k-g 12.02.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam Planuję budowę kominka z użyciem modułów CMA-M (około 300kg) wg poniższego schematu. Ponieważ zależy mi na maksymalnym ograniczeniu przegrzania pomieszczeń stąd pomysł na akumulację i szczelną obudowę. Pytanie czy w takiej sytuacji bezpiecznym będzie zastosowanie komina systemowego z wkładem ceramicznym oraz możliwe będzie podpięcie wg rysunków. Ograniczeniem jest architektura kominka gdyż pierwotnie planowany był w innym miejscu. Budynek posadowiony na płycie fundamentowej więc nie ma problemu z przeniesieniem komina - teraz wypadnie w centralnej części domu w kalenicy, po drugiej stronie ściany żelbetowej przez którą muszę się przebić. Proszę o sugestię co do przyjętych rozwiązań - wkład i masa akumulacyjna wybrana głównie z uwagi na gabaryty oraz koszt całkowity, może się zmienić. Obudowa kominka z płyt krzemianowo-wapiennych. W najbliższych dniach muszę postawić komin dlatego proszę o opinie czy jest to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Jeśli szczelna obudowa to nie płyta krzemianowa, tylko materiał ceramiczny. Jakikolwiek. Komin systemowy może być ,ale lepszy będzie z samych pustaków a do środka włóż stal. Rozwiązanie pewniejsze i lżejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.02.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam.W miejsce wkładu kominkowego - palenisko zduńskie stalowo-ceramiczne i do tego dwukrotnie większa masa akumulacyjna. Wtedy dopiero nie będziesz przegrzewał domu. Nie wiem co za tłuk proponował Ci do tego krzemian wapnia na obudowę ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 12.02.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Kalenica to dobre miejsce na komin. Takim kominkiem domu nie przegrzejesz, mam to przetestowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-g 12.02.2014 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Dziękuję za uwagi. Narazie na szybko staram się ogarnąć temat komina, głównie chodzi o kierunek otwarcia czopucha, oraz czy taka "plątanina"rury przyłączeniowej nie jest problemem i wadą techniczną? Skłaniam się ku kominowi ceramicznemu z uwagi na rozwiązanie systemowe oraz akumulację, która obniży temperaturę spalin, ale może nie jest to najlepszy pomysł.Jeżeli chodzi o sam kominek to baty biorę na siebie ponieważ nie był on jeszcze z nikim konsultowany. Chcę go zmieścić w takich gabarytach ponieważ jest częściowo pod schodami, które będą obłożone drewnem. Szukam czegoś o naprawdę małej mocy stąd pomysł na akumulację i wkład z podwójną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 12.02.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) K-g...Masz fajny zamysł! Piotr dał ci jedną sugestię, forest drugą. To wyrocznia! Pamiętaj jednak, że aby taki układ działał optymalnie do twoich potrzeb oraz warunków panujących w otoczeniu musisz dobrać odpowiednie palenisko, palenisko generujace moc, które nie przegrzeje ci pomieszczenia a jednocześnie spali taką ilość drewna aby do tej ilosci drewna optymalnie nagrzać CMA. Więc reasumując...zacznij od doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz fi 125 mm, paleniska piecowego, obliczenia zapotrzebowania energii ciepła, dalej dobrania ilości masy akumulacyjnej i odpowiednich materiałów do zabudowy. Komin....hm, taki, który odprowadzi spaliny, dużo było mowy o tym na FM. Sporo odpowiedzi już masz.... Pzdr serdecznie Edytowane 12 Lutego 2014 przez DANIEL SIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 16.02.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam!Nie chcę filozofować i chociaż mam tego typu ogrzewanie uważam, że budowa czegoś takiego wymaga naprawdę dużej wiedzy i zdolności manualnych. Jestem z tych, którzy trochę ze skąpstwa sami zrobili parę rzeczy w chałupie, w tym również montaż szmatławego wkładu kominkowego, który na szczęście udało mi się sprzedać.Mimo, że byłem świadkiem budowy i wsadzałem nos na każdym etepie budowy i miałem również pewne przygotowanie teoretyczne po lekturze wątku zainicjowanego przez m.in enia i Piotra, nie miałbym odwagi sam tego zrobić, choć miałem takiego "pomysła". Podejrzewam, że na jakimś etapie budowy zapłakał bym się albo wpadł w nałóg, chociaż nie nadużywam.Dlatego polecam zapoznanie się z dyskusją w wątku - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny. Niestety w dyskusji biorą udział "typowi" Polacy, wyznający zasadę - nie znam się ale mu dowalę a co mi szkodzi! Mimo to świetnie się to czyta a wyniesiona wiedza bezcenna.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 16.02.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 "Niestety w dyskusji biorą udział "typowi" Polacy, wyznający zasadę - nie znam się ale ..." Lubie tęż inne zasadę : Ginekologiem nie jestem , ale zajrzeć mogę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 19.05.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Coż nowego w branży kominków akumulacyjnych 2014r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.05.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Sporo...Mamy też pewne plany na 2015... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 20.05.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 przeglądam przeglądam i jakby temat ucichł nic nowego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.05.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Bujasz... http://blog.kominki-batura.pl/?p=576 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts