Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solary bez montażu a dotacja

dik72

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad zakupem tych solarów http://www.fuego.pl/hewalex-3slp-300w.html sklep nie chce podjąć się montażu ponieważ chcę starać się o dotację NFOŚiGW oraz ze Środków budżetu Miasta Krakowa .

Moje pytanie ;

Aby starać się o dotację kolektory muszą być zamontowane tylko przez firmę autoryzowaną w tym przypadku HEWALEX ?

Czy ktoś korzystał z dwóch dotacji i może się podzielić informacjami .

Pozdrawiam

Witam

Zastanawiam się nad zakupem tych solarów http://www.fuego.pl/hewalex-3slp-300w.html sklep nie chce podjąć się montażu ponieważ chcę starać się o dotację NFOŚiGW oraz ze Środków budżetu Miasta Krakowa .

Moje pytanie ;

Aby starać się o dotację kolektory muszą być zamontowane tylko przez firmę autoryzowaną w tym przypadku HEWALEX ?

Czy ktoś korzystał z dwóch dotacji i może się podzielić informacjami .

Pozdrawiam

witam własnie jestem w trakcie załatwiania w banku wszystkich formalności aby uzyskac dofinansowanie i biore zestaw 3slp-300 razem z montażem wyjdzie jakies 12,5tys firma która bedzie to zakladac musi miec certyfikat z hewalexa to co wiem pozdrawiam

Instalator musi mieć autoryzację Hewalexa - wejdź na hewalex.pl i poszukaj sobie autoryzowanego instalatora w swojej okolicy.

Co do zasady to dotacja z NFOŚ nie wyklucza się z innymi dotacjami regionalnymi - pytanie tylko czy inne dotacje nie wykluczają się z tą z NFOŚ. No i naturalnie nie można dofinansować więcej niż 100% wartości inwestycji.

Zrobiłem małe obliczenia

Znalazłem zestaw HEWALEX 3 TLP-300W http://www.cieplodlaciebie.pl//index.php?products=product&prod_id=2182

Jego cena z 8% vat wynosi 6720 zł do tego zestawu trzeba doliczyć 2000 zł za węże i stojak to już tak z naddatkiem czyli suma zestawu 8700 zł tyle kosztuje instalatora , montuje w cenie 12500 z całym zestawem . Czyli za robociznę bierze 3800 zł chyba dużo za dwa dni pracy .W takim razie czy jest sens montażu u autoryzowanego instalatora aby starać się o dotację z NFOŚ która i tak nie wyniesie więcej niż 30%.

Po pierwsze to z 8% vat założyć może tylko instalator.

Po drugie trzeba jeszcze doliczyć około 500-1000 zł za dodatkowe materiały - podłączenie wody ciepłej i zimnej, przyłączenie górnej wężownicy, drugie naczynie przeponowe itp.

Po trzecie - instalator musi zapłacić zus swój i pracownika i opłacić inne koszty działalności.

Ale można założyć samemu - żaden problem.

Po pierwsze to z 8% vat założyć może tylko instalator.

Po drugie trzeba jeszcze doliczyć około 500-1000 zł za dodatkowe materiały - podłączenie wody ciepłej i zimnej, przyłączenie górnej wężownicy, drugie naczynie przeponowe itp.

Po trzecie - instalator musi zapłacić zus swój i pracownika i opłacić inne koszty działalności.

Ale można założyć samemu - żaden problem.

witam

pewnie zawór mieszający antypopażeniowy też nie został wliczony do 2.000 :)

pozdrawiam

witam

pewnie zawór mieszający antypopażeniowy też nie został wliczony do 2.000 :)

pozdrawiam

Jak tak będziemy liczyć to za chwilę się okaże że do zestawu trzeba będzie dołożyć 5000 zł aby go uzbroić

Proponuję zrobić małą symulacje

Solary będą ustawione na gruncie ok 15 m od zbiornika, podłączenie górnej wężownicy do kotła gazowego, woda zimna i ciepła na miejscu w miedzi .

Jakie potrzebne będą jeszcze akcesoria ?

pozdrawiam

- Profil do ustawienia solarów na gruncie ( jakaś niewielka podmurówka )

- 40m rurociągu

- Kolektor słoneczny KS2000 SLP:

- Zestaw przyłączeniowy kolektora ZPKS 3:

- Otulina Armaflex HT w osłonie 18/13 mm:

- Profil maskujący KSL:

- Zespół pompowo-sterowniczy ZPS 18e-01:

- Podgrzewacz OKC300 NTRR/SOL:

- Zespół naczynia przeponowego ZNP 18DS:

- Zestaw przyłączeniowy podgrzewacza PC 200/300 400/500:

- Płyn Termsol EKO -25oC:

Pare m rurki do podłączenia kotła gazowego do bojlera, jakieś 35m kabli elektrycznych, termometry "T" chyba są już w cenie grupy pompowej.

3 ogarniętych znajomych 2 do pracy, 1 oczytany do studiowania instrukcji i podłączeń elektrycznych.

Spawarka do miedzi, trochę miedzi do przerobienia istniejącej instalacji cwu.

Pompka cyrkulacyjna, dziesiątki narzędzi wierteł, śrub, otulina do ocieplenia rurek wodnych, grzałka (chyba że gazem manualnie będziesz raz w tygodniu podgrzewał wodę do 60-70 stopni aby "pozbyć się bakterii logli.." a raczej ograniczyć ich namnażanie )

Serwisanta od kotła gazowego który podłączy sterownik solarny do kotła gazowego aby współdziałały.

Aha zapomniałem o transporcie:

e0a89b8ffbb50faff8aced0135761f98.jpg

Edytowane przez marcinbbb

- Profil do ustawienia solarów na gruncie ( jakaś niewielka podmurówka )

- 40m rurociągu

- Kolektor słoneczny KS2000 SLP:

- Zestaw przyłączeniowy kolektora ZPKS 3:

- Otulina Armaflex HT w osłonie 18/13 mm:

- Profil maskujący KSL:

- Zespół pompowo-sterowniczy ZPS 18e-01:

- Podgrzewacz OKC300 NTRR/SOL:

- Zespół naczynia przeponowego ZNP 18DS:

- Zestaw przyłączeniowy podgrzewacza PC 200/300 400/500:

- Płyn Termsol EKO -25oC:

Pare m rurki do podłączenia kotła gazowego do bojlera, jakieś 35m kabli elektrycznych, termometry "T" chyba są już w cenie grupy pompowej.

3 ogarniętych znajomych 2 do pracy, 1 oczytany do studiowania instrukcji i podłączeń elektrycznych.

Spawarka do miedzi, trochę miedzi do przerobienia istniejącej instalacji cwu.

Pompka cyrkulacyjna, dziesiątki narzędzi wierteł, śrub, otulina do ocieplenia rurek wodnych, grzałka (chyba że gazem manualnie będziesz raz w tygodniu podgrzewał wodę do 60-70 stopni aby "pozbyć się bakterii logli.." a raczej ograniczyć ich namnażanie )

Serwisanta od kotła gazowego który podłączy sterownik solarny do kotła gazowego aby współdziałały.

Aha zapomniałem o transporcie:

witam

jak wygląda spawarka do miedzi?:)

pozdrawiam

- (chyba że gazem manualnie będziesz raz w tygodniu podgrzewał wodę do 60-70 stopni aby "pozbyć się bakterii logli.." a raczej ograniczyć ich namnażanie )

:

Z tą legionelią to trochę przesadziłeś. Te bakterie namnażają się tylko w stojących zbiornikach wodnych, w zasobnikach jest zbyt duży przepływ. Nie wywołuj histerii.

witam

jak wygląda spawarka do miedzi?:)

pozdrawiam

poniżej prostrza wersja

i bardziej zaawansowana

palnik.jpg

tig.jpg

W takim wypadku kolektor1 jak to będzie w moim przypadku mam "stojący zbiornik wodny" bufor w buforze jest zatopiony szczelny zbiornik z cwu. Wiadomo że bufor został raz zalany wodą i jak podejrzewam nie przybywa tej wody i nie ubywa. Czy bufor powinien być wygrzewany czy nie?

Pytam z czystej ciekawości.

btw. wczoraj solary poszły na rekord 14,5kWh pracy najwięcej w lutym. A w sumie 85kWh z samego lutego.

ta prosta to lutownica -

Myślę, że bardziej palnik, lutownica kojarzy się z urządzeniem elektrycznym.

a ta druga zgadza się spawarka - nie słyszałem jednak żeby ktoś takim urządzeniem robił sobie lub komuś instalacje

pozdrawiam

Tak , zgadza się ta druga to spawarka ale nazywa się tig. To bardziej wyrafinowany rodzaj spawarki., który służy między innymi do spawania miedzi i aluminium w osłonach gazowych. Pytanie brzmiało czym pospawać miedź a zwykłą spawarką transformatorowa nie da rady, stąd ta bardzo wyrafinowana.

Co do lutowania rur miedzianych, to spróbuj jak się pięknie nią spawa, oczywiście po nabraniu pewnej praktyki.

Ta akurat jeszcze ma możliwość cięcia plazmowego, przetnie nawet imadło

Edytowane przez kolektor1

• 1 month później...
Czyli co? Nie ma możliwości uzyskania dotacji, jeśli samemu się montuje? W żaden sposób? To mi mocno krzyżuje plany, a raczej podraża. Ech... :(

Jest taka możliwość. Dostarczam wszystkie potrzebne elementy inwestor sam sobie montuje, sprawdzam, wypisuję protokół odbioru i karty gwarancyjne i instalacja jest tańsza o robociznę.

Ale ja nie o tym chciałam. Widzę, że kwestie techniczne są tu również poruszane. Używał ktoś tych elementów do montażu? Normalnie kupuję z internetu i z pewną taką nieśmiałością podchodze. Jak czegoś nie dotknę, to nie jestem pewna .

Są jeszcze tańsze i prostrze systemy montażu.

Witam,

Ja montowałem w marcu u siebie Hewalexa 2000 TLP na stelażu gruntowym( 500 zł). Bez zbiornika (2100 zł ) ( bo takowy dwuwężownicowy już miałem) oraz rur(600 zł ) wyszło mi niecałe 4100 zł. Do tego montaż przez autoryzowanego montera ( tylko przykręcenie śrub i napełnienie bo resztę wykonałem sam) 400 zł. W sumie wyszło mi około 7500 zł więc te dofinansowania można sobie między bajki włożyć. Te same solary w zestawie proponowali mi za 12 000 zł z montażem minus dofinansowanie chyba 30 %. Tylko te 30 % to nie jest faktycznie aż tyle. Wniosek z tego taki, że lepiej samemu poszukać ( ja wynegocjowałem ceny na składzie budowlanym).:bye:

Edytowane przez artbi85

Zamiast instalację zlecać ludziom którzy mają do tego uprawnienia (praca na wysokości, elektryka ), zrobiłeś to sam. Udało Ci się super zaoszczędziłeś jakieś 1500 PLN, a mogłeś tylko spaść z dachu, tylko nadwyrężyć plecy nosząc 40 kg kolektory. Ale czytając jak dusisz każdy grosz to można jeszcze pomyśleć, że zrobiłeś to wszystko przebywając na zwolnieniu L4 ;)

Już możesz mówić lokalnej społeczności sąsiedzkiej że jesteś instalatorem i fachowcem od kolektorów, a nawet że za dobrą flaszkę zainstalujesz sąsiadowi te kolektory. Później słyszymy że te kolektory to w ogóle nie działają, że nie mogą zagrzać wody do 50 stopni bo instalacja dobrana przez takich "fachowców".