JJay 12.02.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam, od jakiegoś czasu śledzę forum, ale postanowiłem napisać nowy post, ponieważ będę budował dom nietypowy, o dosyć dużym zapotrzebowaniu na ciepło. Powierzchnia ogrzewania 193 m2, dom parterowy, dach płaski, bardzo duże przeszklenia. Projektowe obciążenie cieplne budynku = 15,7 kW, całkowite zapotrzebowanie na ciepło = 24650 kWh/rok + CWU dla 4 osób (według OZC) Planuję 100% ogrzewania podłogowego + drabinki w łazienkach (3 szt). Wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Ze względu na duże przeszklenia dom chciałbym chłodzić w lecie klimakonwektorami. Wykonany projekt geologiczny odwiertów przewiduje 5 * 80 m, fi40. Jaką pompę polecacie? Czytając forum niewiele znalazłem informacji odnośnie pomp inverterowych. Jakie jest wasze zdanie na ich temat. Jeśli nie inverter, to jaka (jakiej mocy i typ)? Czy lepsza byłaby pompa na powiedzmy 90% mocy obciążenia cieplnego, czy lekko przewymiarowana? Chciałbym uniknąć sytuacji, że mimo PCi będziemy musieli w zimę siedzieć pod kocami , bo podłogówka nie zapewni komfortowego ogrzewania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 15.7kW i ca 20000kWh ( CO ) to chyba b. duzo, nawet dla 193m2 , dla nowego domu. Pewien jestes tych wartosci? Osobiscie slyszalem tylko o 2 Inverterowych PC G/W. Bo rozumiem ze zakladasz G/W. To moje obliczenia, tak po prostu wyszło. Odnosnie pomp g/w to faktycznie jest tylko dwie inwertorowe godne zainteresowania : Nibe i Daikin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.02.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Edycja bo równolegle był wpis kol Asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.02.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Prawie 82W/m2, jaka to musiałaby być podłogówka i jakie temperatury wody, aby dać radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 13.02.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Niech ktoś CI sprawdzi to OZC, bo takie zapotrzebowanie wydaje mi się zbyt wysokie. Najlepiej niech policzy CI to instalator, żeby potem nie było niedomówień. Pompy inwerterowe są dość drogim rozwiązaniem. Skąd taki pomysł u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 13.02.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Należy wszystko brać na prosta logikę;Toruń znajduje sie pomiędzy II, a III strefą przemarzania. Czyli II strefa to -18C, a III to -20C. Oczywiście gdyby ten dom był z czasów Wczesnego Gierka tzw. lata 70-te, to potrzebowałby ok. 16..20KW, ale to jest nowy dom. Nie po to wydajesz dużo kasy na izolacje, okna by mieć efekt domu z lat 70tych, czyli bez izolacji. Rada , wpierw zmień swojego projektanta, bo jeśli ktoś w projekcie wpisuje takie bzdury to powinien lepiej zarejestrować się jako bezrobotny w UP. Domy nowe np. izolacje ścian 15cm, poddasze 30cm, grunt 15cm + rekup. w tej strefie mają stratę max. do 50w/1m2 powierzchni mieszkalnej, czyli 193m2 x 50W ( 0,050kW)= 9 650 W czyli 9,65 kW/h przy skrajnej temperaturze -20C i +22C w środku. Tyle jak jest strata budynku, tyle musisz dostarczyć energii. To jest skrajne zapotrzebowanie raz na kilka lat, przez kilka godzin. Taki dom w temp. średnich zimy od -8 do +5C potrzebuje ok. 4..6kW mocy.Praw fizyki nie da sie oszukać. Pompa ciepła o mocy ok. 10KW bedzie odpowiednia. Oczywiście zawsze można zamontowac większą nawet 20kW, tylko w jakim celu????? Wiekszy kolektor gruntowy, wieksza pompa itp. to większe pieniądze wydane. Lepiej jak zawsze twierdzę za różnice pojechać na wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Niech ktoś CI sprawdzi to OZC, bo takie zapotrzebowanie wydaje mi się zbyt wysokie. Najlepiej niech policzy CI to instalator, żeby potem nie było niedomówień. Prosze nie przesadzac, po mnie nie trzeba sprawdzac, jezeli kol. tak chce to podam dane, oczywiscie po uzgodnieniu z inwestorem Ten budynek ma wyjatkowo duzo przeszklen i z tego własnie wynikaja tak duze straty. A liczenie ozc przez instalatorów to chyba żart, zwykle to ja wyliczam ozc dla instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Należy wszystko brać na prosta logikę; Toruń znajduje sie pomiędzy II, a III strefą przemarzania. Czyli II strefa to -18C, a III to -20C. Oczywiście gdyby ten dom był z czasów Wczesnego Gierka tzw. lata 70-te, to potrzebowałby ok. 16..20KW, ale to jest nowy dom. Nie po to wydajesz dużo kasy na izolacje, okna by mieć efekt domu z lat 70tych, czyli bez izolacji. Rada , wpierw zmień swojego projektanta, bo jeśli ktoś w projekcie wpisuje takie bzdury to powinien lepiej zarejestrować się jako bezrobotny w UP. Domy nowe np. izolacje ścian 15cm, poddasze 30cm, grunt 15cm + rekup. w tej strefie mają stratę max. do 50w/1m2 powierzchni mieszkalnej, czyli 193m2 x 50W ( 0,050kW)= 9 650 W czyli 9,65 kW/h przy skrajnej temperaturze -20C i +22C w środku. Tyle jak jest strata budynku, tyle musisz dostarczyć energii. To jest skrajne zapotrzebowanie raz na kilka lat, przez kilka godzin. Taki dom w temp. średnich zimy od -8 do +5C potrzebuje ok. 4..6kW mocy. Praw fizyki nie da sie oszukać. Pompa ciepła o mocy ok. 10KW bedzie odpowiednia. Oczywiście zawsze można zamontowac większą nawet 20kW, tylko w jakim celu????? Wiekszy kolektor gruntowy, wieksza pompa itp. to większe pieniądze wydane. Lepiej jak zawsze twierdzę za różnice pojechać na wakacje. Moze lepiej nie brac tego na prostą logikę a dokładnie to wyliczyć. A dobre rady radze zachować dla siebie. Projektant zaprojektował ten dom zgodnie z zyczeniem inwestora, ja wykonałem obliczenia ozc, wyniki wyszły jakie wyszły. Z weryfikacją poprawnosci moich obliczen prosze sie powstrzymac do czasu zapoznania ze szczegółowym projektem budowlanym wraz z załozeniami do obliczen cieplnych. Bez tego to jest bicie piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.02.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Myślę że tutaj asoltowi można zaufać, wszak to Jego profesja i nie sądzę żeby się mylił. Wynik ~80W/m2 rzeczywiście lekko szokuje, to jeden z najwyższych jakie widziałem w nowobudowanym domu mieszkalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.02.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 JJay tutaj nie znajdziesz zadowalających Cię informacji, prosisz o poradę w sprawie pompy ciepła to masz znów dyskusje o OZC, które zrobiła jedna z nielicznych tu kompetentnych osób. Jeśli dobierzesz pompę do OZC to nie martw się o zimę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.02.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 to tradycyjnie bardziej z przekory zaproponuję powietrze woda 16kw 100% mocy grzewczej do -15oC średnioroczny spf 3 zapłacisz rocznie jakieś 1500zł - 2000zł więcej za energię ale zaraz będzie jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 A ile zapłaci za kompletną instalację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJay 13.02.2014 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 niestety nie wiem jak wrzucić rzuty domu, mam je w pdf, ale są zbyt ciężkie by je tu wkleić (1,3 MB), więc przesyłam link do pobrania z dropboxa: https://www.dropbox.com/s/1961qw17g0msa2z/rzut%20parteru.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.02.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 niestety nie wiem jak wrzucić rzuty domu, mam je w pdf, ale są zbyt ciężkie by je tu wkleić (1,3 MB), więc przesyłam link do pobrania z dropboxa: https://www.dropbox.com/s/1961qw17g0msa2z/rzut%20parteru.pdf Po co wrzucasz rzuty domu? Nie słuchaj tego co ci piszą! Masz dobrze policzone OZC i tego się trzymaj. Poszukaj dobrej oferty i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.02.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 A ile zapłaci za kompletną instalację ? górnej granicy nie ma teraz np. robię duży obiekt na systemie Rehau nie każdy chce mieć najtańszy pex i część na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.02.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 górnej granicy nie ma teraz np. robię duży obiekt na systemie Rehau nie każdy chce mieć najtańszy pex i część na sucho Konkretna odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJay 13.02.2014 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Rzut domu wrzuciłem nie dlatego, że uważam, że OZC jest źle policzone, ale dlatego aby niedowiarkowie zobaczyli, ze nie jest to typowy dom i ma bardzo duże przeszklenia. @obserwatorPC tylko jak rozpoznać, która oferta jest dobra? co instalator to inne spojrzenie na PCi, np na 90% mocy, przewymiarowanie z buforem, nie mówiąc już o odwiertach lub kolektorach pionowych i poziomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.02.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 tylko jak rozpoznać, która oferta jest dobra? co instalator to inne spojrzenie na PCi, np na 90% mocy, przewymiarowanie z buforem, nie mówiąc już o odwiertach lub kolektorach pionowych i poziomych Czytać, czytać, analizować, myśleć Innej rady nie ma. Każdy instalator będzie zachwalał swoje rozwiązania, więc ja bardziej polegałbym na opiniach użytkowników, ale w Twoim przypadku będzie ciężko znaleźć użytkowników PCi z podobnym choćby domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.02.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Rzut domu wrzuciłem nie dlatego, że uważam, że OZC jest źle policzone, ale dlatego aby niedowiarkowie zobaczyli, ze nie jest to typowy dom i ma bardzo duże przeszklenia. @obserwatorPC tylko jak rozpoznać, która oferta jest dobra? co instalator to inne spojrzenie na PCi, np na 90% mocy, przewymiarowanie z buforem, nie mówiąc już o odwiertach lub kolektorach pionowych i poziomych A tak z innej beczki przewidziałeś jakieś chłodzenie mam klienta ma podobną modernistyczną przeszkloną bryłę chłodzenie odpala w maju jak są słoneczne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.02.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 tylko jak rozpoznać, która oferta jest dobra? co instalator to inne spojrzenie na PCi, np na 90% mocy, przewymiarowanie z buforem, nie mówiąc już o odwiertach lub kolektorach pionowych i poziomych Instalacja musi być prosta. Pc->rozdzielacz->podłogówka. Wtedy pracuje najsprawniej i instalacja jest najtańsza. Po co kupować i płacić za jakieś gadżety, które tylko psują sprawność instalacji, a nie poprawiają jej. Wymiarowanie na 90% to też kiszka, bo nie masz rezerwy na jakiekolwiek błędy, nie wspominając o taniej taryfie. Jaki kolektor, to zależy od miejsca na działce, jeśli je masz, to poziomy, jeśli nie masz, to pionowy. Opowieści, że pionowy jest lepszy są tylko bajaniem. No, chyba że będzie tańszy przy tej samej mocy, to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts