Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa opadniętej posadzki

kosor

Recommended Posts

Witam

Po roku mieszkania w nowym domu opuściła się podłoga w kuchni.

Wylewka zrobiona jest na 15 cm styropianu + ogrzewanie wodne.

czy wlanie do szczelin bardzo rzadko rozrobionego kleju do płytek jest dobrym pomysłem ?

Został mi klej Kerakoll elastyczny do płytek.

Czy może inny sposób polecacie?

20140211_174141.jpg

20140211_174127.jpg

Gdzie dokładnie chcesz wlać ten klej do płytek? Pod cokół?

Jak możesz to podrzuć jakiś schemat (przekrój) jak to wygląda, bo z opisu ciężko się połapać jak to wszystko masz zrobione.

Przede wszystkim jaki masz styropian? Coś wydaje mi się, że użyto tu niewłaściwej izolacji i stąd podłoga tak usiadła.

-Sprawdzać zagęszczenie piasku pod chudziakiem (podłoga na gruncie siądzie po latach -popękają fugi i kafelki)

cyt:”Panie, od pintnastu lat tak robie i nie miołem kłopotu”(murarz nie miał kłopotu -kłopot będzie miał inwestor)

- http://forum.muratordom.pl/zapadniety-chudziak-pomocy,t163105.htm

- http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161131-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe-mocno-osiadaj%C4%85

- http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga

(sprawdza się wbijając pręt zbrojeniowy dużym młotkiem)

Edytowane przez panfotograf

Te płytki są na płycie pod którą jest piwnica.

Płytki usiadły jeszcze w łazience, chociaż dużo mniej o ok 3 mm.

Najwięcej w kuchni. Byłem w kilku różnych domach i widziałem podobne rzeczy.

Ostatnio w mieszkaniu w bloku na 9 pietrze.Czym to może być spowodowane?

Edytowane przez kosor

No to masz problem :(. Jeżeli pod spodem jest piwnica to "siadł" ci styropian. Styropian z tych miękkich, fasadowych, na pewno. Pod wpływem ciężaru wylewki+ klej i płytki+ ciężar wyposażenia, został styropian ściśnięty. Lanie kleju nie powstrzyma dalszego "siadania" Problem może też być z rurkami ogrzewania podłogowego, szczególnie w miejscu ich wyjścia z pomieszczenia w stronę rozdzielacza.

Zastanawiałem się jeszcze wieczorem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Jak sugerowałem i jeszcze jeden z Kolegów powyżej napisał moje obawy - użyto niewłaściwego styropianu.

Mam do Ciebie jeszcze pytanie. Czy osiada równomiernie na całej powierzchni? Oraz od jakiego czasu to zauważyłeś.

Napisz też coś o historii budynku. Ile ma lat, od jak dawna siada, czy jest różnica pomiędzy mokrymi porami roku a suchymi (choć to mało prawdopodobne aby budynek tak krzywo siadał i podłoga mogła wtedy pracować tak mocno)?

Obawiam się przede wszystkim użycia styropianu na fasadę, bo może on teraz przystopować, a później znowu trochę przysiąść.

Moja sugestia, to wywalenie fugi i na rok położenie silikonu. Po roku jeśli nic nie będzie się już ruszać, to wywaliłbym silikon, obniżył cokół co sugeruje przedmówca i zafugowałbym wszystko dla estetyki.

A co z innymi pomieszczeniami bo chyba z kuchni przechodzisz do jakiegoś salonu, przedpokój co tam się dzieje jest uskok ja proponuje wykuć kilka płytek.Wydrążyć dziury w styropianie zalać jakby takie stopy co powstrzyma opadanie wylewki i ponowne ułożenie brakujących płytek i po problemie.Wtedy wylewka i meble nie leżą na styropianie tylko na tych stopach .A podstawowy błąd to robienie wylewek na sucho to moje zdanie. Ja wylewki robiłem sam na profilach na mokro zacieranie dnia następnego.do dziś zero ugięć i osiadania i tak robię wszędzie dłużej schną ale żadnych problemów.pozdrawiam.