przemolowski 11.02.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam. Czy jest ktoś może na forum kto oceni czy to okno jest dobrze zamontowane. W około drzwi balkonowych nastąpiło pękniecie i mam wrażenie jakby lekko pracowała rama w drzwiach. Jakoś dużo pianki po lewej stronie. Ściany aktualnie są już wytynkowane, mieszkanie od dewelopera. Dopiero co odebrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam Niewiele widać więc ciężko coś powiedzieć, z lewej faktycznie piany sporo, na moje za dużo, nie widać czy okno i drzwi są odpowiednio podparte a to ważny aspekt, nie widać czy górą okno jest zakotwione itp itd ogólnie mało widać jak już pisałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 11.02.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Widzę że Tysiąclecie nie sposób określić czy jest to dobrze wykonane, jakie kołki ew ilu miejscach zakotwione, z lewej strony jest więcej piany ale to nie tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.02.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 o ile dobrze widzę i zakładam że balkon ma minimum 2100 wysokości to ilość kotew moim zdaniem jest zbyt małą. Piany jest za wiele ale rozumiem że bryl wymiarowy jest do przełknięcia przez inwestora ale .. . . ale montażyści powinni cały zestaw w takiej sytuacji przesunąć w lewo, by choć kotwy od strony zawiasów pracowały prawidłowo. Nie widzę dokładnie na zdjęciu ale czy po prawej stronie są pionowo trzy czy jedna kotwa? Jeśli jednak to jest to błąd montażowy. Nie widać kotew na górze - ile ich jest o czy wogóle są ? Opisz ile i jak masz rozmieszczone kotwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemolowski 11.02.2014 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 o ile dobrze widzę i zakładam że balkon ma minimum 2100 wysokości to ilość kotew moim zdaniem jest zbyt małą. Piany jest za wiele ale rozumiem że bryl wymiarowy jest do przełknięcia przez inwestora ale .. . . ale montażyści powinni cały zestaw w takiej sytuacji przesunąć w lewo, by choć kotwy od strony zawiasów pracowały prawidłowo. Nie widzę dokładnie na zdjęciu ale czy po prawej stronie są pionowo trzy czy jedna kotwa? Jeśli jednak to jest to błąd montażowy. Nie widać kotew na górze - ile ich jest o czy wogóle są ? Opisz ile i jak masz rozmieszczone kotwy Mam tylko to zdjęcie przed tynkami. Z lewej są 4 ale bardzo rozciągnięte. U góry też nic nie widzę a z prawej 3 , z dołu 2. Martwi mnie ta lewa strona, no i nie jest idealnie do pionu ponieważ drzwi się same otwierają. Ale na to chyba jest jakaś regulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemolowski 11.02.2014 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Widzę że Tysiąclecie nie sposób określić czy jest to dobrze wykonane, jakie kołki ew ilu miejscach zakotwione, z lewej strony jest więcej piany ale to nie tragedia. Skąd kolega poznaje? widoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 12.02.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Rozumiem, że pęknięcie pojawił się na tynku. Trudno to zdiagnozować nie wiedząc nawet jak została wykonana szpaleta przy tak znacznym odsunięciu okna od muru.Bezpośrednie połączenie tynku z oknem zawsze będzie pękać jeżeli nie zastosuje się jakiegoś elastycznego połączenia ?(akryl, specjalna listwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.02.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 zastanawiam się nad tym że jak już założyciel tematu uzyska odpowiedź że np okno jest źle wstawione to co zrobi deweloper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.02.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam zastanawiam się nad tym że jak już założyciel tematu uzyska odpowiedź że np okno jest źle wstawione to co zrobi deweloper Nic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.02.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 a co ma zrobić ? Przeczeka aż miną dwa lata i umyje ręce. Nie dziwię się tym klientom, którzy podpisując umowę z developerem wyłączają z niej okna lub tuż po wprowadzeniu się okna wymieniają, było to dość często spotykanie rozwiązanie na niektórych inwestycjach w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.02.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Przeczeka aż miną dwa lata i umyje ręce. Polecam art.27 ust.6 ustawy z dnia 16 września 2011 r. O ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.02.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 pytanie retoryczne ale jak już padły odpowiedzi osobiście nie spodziewałem się niczego innego są inwestycje gdzie CCC a są też takie gdzie ktoś zwraca uwagę na to co montują ale to tak samo jest i w domach prywatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 12.02.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam. Czy jest ktoś może na forum kto oceni czy to okno jest dobrze zamontowane. W około drzwi balkonowych nastąpiło pękniecie i mam wrażenie jakby lekko pracowała rama w drzwiach. Jakoś dużo pianki po lewej stronie. Ściany aktualnie są już wytynkowane, mieszkanie od dewelopera. Dopiero co odebrałem. [ATTACH=CONFIG]242227[/ATTACH] W balkonie po lewej za duża szczelina, po prawej chyba wogóle nie wystepuje.. Górą chyba nie ma żadnego mocowania. No i wystepuje tu tylko warstwa ocieplająca w szczelinie (pianka) - brak jakiejkolwiek warstwy paroszczelnej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.02.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) Ależ to okno ma "ciepły montaz" - cała wnęka od strony zawiasow w balkonie jest wyłożona styropianem : co jest czasami pomysłem promowanym przez "pasywniaków". A poważnie - ja zakladam że to przesunięcie wynikło z chęci zachowaniu pionów na całej kondygnacji. Ale może się mylę Edytowane 12 Lutego 2014 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 12.02.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 a co ma do tego warstwa paroszczelna? Skąd wiesz że miała być ? to akurat nie jest błąd, Pozwolę sobie być odmiennego zdania. Pytanie brzmiało: czy to okno jest dobrze zamontowane? W świetle polskiego prawa budowlanego każdy montaż, który umożliwia kondensację pary wodnej w przegrodzie, nie jest montażem wykonanym poprawnie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.02.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam Pozwolę sobie być odmiennego zdania. Pytanie brzmiało: czy to okno jest dobrze zamontowane? W świetle polskiego prawa budowlanego każdy montaż, który umożliwia kondensację pary wodnej w przegrodzie, nie jest montażem wykonanym poprawnie. pzdr zgadza się ale ... można to odnieść tylko do tej fazy montażu - znowu robi się założenia, o których nie wiadomo, a może przy wykończeniu wykonano KONIECZNĄ warstwę paroizolacyjną ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.02.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam a co ma do tego warstwa paroszczelna? Skąd wiesz że miała być ? to akurat nie jest błąd, sprawdziły się moje przypuszczenia zawarte w pierwszej odpowiedzi. Okno do przemontowania Bo być MUSI i to jest błąd ale ... tak jak napisałem wyżej - może została wykonana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.02.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) W świetle polskiego prawa budowlanego każdy montaż, który umożliwia kondensację pary wodnej w przegrodzie, nie jest montażem wykonanym poprawnie. pzdr Hm... a gdzie tak napisano w polskim prawie budowlanym? a co ma do tego warstwa paroszczelna? Skąd wiesz że miała być ? Bo być MUSI i to jest błąd Michale może pora zrewidować ten tak kategorycznie i jednoznacznie wyrażony pogląd? Nie musi. Co najwyżej powinna być w pewnych określonych przypadkach. Sądzę, że w tym akurat powinna być, bo to deweloperska robota, cudów spodziewać się nie należy:-). Edytowane 12 Lutego 2014 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.02.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam Hm... a gdzie tak napisano w polskim prawie budowlanym? Michale może pora zrewidować ten tak kategorycznie i jednoznacznie wyrażony pogląd? Nie musi. Co najwyżej powinna być w pewnych określonych przypadkach. aaaa no tak nie napisano w naszym prawie, więc nie musi, fakt, równie dobrze można zamontować okno na gwoździe i uszczelnić gazetami bo to też nie jest określone. Andrzeju to może podaj mi jeden przykład domu w którym nie powinno zastosować się montażu warstwowego - bo o nim mowa. Jak czytam Twoje artykuły i wypowiedzi na forum to jakiś spory dysonans między nimi się pojawia - i nie przytaczał artykułu sprzed ponad 4 lat aby była jasność tylko ostatni jaki można przeczytać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.02.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Michale, przyznaję, że długi, długi czas pisałem i mówiłem, że montaż prawidłowy, to montaż warstwowy. Robiłem to świadomie, chociaż skutek tych nawoływań Waszych i moich oceniam jako raczej mizerny. Teraz chyba przyszedł już czas na podejście bardziej techniczne niż to zasłyszane w starych germańskich opowieściach z lat 70 i 80 ubiegłego wieku. Idziemy w kierunku budownictwa energooszczędnego pora rewidować poglądy pod nowe wymagania:-). Co do reszty Twoich wątpliwości chętnie wyjaśnię, zadzwoń choćby zaraz:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts