kosor 13.02.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Witam Po roku mieszkania w nowym domu opuściła się podłoga w kuchni. Wylewka zrobiona jest na 15 cm styropianu + ogrzewanie wodne. czy wlanie do szczelin bardzo rzadko rozrobionego kleju do płytek jest dobrym pomysłem ? Został mi klej Kerakoll elastyczny do płytek. Czy może inny sposób polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 13.02.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Gdzie dokładnie chcesz wlać ten klej do płytek? Pod cokół?Jak możesz to podrzuć jakiś schemat (przekrój) jak to wygląda, bo z opisu ciężko się połapać jak to wszystko masz zrobione. Przede wszystkim jaki masz styropian? Coś wydaje mi się, że użyto tu niewłaściwej izolacji i stąd podłoga tak usiadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 13.02.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Klej chciałem wlać w powstałą szparę, by klej wpłyną pod cokół i wypełnił szczelinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 13.02.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Mi to wygląda na słabo ubity piasek pod podłogą. Humus był ściągany? Ktoś sprawdzał jakość ubitego piasku przed wylaniem podkładu betonowego? Tylko w jednym pomieszczeniu tak się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.02.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) -Sprawdzać zagęszczenie piasku pod chudziakiem (podłoga na gruncie siądzie po latach -popękają fugi i kafelki)cyt:”Panie, od pintnastu lat tak robie i nie miołem kłopotu”(murarz nie miał kłopotu -kłopot będzie miał inwestor)- http://forum.muratordom.pl/zapadniety-chudziak-pomocy,t163105.htm- http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161131-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe-mocno-osiadaj%C4%85- http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga(sprawdza się wbijając pręt zbrojeniowy dużym młotkiem) Edytowane 13 Lutego 2014 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 14.02.2014 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Te płytki są na płycie pod którą jest piwnica.Płytki usiadły jeszcze w łazience, chociaż dużo mniej o ok 3 mm.Najwięcej w kuchni. Byłem w kilku różnych domach i widziałem podobne rzeczy.Ostatnio w mieszkaniu w bloku na 9 pietrze.Czym to może być spowodowane? Edytowane 14 Lutego 2014 przez kosor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glicynka 14.02.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 No to masz problem . Jeżeli pod spodem jest piwnica to "siadł" ci styropian. Styropian z tych miękkich, fasadowych, na pewno. Pod wpływem ciężaru wylewki+ klej i płytki+ ciężar wyposażenia, został styropian ściśnięty. Lanie kleju nie powstrzyma dalszego "siadania" Problem może też być z rurkami ogrzewania podłogowego, szczególnie w miejscu ich wyjścia z pomieszczenia w stronę rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 14.02.2014 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Zdaję sobie sprawę, że klej nie powstrzyma siadania.Mierzyłem i od dłuższego czasu już nie siada.Klej chciałem wlać aby wypełnić ta szparę a na zewnątrz na nowo zasilikonować.Może zamiast klej psiknąć pianką, będzie bardziej elastyczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 14.02.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 jeżeli już nie siada, to ja zerwałabym cokół i przykleiłabym go ponownie, już niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 14.02.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Zastanawiałem się jeszcze wieczorem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Jak sugerowałem i jeszcze jeden z Kolegów powyżej napisał moje obawy - użyto niewłaściwego styropianu.Mam do Ciebie jeszcze pytanie. Czy osiada równomiernie na całej powierzchni? Oraz od jakiego czasu to zauważyłeś.Napisz też coś o historii budynku. Ile ma lat, od jak dawna siada, czy jest różnica pomiędzy mokrymi porami roku a suchymi (choć to mało prawdopodobne aby budynek tak krzywo siadał i podłoga mogła wtedy pracować tak mocno)?Obawiam się przede wszystkim użycia styropianu na fasadę, bo może on teraz przystopować, a później znowu trochę przysiąść. Moja sugestia, to wywalenie fugi i na rok położenie silikonu. Po roku jeśli nic nie będzie się już ruszać, to wywaliłbym silikon, obniżył cokół co sugeruje przedmówca i zafugowałbym wszystko dla estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIANESKO 14.02.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 A co z innymi pomieszczeniami bo chyba z kuchni przechodzisz do jakiegoś salonu, przedpokój co tam się dzieje jest uskok ja proponuje wykuć kilka płytek.Wydrążyć dziury w styropianie zalać jakby takie stopy co powstrzyma opadanie wylewki i ponowne ułożenie brakujących płytek i po problemie.Wtedy wylewka i meble nie leżą na styropianie tylko na tych stopach .A podstawowy błąd to robienie wylewek na sucho to moje zdanie. Ja wylewki robiłem sam na profilach na mokro zacieranie dnia następnego.do dziś zero ugięć i osiadania i tak robię wszędzie dłużej schną ale żadnych problemów.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts