rasti 04.12.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam. Nie mogę znaleźć info. Mam mcr3plus 25T i wew isense i zewn. Teraz niby fajnie ale isense chce temp od kotła 80st np. A piec puszcza tylko tyle ile jest na konsoli przy piecu, co jest grane? W koncu steruje i sense czy konsola, serwisant cos źle podłączył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlik82 05.12.2017 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam. Nie mogę znaleźć info. Mam mcr3plus 25T i wew isense i zewn. Teraz niby fajnie ale isense chce temp od kotła 80st np. A piec puszcza tylko tyle ile jest na konsoli przy piecu, co jest grane? W koncu steruje i sense czy konsola, serwisant cos źle podłączył? Na konsoli kotla ustawiasz max temp. ( takie zabezpieczenie) a sterownik sobie reszte ustawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlik82 05.12.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Dzięki za te wyjaśnienia. Faktycznie nie znałem kodu instalatora, który "obiecał" że w piątek zajrzy do mnie.Mam isense AD289. Znalazłem info o modulacji jest 1 gdy palnik się pali. Czyli spróbuję zwiekszyc moc pompki, o ile ten kod jest dobry. Dam znać oczywiscie I jak tam walka z kotłem?? Pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilm21 05.12.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam koledzy i koleżanki, mam pytanie wysterowałem sobie piec ze przy 0* na zewnątrz temp zasilania mam około 30* i w domu utrzymuje mi się zadana temp. Pytanie brzmi czy powinno się trzymać jak najniższa temp zasilania? Wiadomo piec częściej się włącza czy jednak podnieść temp zasilania aby piec rzadzej się włączał? Jak jest ekonomiczniej? Ktoś to sprawdził? Dodam ze mam podłogówkę kuchnia i łazienki reszta przewymiarowane grzejniki. Da się to jednoznacznie określić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlik82 05.12.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) lepiej jest jak kocioł pracuje małą mocą a dłużej. Częste włączania i wyłączania kotła nie służą mu dobrze i może prowadzić do awarii. Wszystko zależy na ile czasu się kocioł wlącza i ile pracuje. Jak włącza sie 5razy/doba to ok ale jak 25 to lipa U mnie kocioł pracuje około 20h /doba te 4h są na obniżenie temp zadanej nocnej o 1oCDom 200m a spalanie w granicach 10m3 CO+CWU Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Swietlik82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iroman 06.12.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Ciekawe to z tą ciągłą pracą, czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia ?! P.S. Piece gazowe dwufunkcyjne co chwile się włączają i wyłączają np. do C.W.U zależnie od okręcenia kranu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlik82 06.12.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Ciekawe to z tą ciągłą pracą, czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia ?! P.S. Piece gazowe dwufunkcyjne co chwile się włączają i wyłączają np. do C.W.U zależnie od okręcenia kranu To dlaczego nawet nasz sterownik isense ma zadanie oscylowanie wokół zadanej temp regulujac modulacja pieca a nie wl/wyl? I nie pisz prosze o komforcie... masz do tego osobny program. Przy czestym wl/wyl zuzywaja sie czesci. Tak samo jak w aucie. Dlaczego auta nie gasisz jak stoisz na swiatłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilm21 07.12.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 U mnie bardzo czesto sie elacza i wylacza nawet 30-40 razy na dobe:/// nie moge tego ogarnac:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iroman 07.12.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 To dlaczego nawet nasz sterownik isense ma zadanie oscylowanie wokół zadanej temp regulujac modulacja pieca a nie wl/wyl? I nie pisz prosze o komforcie... masz do tego osobny program. Przy czestym wl/wyl zuzywaja sie czesci. Tak samo jak w aucie. Dlaczego auta nie gasisz jak stoisz na swiatłach? bo mają system START/STOP ale to tylko moja dygresja ja oczekuje innych użytkowników doświadczeń/przemyśleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasti 07.12.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Panowie POMOCY. nie do wiary.piec mcr3plus 24T plus isense plus zewnętrzny Ostatnio było w nocy około -2 do -4, i bardzo silne wiatry, na ustawieniach:Podst. Zewn 17stPodst. T. Zasil 20stKlima zewn -10stKlima t. Zasil 75 stWplyw temp pom 5Granica grzania dzien 20 stGranica grzania noc 5 stPredkosc podgrzewania najszybszyPredkosc chlodz* zwyklyStart optymalizacji 180 minI ustawieniu na konsoli pieca 50stSpaliło mi za dobę 16m3 !!!!!Grzejniki były az gorące. Na tych samych ustawieniach tylko na konsoli bylo 40st palil mi przy plus 3 w nocy okolo 8-9m3. Po zmianieZmienilem granice grzania dzien z 20na 21Predkosc podgrzewania szybszyPredkosc chlodzenia wolniejszyNa piecu na konsoli ustawiłem 40stZmienilem strategie na tylko czujnik pok+gran spaliło mi 10,5m3 przy prawie zerowej temp w nocy. Co z tym zrobić. Dom stary z lat 70, ocieplony ściany, ocieplone poddasze użytkowe. Zaznaczam ze jak ustawie na konsoli na piecu wiecej np 60 st to odrazu jak by kopa dostal i zaczyna grzać. POMOCY CO Z TYM ZROBIC, JAK ZACZĄĆ OD NOWA, serwisant ma.mnie w poważaniu i nie odbiera telefonu od 2 dni. Czytam że ktoś stworzył kiedyś exel do ustawiania krzywej, macie go morze? Edytowane 8 Grudnia 2017 przez rasti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlik82 08.12.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Nei znam sie na tym za bardzo ale po wszystkich wątkach zmieniłbym Klima t. Zasil na 50. A i na kotle ustaw 60.Co do exela to przwczytaj ten wątek. Tam jest odpowiedz. Trochę chęci i znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasti 09.12.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Noc 0-+2Piec na konsoli 50stPodst. Zewn 17stPodst. T. Zasil 20stKlima zewn -20stKlima t. Zasil 60stNachylenie grzejnikWplyw temp pom 1Granica ogrz. Dzien 21 Granica ogrz. Nic 10Strategia czujnik zewKomfort wyłączonyPredkosc podgrzew zwykłyPredkosc chlodzenia zwykłyStrategia optymalizacji 0Po osiagnieciu temp sterownik żąda temp 39stJak brakuje 0,5 st chce 39 stJak brakuje 1,9 st chce 40 stW dzien na sile utrzymuje mi 21,59:30 na zew 0st zadana 18 st jest 21st i zada 36-37 st ciagleNie utrzymuje mi zadanej tylko ciagnie 21 stopni, dlaczego?Spalanie sprawde kolo21 Edytowane 9 Grudnia 2017 przez rasti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasti 09.12.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Znalazlem excela tylko on byl na dropboxie i juz jest nie aktywny, dlatego podpytalem Edytowane 9 Grudnia 2017 przez rasti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertek 09.12.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 I jak tam walka z kotłem?? Pomogło? Witam! Dziękuję za pomoc Tobie i Stermajowi. Ustawiłem parametry kotła na Isense wg wskazówek i za dużo nie pomogło. Przyjechał w piątek instalator i stwierdził, że kocioł z isense działa prawidłowo, lecz to pewnie zatkany przepływ przez grzejnik. Faktycznie 20letni zawór miał nastawę wstępną na minimum i bez możliwości przestawienia. W czasie modernizacji c.o. nie był "ruszany" i dlatego nie docierało do mnie, że mogło tam coś nawalić. Wymieniłem go i teraz przy drożnym przepływie w c.o. jest ok. Mogę teraz zacząć śledzić bardziej zaawansowane dyskusje na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasti 09.12.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Panowie, Przy ustawieniach jw grzalo cała dobe w dzien również do 22 stopni. Temp w ciagu dnia 3 st spadala do 0 obecnie od 3 godzin -0,5st. Wyliczylem ze wzoru na krzywa ze mam krzywą w tym momencie okolo 0,98. Spalanie za 24 godziny wyszlo 13,50m3. Przy wiekszych mrozach zbankrutuje. Co pokombinować, może przelacze na czujnik zew+pok i nie bede zmieniał nic wiecej zobacze ile mi zejdzie do rana do 8 gazu bo o 8 ma mi sie obniżyć temp do 18 st. Ciekawe czy sie obnizy. Jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlik82 10.12.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Rasti zmiejsz klima zewn -10 klima temp zasil na 50 wplyw temp na 5 i strategia cz zew+wew Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Swietlik82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilm21 11.12.2017 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi bo szlak mnie trafi? Temp w domu stale 22* przy temp na zewnątrz okolice 0* raz temp zadana zasilania na kocioł to 30* a raz 50*? Dlaczego? Nie powinna byc taka sama lub bliska jednej temp przy temp zew nie zmiennej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 11.12.2017 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 KOCHANI FORUMOWICZE, już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska. Zapraszamy do licytowania. Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. Mieć pod choinkę prace dziecka - to podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto... Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace. http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro bb 11.12.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Witam mam piec de dietrich mr3 i podłączony jest pod c mixa czyli mam 2 obiegi . 1 obieg podłogówka na dole gdzie jest zamontowany regulator z nastawiana temp 21.5 i ustawiony jest na czujnik wew. utzymuje ją bez problemu.Góra. jest to 2 gi obieg sa to grzejnik które działają w oparciu tylko o czujnik zew. nie mam tam zadnego czujnika. I czesto mi tam nie dogrzewa pomieszczeń mam ustawiony obieg 2 na temp.20.5 a mam tak 19.5 ,orietuje sie ktoś może jaką krzywą ustawić na 2 gi obieg i jaką temperature ustawic na piecu .Moje ustawienia sa następującePodst. Zew. 17Podst.temp.zas.20Klima zew.-20Klima zas.60Nachylenie grzejnikiWplyw temp.10Predk.grzan.zwykłaPredk.chlodzenia. zwykłaNa piecu ustawiona temp. 60 Przy temperaturach na zewnatrz przy tych ustawieniach zjada mi około 11m3 gazu .Czy ktoś ma moze podobna instalacje bede wdzieczny za pomoc .Dom 170 m2 wybudowany z ytonga 24 cm+ 20 styropianu ,dach 25 cm welny rockool 0.35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasti 11.12.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Rasti zmiejsz klima zewn -10 klima temp zasil na 50 wplyw temp na 5 i strategia cz zew+wew Świetlik 82, Witam i z góry dziękuję za pomoc i odpowiedz. Nie powinno byc -20, czytalem ze to powinna byc temp obliczeniowa klimatycznej przyjmowanej od regionu kraju. Mnie wychodzi wlasnie -20 st tak jak z pod tego linka https://www.hvacr.pl/strefy-klimatyczne-polski-i-temperatury-obliczeniowe-322 I jeszcze po ostatnich ustawieniach doszedlem do przyjemnego ciepelka w domu przy 0st 10/11.12 ; 18:30 Spalanie po 24 h : 8,276m3 Temp pom. 21,5 st, zmniejszenie o 23:30 na 21st. Noc +2-0 Piec na konsoli 50st Podst. Zewn 16st Podst. T. Zasil 20st Klima zewn -20st Klima t. Zasil 55st Nachylenie grzejnik Wpływ temp pom 3 zmiana o 23:30 na 4 Granica ogrz. Dzien 18 Granica ogrz. Noc 10 Strategia czujnik zew+wew Komfort wyłączony Prędkość podgrzewane wolniejszy Prędkość chłodzenia najwolniejszy Strategia optymalizacji 0 CUW 05 - 40st 10 - 35st 18 - 45st 21 - 30st Przy 22st pom i 0,5st zew krzywa 1,00 Po osiągnięciu 22 w pokoju utrzymuje zadanie 43,5st Ilość ogółem pracy: 510 (po 24h - 16 h) Ilość ogółem startów palnika: 260 (po 24h - 12) Ilość ogółem godzin pracy cwu: 34 (po 24h - 1h) Ilość ogółem startów w trybie cwu: 64 (po 24h - Tylko jak przyszla 18 nie zalaczylo mi sie grzanie domu na zadana 21st. Nie wiem dlaczego. Mimo ze isense pokazywał 19 st w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts