szpila82 11.02.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Noooo dobra, dzięki za szybką odpowiedź, a coś konkretniej?;] pliss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 16.02.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Przyłączam sie do tematu, gdyz mam podobny problem,dzis wprowadze dane i bede obserwował.Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie mam kominkek z płaszczem wodnym. Przepalam codziennie wieczorem tak po 5-6h na jeden wkład drewna, automatycznie jak temp płaszacz osiągnie zadana temp załączają sie pompy płaszcza wodnego i blokuje mi piec gazowy b y nie dublowac zródeł grzania,czy ktos wie moze jak zachowa sie w takim przypadku pogodówka?Na początek chce ustawic krzywa bez palenia w kominku, jak to opanuje to bede chciał uzywac tez kominka.Tutaj idealnie pasuje parametr wpływu temp wew, jakies sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 16.02.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Kolego Mikołaj 1001 jeżeli chodzi o pogodówkę to nic się nie zmieni ponieważ jak piszesz w czasie grzania kominkiem kocioł jest blokowany. Po wystygnięciu kominka kocioł się załącza i dalej grzeje zgodnie z nastawami. Wpływ temperatury wew. pomieszczenia nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ powoduje to dostosowanie temp. zasilania do potrzeb ogrzewania. Jeżeli temp. pomieszczenia jest niższa od zadanej sterownik podnosi temperaturę na piecu do swoich potrzeb (chodzi o jak najszybsze nagrzanie pom. ) co nie jest ekonomiczne, jednak podnosi komfort. Dlatego proponuję z tym parametrem bardzo ostrożnie, jeżeli już to wartości bardzo niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 16.02.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Kolego Szpila 82 jeżeli chcesz aby ci pomóc podaj swoje nastawy i temperatury jakie osiągasz wtedy na pewno będę ci wstanie pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 17.02.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ustawilem wg kolegi mcr3 i przegrzewa o 1 CDodam ze dom ok200m2na dole podlogowka ok 70 m2 regulacja na termpstacie na rozdzielaczu petli i tu tez sterownik isensedo gory przewymiarowane grzejnikidom z pototonu 24 plus 15 styropianu szarego okna 3szyby podchodzace wspolczynnikiem pod dom pasywnyJak sugerujecie zmienic jeszcze ustawienia?dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 17.02.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Kolego wprowadź takie dane: podst.zew. 17 podst.t.zasil 20 klim.zewn. - 20 klim.t.zasil. 47 wpływ tem pom. 9 nachylenie podłogówka max temp kotła 60 min temp kotła 15 Prędkość podgrzewania - najwolniejszy Prędkość chłodzenia - najwolniejszy Zmień Kolego pod. zaś.na 18 klima . t. zasilania na 44 wpływ temp. zasilania na 1 lub 2 jeżeli będzie jeszcze przegrzewać zmień 44 na 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 17.02.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A te inne parametry jak predkosc chlodzenia i nagrzewanie sa bardzo istotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 17.02.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A te inne parametry jak predkosc chlodzenia i nagrzewanie sa bardzo istotne?zauwazylem, ze piec zalacza sie jak zadana temp jest powyzej 29Cnie chce za bardzo splaszczac krzywej bo zaraz bedzie mi grzal na 32 C wode Co i okaze sie ze gaz plynie a temp za niska, czy dobrze mysle?jak podniesc temp zalaczania kotla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 17.02.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A te inne parametry jak predkosc chlodzenia i nagrzewanie sa bardzo istotne? zauwazylem, ze piec zalacza sie jak zadana temp jest powyzej 29C nie chce za bardzo splaszczac krzywej bo zaraz bedzie mi grzal na 32 C wode Co i okaze sie ze gaz plynie a temp za niska, czy dobrze mysle? jak podniesc temp zalaczania kotla? Kolego zasada przy ogrzewaniu jest prosta kocioł ma grzać cały czas taką temperaturą na CO aby temperatura zadana i mierzona są sobie równe ( to jest ideał ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 17.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Realizujac to zadanie bedzie mozliwie najnizsze spalaNie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 17.02.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpila82 17.02.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Zybi, cały czas mam nastawy podane przez Ciebie, tj: podst.zew. 17podst.t.zasil 20klim.zewn. - 20klim.t.zasil. 45wpływ tem pom. 5 lub 0nachylenie podłogówkamax temp kotła 90min temp kotła 6 przegrzewa mi o 1-1.5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 17.02.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Zybi, cały czas mam nastawy podane przez Ciebie, tj: podst.zew. 17 podst.t.zasil 20 klim.zewn. - 20 klim.t.zasil. 45 wpływ tem pom. 5 lub 0 nachylenie podłogówka max temp kotła 90 min temp kotła 6 przegrzewa mi o 1-1.5 stopnia. Zmień klim.t.zasil. 45 na 40 podst.t.zasil 20 na 19 max temp kotła 90 na 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 18.02.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zibi u mnie zadziałało, zyzycie gazu za ostatnia dobe to 6,87m3 w tym CWUzmieniłem jeszcze parametr ze szybciej sie nagrzewa a wolniej chłodziTemp w układzie ok 32-35 Cdodatkowo na wyswietlaczy ustawiłem zamiast zegara własnie temp wody CO, ładnie widac jak kocioł na bierząco reaguje na zmiene warunków, czy to zewnętrznych , czy to tez na nastawy temperatury Jak chodzi o parametr wpływu tem pomieszczenia to Przy nizszych wartosciach 1,2,3 temp wody ok 32 , jak dam wpływ okolice 18 to odrazu kocioł rząda 39, na zewnątrz -2takze wnioskuje ze im nizszy ten parametr to wpływ temp pomieszczenia wiekszydziwne ale tak cghyba jestskręciłem tez podłogówke bodajrze na 25 na powrocie by migóre dogrzewałodzis dalszy ciąg obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpila82 18.02.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Aha, Zybi, dodam zanim coś zmienię, bo to ważne pewnie, ale żem laik to o tym nie napisałem. Nie mam żadnego sprzęgła, całość, czyli grzejniki i podłogówkę w kuchni na dole i łazienkach, mam na jednej pompie, z zaworem trójdrożnym, tej z pieca. Mam tylko zawroty termostatyczne na każdej pętli na listwie, i tam moge sobie regulować temp. podłogówki. Więc pytanie, czy nachylenie w tych ustawieniach ma być na podłogówkę czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 18.02.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Aha, Zybi, dodam zanim coś zmienię, bo to ważne pewnie, ale żem laik to o tym nie napisałem. Nie mam żadnego sprzęgła, całość, czyli grzejniki i podłogówkę w kuchni na dole i łazienkach, mam na jednej pompie, z zaworem trójdrożnym, tej z pieca. Mam tylko zawroty termostatyczne na każdej pętli na listwie, i tam moge sobie regulować temp. podłogówki. Więc pytanie, czy nachylenie w tych ustawieniach ma być na podłogówkę czy grzejniki? Ustaw kolego na podłogówkę ponieważ tu nie chodzi o określenie co regulujemy tylko o sposób regulacji i informacja dla sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpila82 18.02.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 dobra, ustawie i dam znać jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 20.02.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Jaką macie temp. zasilania CO?Wiem,ze to wynika z krzywej, ale chodzi mi jaką potrzwebujecie by utrzymać tem w domu ok 21-22 CJaka jest najlepsza do maxymalnej sprawnosci kotła?Dodam,że u mnie dół to podłogówka, góra grzejniki na jedej pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chrx 21.02.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 U mnie aktualnie w domu 21,5 na dworze +5 temperatura zasilania 39 stopni. Zadana na sterowaniu 21,5 ale sterownik jest w takim miejscu, że już pokazuje 22. Zawsze minimalnie mi przegrzewa ale to dobrze, bo w innej części salonu jest troszkę chłodniej niż tam gdzie wisi sterownik. Sprawdzałem różnymi termometrami i mam nawet 1 stopień różnicy w zależności gdzie się mierzy. Pomieszczenie otwarte ok 60m2 i 4 okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 22.02.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Zmienilem strategie grzania na ta ostatnia temp wew. Ograniczona krzywa, gdzies chyba tu czytalem o tej strategi, na pewno na tym forumu mnie chyba to bedzie najlepsza gdyrz codziennie przepalam w kominku, piec dogrzewa wieczorem a w dzien wlaczyl sie moze raz.temp CO ograniczona przez krzywa i nie przekroczyla 37 C Ciekawe jak zachowa sie przy nizszych temp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts