioracyjnego - gdy to już miałam, zakupiłam projekt- i architekt go adaptuje na działkę - koszt projektu 2750 zł + architekt 1800 zł za adaptację bez zmian w projekcie /robimy zmiany, ale takie, które nanieść może kierownik budowy będący jednocześnie konstruktorem, nie są to jednak zmiany duże/+ charakterystyka energetyczna- 600 zł, badania geotechniczne- 700 zł, Analiza OZE. 4. trwają rozmowy z kier. budowy i z ekipami murarzy. Urząd powinien wydać pozwolenie w ciągu miesiąca od złożenia wniosku, a w sytuacjach bardziej skomplikowanych termin może wydłużyć się do 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji. Dodatkowo sprawa może się przedłużyć, jeżeli wystąpią braki w dokumentacji i trzeba będzie dokonać uzupełnień. I tego się właśnie boję- pamiętam jak było u nas z WZ, co chwilę coś jeszcze i coś jeszcze i czas leciał... ale powodzenia życzę! Edytowane 14 Lutego 2014 przez AggaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blue_Pauli 05.03.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Urząd powinien wydać pozwolenie w ciągu miesiąca od złożenia wniosku, a w sytuacjach bardziej skomplikowanych termin może wydłużyć się do 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji. Dodatkowo sprawa może się przedłużyć, jeżeli wystąpią braki w dokumentacji i trzeba będzie dokonać uzupełnień. I tego się właśnie boję- pamiętam jak było u nas z WZ, co chwilę coś jeszcze i coś jeszcze i czas leciał... ale powodzenia życzę! To ja się dopiszę: urząd ma 65 dni na wydanie decyzji - ale jeśli uzna, że jakichś dokumentów brakuje, w projekcie trzeba coś poprawić itd, to musisz uzupełnić, a te 65 dni liczy się od dnia dostarczenia kompletu dokumentów. Czas zależy od gminy, jak mają mało delikwentów, to idzie szybciej Po uzyskaniu decyzji trzeba odczekać na jej uprawomocnienie. Wszędzie w poradnikach jest napisane, że czeka się dwa tygodnie, co nie jest specjalnie precyzyjne: owszem, ale dwa tygodnie od momentu doręczenia decyzji wszystkim stronom. My mieliśmy zainteresowane strony w postaci np. współwłaścicieli drogi wewnętrznej. W praktyce więc: wysyłka informacji do sąsiadów (tydzień), oczekiwanie, aż listy dotrą do właściwego urzędu pocztowego (parę dni), nie wszyscy odbierają listy, na odebranie avizo jest 2 tygodnie. I dopiero od chwili odebrania ostatniego avizo (lub jak minie termin jego odbioru) liczą się te dwa tygodnie. Summa summarum - ja czekałam jakieś 7 tygodni na otrzymanie pieczątki o uprawomocnieniu decyzji. Wiem, że nie wszędzie tak jest, ale w większych miastach pewnie podobnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 07.03.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Wydrukuj mapke 1:500 z internetu, nanies domek (pi razy oko) i wystap do gestorow sieci o warunki (wodociagi+kanaliza, gaz, prad). Koszt = 0 PLN a moze sie okazac ze na cos bedziesz musial czekac lub dodatkowo uzgadniac. Bez warunkow zabudowy chyba trudno wybrac projekt gotowy (rozumiem ze wystapiles o warunki zabudowy bo nie ma planu zagospodarowania przestrzennego)? Edytowane 7 Marca 2014 przez questa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MargotkaM-ce 12.04.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Witam, Jesteśmy w podobnej sytuacji, a może i gorszej czekamy na podział działki, a następnie przepis na nas. Czy w tym czasie możemy już załatwiać jakieś formalności z gestorami? dodam że nieruchomość należy do rodziców, także pewnie decyzje będą na nich wydawane, a zależy nam w tym sezonie przyłączyć do działki wodę i prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budujący 24.04.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 No to ja mam o tyle lepiej ze mam juz mapke do celów projektowych i projekt. Wszystko u architektki która załtwia reszte łącznie z pozwoleniem na budowe. licze ze wszystkie kwity uda sie złozyc do konca maja. Niestety na warunki przyłączenia w Enerdze czeka sie 4 tygodnie :/ potem dwa miesiące na Pozwolenie naBudowe i licze ze na przełomie sierpien/wrzesien zaznie sie stawianie stanu surowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts