Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ma takie, jakie zamowisz. Wczoraj w V90+ rzuciła mi sie w oczy ramka 18mm. Ale np. jeśli masz w zamówieniu szkło np. antywłamaniowe, to moze sie pojawic inna ramka.

Dla Ciebie ta szerokosc nie powinna miec znaczenia (chyba ze sobie dorabiasz nowe pakiety). Dla uzytkownika liczy się głównie współczynnik przenikania ciepła Ug, dla niektórych wrażliwych - współczynnik Lt (powiedzmy ze okresla jak niewiele światła zatrzymuje szyba) i dla optymistów liczących na darmowe grzanie - wsp. G - czyli ile ciepła słonecznego przenika przez szybę grzejąc zimą mieszkanie.

Uogólniając - trzyszybowe U 0,5 to zwykle tez LT ok 70% i g ok 50%. A jakie tam są ramki.. jakie to znaczenie??

... i dla optymistów liczących na darmowe grzanie - wsp. G - czyli ile ciepła słonecznego przenika przez szybę grzejąc zimą mieszkanie.

Dlaczego dla tylko dla optymistów? W taką pogodę jak przez ostatnie dni (słońce i temperatury w okolicach zera lub lekko na +) prawie nie muszę odpalać ogrzewania (kominek, a z bufora właściwie nie schodzi ciepło). Mam około 16 m2 szkła prosto na południe co daje ładny prawie 5 kW grzejnik działający przez 8 h.

Kiedyś było 12. Potem 14i 16. A teraz zdziwłem się że widzę 18. Muszę przejżeć okna w magazynie i papiery :)

Z resztą - są warianty, gdzie do zwykłego skrzydła 70mm pcha się trzyszybówkę na cieńszych ramkach - widzę to non stop, jak klienci pokazują mi wycenę innego dilera..

3komorówki były o niebo lepsze od tych '"napakowanych 5"

jak trafisz klienta który jeszcze pokaże ci co ma wycenione u konkurencji to dobrze bo możesz wtedy wytłumaczyć co i jak ...

ale jak masz takiego co wyceni a później siedzi i myśli ale ten Finlandia kasuje tu 3 szyby i tu 3 szyby ,tu rolety elektryczne i tu ,obustronny kolor i tu i tu

pewnie chce mnie skroić bo ma tych medali i odznak pod nickiem :D haha

No nie, aż tak dobrze to nie ma. Nigdy nie proszę o cudzą ofertę ani nie pytam o konkurencję. Czasem ktoś sam podeśle (bez kwot), mam wtedy porównanie i wiem co jest wyceniane. Wydaje mi się, że większość klientów wchodzących do mnie na żywo nie ma pojęcia o tych "wyróżnieniach" ani o forach:) - dlatego nie wracają - hahaha :D

Nie mniej - to całkiem miłe.. ale i tak mam się czego uczyć od firm typu http://oknazielonagóra.pl/ czy też ta prowadzona przez Brass`a - postępowanie w przypadku pękniętych szyb wzbudza u mnie jeszcze większe uznanie :)

Witam,zastanawia mnie taka rzecz czy szerokosć ramki miedzy szybami mi jakiej znaczenie Bo np w szybach o tym samym parametrze rozni producenci daja rozne ramki Np 4/12/4/12/4 a inna np 4/18/4/18/4.

Szerokość ramki determinuje współczynnik przenikalności cieplnej szyby. "Naciąga" się tym samym współczynnik przenikalności cieplnej całego okna.

Budowa na ramce 12 mm ma Ug = 0,7

Budowa na ramce 18 mm ma Ug = 0,5

Profil o gorszym U ale z szybą 0,5 okno jest tak samo ciepłe jak okno na profilu o lepszym U ale z szybą 0,7.

No nie, aż tak dobrze to nie ma. Nigdy nie proszę o cudzą ofertę ani nie pytam o konkurencję. Czasem ktoś sam podeśle (bez kwot), mam wtedy porównanie i wiem co jest wyceniane. Wydaje mi się, że większość klientów wchodzących do mnie na żywo nie ma pojęcia o tych "wyróżnieniach" ani o forach:) - dlatego nie wracają - hahaha :D

Nie mniej - to całkiem miłe.. ale i tak mam się czego uczyć od firm typu http://oknazielonagóra.pl/ czy też ta prowadzona przez Brass`a - postępowanie w przypadku pękniętych szyb wzbudza u mnie jeszcze większe uznanie :)

no i tak skromność :)

a co to tych nie wracających klientów to polecam lekturę "systemy okienne" rozdział 14

opracowanie forumowego kolegi (wspominałem już wcześniej że bardzo dobra pozycja)