Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycia dachowe z włókna cementowego

Adrian1224

Recommended Posts

Co myślicie o dachach z włókna cementowego?

Z tego co słyszałem to jest to to samo co eternit tylko bez azbestu,jeśli to prawda to znaczy że jest niezniszczalne jeśli nie ma przy domu drzew,do tego aktualnie produkowane są według mnie ładniejsze od blachy.

Głównie interesują mnie opinie o firmie Cembrit,miał ktoś z nimi do czynienia?

http://www.cembrit.pl/Oferta_materia%C5%82%C3%B3w_w%C5%82%C3%B3kno-cementowych-16279.aspx?GroupID=GROUP141&ProductID=

Tak dokładnie ten materiał to nie włókna cementowe a włókna zatopione w masie cementowej. Z tego materiału są wytwarzane np. płyty faliste "Erofala" i płytki płaskie doskonale imitujące łupek naturalny. Do krycia konieczny dekarz z doświadczeniem w takich pokryciach. W zależności od kształtu i rodzaju krycia montaż może odbywać się na łatach lub na pełnym deskowaniu. Podobne produkty mają np.: Euronit pod nazwą Struktonit, SVK pod nazwą Ardonit i Montana. Materiał jak i montaż dość drogie w granicach 200,- za 1 m2 (materiał z montażem). Pozdrawiam.

• 5 years później...

Podłączę się, bo szukam alternatywy dla dachówki na altanę, kilka pytań praktycznych dot. Struktonitu i podobnych:

1. czy są elementy typu "gąsior" ? dla dachów kopertowych, grzbietów lub coś podobnego do dachówek bocznych?

2. czy na krokwie wystarczy położyć deskę 2.5cm, membranę (czy jednak papę?) i na to bezpośrednio płytki?

3. jakie min. nachylenie dachu dot. tych płytek? Bo mi wychodzi ok. 15st -czy da radę?

Edytowane przez daniel.w

ad. 1. Nie ma. Ten produkt to imitacja łupka więc krycie tak jak łupkiem.

ad. 2. W zależności od rodzaju krycia na pełnym deskowaniu i papie lub na łatach.

ad. 3. Taki najmniejszy kąt to 18* a profesjonalne minimum to 25*~30*.

Pozdrawiam.

Dziękuję Panie Andrzeju,

1. poczytam o łupkach, ale tak krótko, to jak te płytki wykańcza się na grzbietach i kalenicy? Blachą?

2. To będzie zadaszenie tarasu, więc tylko deskowanie i papa (bez łat), więc pewnie z 3.2cm, żeby usztywnić to dobrze. Czy dobrze myślę? bo skoro zadaszenie otwarte to z wentylacją od dołu nie będzie problemu...

3. Mi wychodzi 18-20*, więc chyba lepsza będzie taka płytka a'la łupek, niż dachówka? Ew. co Pan proponuje na taras/altanę przyścienną?

W kalenicach i narożach płytka do płytki na styk z tym, że płytki z jednej połaci przechodzą na drugą około 5 cm. Szczyty można blachą.

W przypadku gdy deski poszycia mają być jednocześnie sufitem to deski na pióro-wpust licem do spodu. Grubość 32 mm aby nie było widać gwoździ.

Wybór pokrycia to sprawa indywidualna. Pokrycie powinno pasować do elewacji i komponować się z całością.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Dziękuję Panie Andrzeju, doceniam wiedzę i doświadczenie dlatego ostatnia prośba o sugestię czym pokryć zadaszenie tarasu (narożny przyścienny) ok. 35m2, kąt dachu ok. 18%. Dach domu w płaskim Turmalinie grafit bez zakładki, elewacja biel - obecnie wykonawca sugeruje blachę grafit..

Oczywiście kwestia gustu i kasy, ale myślałem o tych "łupkach", ale nigdy tego nie robił, wiec wolę w to nie wchodzić. Jest jakiś lepszy gont -b. proszę o sugestię/opcje i z góry dziękuję!

Czy Struktonitem da radę kryć podwójnie w prostokąty, aby nawiązać do płaskiej dachówki?

Edytowane przez daniel.w

Dachówka wymaga grubszej podbudowy (grubsze krokwie, kontrłaty, łaty, gąsiory) i kąt dachu wychodzi nam ok 10* a przy łupku byłoby ok. 20*. Obejrzeliśmy ten Struktonit i już wiemy, że... tylko Turmalin :) Sprzedawca przekonywał nas, że ta dachówka nadaje się, bo ma w dokumentacji min. kąt krycia 10*. Edytowane przez daniel.w