hmepg 13.02.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Do systemowego komina podłączona będzie koza, w której palone będzie bardzo sporadycznie - głównym źródłem będzie kocioł gazowy.Na kominie jest czapa kominowa + daszek nad otworem. Czy konieczne jest odprowadzenie skroplin z takiego komina? Zdania są podzielone - jedni piszą, że tam nie ma żadnych skroplin, a inni że wypompowują 200 litrów miesięcznie. Nie mam możliwości wpiąć się do kanalizacji więc w grę wchodzi tylko rurka (tylko jaka), która będzie wychodziła na zewnątrz przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.02.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Się zobaczy. Raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Jak drzewo do kozy suche będzie to i skroplin nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 21.02.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 No a co za problem taką rurke dla bezpieczeństwa zrobić? Ja mam 40mm odprowadzoną przez sciane do domu - nawet nie chodzi o to że skropliny sie zbierają, ale o to że np można sobie przepłukać dół komina w którym zbiera sie popiół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 W sumie to niegroźne zboczenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ale czego tu się bać ? kozę trzeba dobrać mocą do potrzeb ! a nie przymaścić kozuchę na 15 kW i kisić drewno !ludzie paliłem drewnem ...w piecu C.O niczym turbina gazowa tak drze w komin ! nawet z wody wyciągnięte drewno spali nawet się nie zapyta.Ważne aby palić "żywym" ogniem ! ale jeśli ktoś będzie miał kozuchę w salonie na 6 -10kW to nie będzie palił w tym mocno tylko dusił.Trzeba policzyć ile salon potrzebuje energii i dobrać kozę pod te potrzeby i dać ewentualnie z płaszczem wodnym to przekaże ciepło dalej, do jakiegoś bufora itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 23.02.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Zdania są podzielone - jedni piszą, że tam nie ma żadnych skroplin, a inni że wypompowują 200 litrów miesięcznie. 200 litrów? chyba że ktoś ma odprowadzenie wody z rynny do komina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts