Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena tynkowania za m kw

painless

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zadanie dla osób lubiących tanie ekipy... wszelkiej maści tanie ekipy... powiedzmy, że 4 osoby kładzie tynki (muruje, robi elektrykę, wodę, cokolwiek) przez 2 tygodnie po 8 godzin dziennie... mamy przepracowane 10 dni x 8 x 4 = 320 godzin. Tyle przepracują. To jest prawie miesiąc etatowej pracy dla 2 osób... Ile powinien zarobić w miarę dobry pracownik - ile sami chcielibyście zarobić w rozsądnych granicach za miesiąc pracy... czy 3000 pln wystarczy - ale to netto na rękę... jeszcze są podatki... zusy... amortyzacja narzędzi pracy... Czyli praca takiej ekipy od tynków, to minimum 6000 zł ... a bardziej 10 000 zł .

Teraz pytanie, czy sami godzicie się pracować za mniej?

Wiesz nie można do końca stosować takich porównań, ano dla tego że "szef" kipy MUSI zarobić więcej niż jego pracownicy. Więc należało by zadać pytanie ile powinien zarobić szef ekipy łącznie z amortyzacją itp, a ile jego pracownicy.

Objechałem już kilka zrealizowanych inwestycji tynkarzy i wychodzi mi że wraz ze wzrostem ceny nie idzie wzrost jakości pracy. Nie wiem czym jest to spowodowane... Nie widziałem jeszcze zrobionych tynków (CW) poniżej 20 zł/m2.

@piotrek0m odbiegnę nieco od tematu, żeby Ci coś napisać.

Znam ekipę brukarzy, która robi za naprawdę marne pieniądze, ale się zgadali i robia na siebie. Bez ZUSów oczywiście.

Wcześniej chłopaki zasuwali i to ciężko prawie sezon za 5zł na godzinę, bo szef był chytry i głupi. Odeszli wszyscy i wolą działać na własną rękę, a zarabiają obecnie ok 2000 na miesiąc i są zadowoleni. Robią kawał dobrej roboty i sam ich polecałem, bo wiem co potrafią.

A ich były szef pracuje teraz u kogoś, bo nikt mu nie przyszedł tyrać za grosze.

Czasem tańsza ekipa zrobi lepiej niż firma z pozycją na rynku, bo gość będzie miał tyle robót, że obleci byle jak, albo już mu na jakści nie zależy jak kiedyś.

A Ci młodzi będą chcieli się pokazać na rynku i zrobią dobrze i troszkę taniej, żeby podebrać zlecenia.

Tak to mniej więcej działa :)

Młodzi!!!

Stawiam na młodych - to inny temat wprawdzie - ale widzę, autentycznie widzę, że młodzi ludzie się starają, że im się chce pracować dobrze. Mają dzieci, mają kredyty, chcą pracować, naprawdę miło patrzeć na podejście młodych do pracy. Na mojej budowie pracownicy oscylują w wieku około 30-35 lat. Najstarszy to gość od alarmów, ma około 50 lat, ale pracuje z młodym programistą :) I nie piją... dachowcy (wiek 25-35 lat) wypili na koniec po pół piwa na rękę, ponieważ szef (lat około 35-40) patrzył, a zresztą wracali samochodami.... autentyk... na mojej budowie od początku wypito 4 piwa.

Widzę u deweloperów pracowników 50 + ... masakra...

Zadanie dla osób lubiących tanie ekipy... wszelkiej maści tanie ekipy... powiedzmy, że 4 osoby kładzie tynki (muruje, robi elektrykę, wodę, cokolwiek) przez 2 tygodnie po 8 godzin dziennie... mamy przepracowane 10 dni x 8 x 4 = 320 godzin. Tyle przepracują. To jest prawie miesiąc etatowej pracy dla 2 osób... Ile powinien zarobić w miarę dobry pracownik - ile sami chcielibyście zarobić w rozsądnych granicach za miesiąc pracy... czy 3000 pln wystarczy - ale to netto na rękę... jeszcze są podatki... zusy... amortyzacja narzędzi pracy... Czyli praca takiej ekipy od tynków, to minimum 6000 zł ... a bardziej 10 000 zł .

Teraz pytanie, czy sami godzicie się pracować za mniej?

Zadając takie pytanie widać, że masz blade pojęcie o rynku pracy. Rozejrzyj się wokoło i wież mi ...byłbyś zaskoczony ile osób marzy (często posiadających większe kwalifikacje niż potrzebne do murowania), żeby zarabiać 3.000 netto.

Zadając takie pytanie widać, że masz blade pojęcie o rynku pracy. Rozejrzyj się wokoło i wież mi ...byłbyś zaskoczony ile osób marzy (często posiadających większe kwalifikacje niż potrzebne do murowania), żeby zarabiać 3.000 netto.

Niestety jest to smutna prawda...

Piszmy o branży budowlanej. Chętnie zatrudnię dobrego wykonawcę za 3000zł miesięcznie, tylko że takich nie spotkałem.

Piszę o samej robociźnie mniej więcej ceny oscylują 22-24 zł/m2, najgorsze w tym wszystkim jest to że te tynki zrobione są przeciętnie...

Niektórzy w tej cenie a nawet niżej robią z materiałem. Znam nawet takiego jednego inwestora. Sprawa skończyła się w sądzie a i tak praktycznie nic nie ugrał. Do poprawek wziął drugą ekipę której zapłacił prawie drugie tyle.

Tynki gipsowe robocizna 16 zł / z materiałem wyjdzie około 24 złote... 8 palet tynku gipsowego na 720 zł - skąd mam wiedzieć czy to nie jest ściema? Nie będę na budowie przecież stał i patrzył 2 tygodnie ile wsypują ?!

...może odrobinę zaufania do wykonawcy...a jeśli nie to niech zużyte worki odkładają w jedno miejsce to sobie na końcu policzysz ile poszło.......

• 1 month później...