maciekchn 16.02.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam głupie pytanie zadam ale nie wiem jak rozrabiać cement wszędzie podane duze ilosci ze zwirem a ja chce z piachem tzn na jedna szufle cementu ile piachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.02.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 z piachem to będziesz miał zaprawę a nie beton.W betonie potrzebny jest szkielet, który właśnie żwir zapewnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 16.02.2014 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) z piachem to będziesz miał zaprawę a nie beton. W betonie potrzebny jest szkielet, który właśnie żwir zapewnia. tzn chce wmurować drewniane słupki pierw nawrzucam gruzu a później chce zalać "cementem" , kiedyś tak robiłem i wyszło ok ale nie pamiętam czy 1 cement 3 piach. chce porady http://www.castorama.pl/mieszanka-cementowo-popiolowa-cement-32-5-25-kg.html Edytowane 16 Lutego 2014 przez maciekchn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 tzn chce wmurować drewniane słupki pierw nawrzucam gruzu a później chce zalać "cementem" , kiedyś tak robiłem i wyszło ok ale nie pamiętam czy 1 cement 3 piach. chce porady Okruchy gruzu nie większe jak 2cm. Bardzo prosto się to robi, kupujesz jaki plastyfikator (zwany super plastyfikatorem) Rozrabiasz zaczyn. Proporcji trzymasz się takich na 100kg cementu 30litrów wody. Zachowujesz zawsze tą proporcję lub starasz się zachować .. absolutnie nie przekraczaj 0,5. Rozrobisz wodę z cementem dajesz plastyfikatora zgodnie z zaleceniem na pojemniku. Następnie dosypujesz piasku czy kruszywa ... ( i nie ma absolutnie co wymyślać ilości czy proporcji i innych głupot ...) Ponieważ mając stałą ilość zaczynu nie dodasz za dużo piasku czy kruszywa ... może być czysta pospółka .. byle by nie miała kamieni większych niż 2-2,5cm. Nie umieszasz za dużo ponieważ zaprawa zacznie tracić plastyczność .... możesz tylko i wyłącznie rozrzedzać takim zaczynem jak na początku. Lub robisz na 100kg cementu 20 litrów wody ... i 10-15 litrów masz w zapasie i dolejesz aby łatwiej mieszać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 16.02.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Izolacja od betonu by się przydała na te słupki ponieważ to przegnije z czasem, do czego te słupki ? Słupki drewniane mocuje się na kotwach metalowych dobrze osadzonych w betonie tak, zeby u podstawy nie stała woda bo nawet jak i są w kotwach to do kotwy może się nalać woda. Kotwy, jeśli pod ogrodzenie mają iść te słupki to ja bym do kotwy dospawał gruby pręt, długość jakieś 1 metr i zapuścić w beton. Jeśli będziesz nakładał siatkę na to i rozciągał druty to na takie ogrodzenie mogą działać duże siły no i jak ktoś się o to oprze to może przewrócić lub złamać. Ja bym proponował beton zrobić, jak dasz za dużo kruszywa to będzie widać, że nie są dobrze obtoczone w cemencie będą śliskie i mokre bez koloru cementu. Dobry beton wyjdzie jak zaprawa cementowa tylko mocniejsze będzie a będziesz miał ten sam efekt wizualny, ważne tylko dobrze zagęszczać, ubić to i zatrzeć po robocie, jak dasz za dużo kamienia to będzie to widać po zdjęciu szalunków bardzo dobrze, jeśli źle zagęścisz i będą powietrzne kieszenie to też będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 pół na pół piach z kruszywem, lub 60% kruszywa 40% piachu. Z zagęszczaniem uważał bym, ponieważ musi robić ludź co dzierżył wibrator. Inaczej zrobi w drugą stronę, wypłynie zaczyn lepiej jak uważnie będzie uważnie układał mieszankę i przepychał kijem ...można się brechać .. ale amator i wibrator złe połączenie ... ruch musi być płynny wyważony.Wyrzuci zaczyn, jak pisałem i rzopa z betonu.Robiłem tak nie raz nie dwa ... i nie widzę różnicy między tym co na wielkiej budowie, a tym co ja rozszalowuje.Owszem tam liczy się czas i mają gościa co winien to umieć zgęścić. Pierwsze i najważniejsze jest trzymanie się tego co napisałem o ilości wody i cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 17.02.2014 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Panowei cos sie zmieniło od 5 lat ? 5 lat temu dałem szufle cementu 3 piachu kijem wymieszałem , wody lałem tyle by sie ładnie mieszało ,zalałem w dziure gdzie był gruz i gitara jak wyschło to twarde jak skała .... Słupki pod mały tunel /szklarnie ten plasyfikator kupiłem bo w nocy jest 0* wiec trzeba wsypać... a jeszcze kiedyś pamiętam ze pod stelaż reklamy to mieszaliśmy cement z piachem i suchy sypaliśmy później woda zalewany było Edytowane 17 Lutego 2014 przez maciekchn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 17.02.2014 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 1:3 słupki stoją ile schnie??? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.02.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Żadne jakieś wymyślne proporcje cement do piasku itp .Woda i cement wystarczy- nie wyjdzie więcej mieszanki niż trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 18.02.2014 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 jak robić 1:1 to się nie bardzo opłaca.... bo tak z jednego wora zamurujesz 2 słupki a z piachem wszystkie 6 po 24h jeszcze mokry jak nastolatka w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts