Piwoslaw 12.02.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Rodzina dopomina się, byśmy mieli jakiś piec opalany drewnem w razie awarii kotła gazowego bądź dostawy prądu. Ponieważ nigdy nie musiałem takowych kupować/instalować, więc zwracam się z prośba o pomoc w wyborze. Mamy następujące wymagania: - Nie musi być ładny - będzie stał w kącie w piwnicy,- Nie musi, a nawet nie powinien, ogrzewać piwnicy - jak najwięcej ciepła ma trafić do grzejników (czy można go obłożyć izolacją?),- Piec powinien mieć pompę, ale musi pracować grawitacyjnie w razie awarii zasilania,- Dopływ powietrza z zewnątrz,- Oczywiście w miarę prosta obsługa, by każdy z domowników sobie poradził. Moje pytanie: Czy każdy kominek z plaszczem wodnym spełnia te wymagania, czy muszę zwracać uwagę na jakieś dodatkowe parametry? Czy to ważne czy będzie to kominek wolnostojący czy wkład, skoro nikt nie będzie na to patrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 W cenie kominka i podłączenia do aktualnej instalacji kup: UPS`a, generator prądotwórczy i zapasowy piec gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwoslaw 12.02.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 ^^ Ale genetratora nie zasilę drewienkami, które mam jako odpady z ogrodu. Ten piec, oprócz rezerwy, byłby używany wiosną i jesienią do spalenia gałązek i desek, zmniejszając zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 kup najtanszy kociol c.o. i sobie okno rozszczelnisz w razie potrzebyza bardziej opłacalne uważam kupienie najtanszego pieca olejowego na prad a jak nie bedzie pradu to zeby był obieg na grzejnikach to i tak musisz miec odpowiednio zrobiona instalację albo pompkę na zasilaniu awaryjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts