sunandflower 11.02.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam, Proszę o radę w następującej sprawie. Mam zamiar kupić mieszkanie, którego powierzchnia użytkowa będzie liczona wg normy PN-ISO 9836:1997: powierzchnia użytkowa to suma powierzchni wszystkich pomieszczeń w stanie wykończonym, pomiar należy wykonywać na poziomie podłogi, w stanie całkowicie wykończonym, wnęk w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 m kw. nie dolicza się do powierzchni mieszkania, powierzchnie zewnętrzne niezamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) dolicza się do jego powierzchni (mieszkania, lokalu użytkowego), wykazując oddzielnie: powierzchnie nienakryte (balkony, tarasy), powierzchnie nakryte (loggie) dokładność pomiarów i obliczeń powierzchni do 0,01 m2. Powyższe założenia generalnie są dla mnie zrozumiałe, ale mam pewne wątpliwości co do szczegółów: - czy mierzy się powierzchnie każdego wyodrębnionego pomieszczenia wewnątrz (np. pokoju, łazienki, garderoby...) oddzielnie szer. x dł., a póżniej dodaje? czy w związku z tym powierzchnia podłogi pod ściankami działowymi nie jest wliczana do powierzchni użytkowej mieszkania? - czy powierzchnia pod częściową ścianką (przepierzeniem) fragmentarycznie oddzielającą aneks kuchenny od salonu zaliczana jest do pum czy nie? Czy ma znaczenie czy ścianka jest do samego sufitu (łączy się z nim) czy też niższa? Mieszkanie jest jednopoziomowe, bez skosów. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inz65 06.06.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Odpowiedź na ten temat znajdziesz w ciekawym artykule na portalu przedsiębiorczych inżynierów. Są tam opisane sposoby pomiaru wg normy, którą podałeś i wg normy z 1970 r., która przechodzi do lamusa. Okazuje się, że deweloperzy tą normę odczytują w dwojaki sposób, zwłaszcza jeżeli chodzi o ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts