marek1987l 16.02.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 witam. posiadam ocieplenie na budynku styropianem 5 cm, położona jest siatka i tynk. chciałbym jednak docieplić ten budynek. czy muszę zrywać stary styropian czy moge na niego dokleić nowy. i czy jest potrzeba zrywania starej siatki i tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzu007 16.02.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Jakbym doklejal tylko dobrze zakolkowac do ściany korkami przez stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1987l 16.02.2014 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A co z siatką i tynkiem? muszę ją zrywać czy może zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.02.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Zostaw siatkę w spokoju i klej nowy styro.Najlepiej na mijankę i obowiązkowo kołkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1987l 16.02.2014 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 17.02.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jeżeli to nie jest dla ciebie przeszkodą to ja na twoim miejscu bym zerwał te 5 cm styropianu,nigdy nie wiesz co masz pod spodem,a potem możesz sobie tylko w brodę pluć ,ale to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
connecTOMEK 20.02.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 witam......spokojnie......bez paniki.......nie ma co zrywać.......co ma być pod spodem....?.......kurz i tym podobne......a tak poważnie......bez przesady.....można swobodnie dokleić tylko jak ktoś wcześniej napisał....proszę dobrze zakołkować....jeśli izolacyjność była kiepska i miała wpływ na zawilgocenie ściany to i tak objawy byłoby widać od cieplejszej strony czyli od wewnątrz......nie od wietrzonej wciąż zewnętrznej strony......pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 20.02.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 ano fakt,zapomniałem że przecież to kołki trzymają elewację ,sorka mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1987l 21.02.2014 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 no właśnie wolałbym nie zrywać i dlatego szukam porady, no i nie wiem do końca czy mogę ten nowy styropian kleić na siatkę i tynk mineralny, czy muszę zerwać tynk, tynk z siatką, czy to wszystko może zostać tak jak jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 22.02.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 do jakiego czasu masz przyklejony styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 22.02.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Po pierwsze kołki nie są jedynym elementem utrzymania styropianu a klej, tzn. klej jest istotniejszym elementem układu, bo oba mocowania są brane pod uwagę, ale kołki są w razie awarii kleju.Ja bym doradzał zerwać, bo może pod tym pierwszym starym styropianem lufty, placki i co da drugi? Koszty będą, ale pewne że dobrze zrobione. Wszystko widać, jak nie zerwiesz to jedyne trzymanie na kołkach niewiadomo jakiej jakości, niewiadomo gdzie/w co wbitych??? bo klej do starej akrylowej lub mineralnej wyprawy może kiepsko trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 22.02.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 No i najważniejsze co ma dać te drugie 5cm ???? 50% niższe rachunki, na pewno NIE, może 10-30% wszystko zależy od reszty elementów termoizolacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1987l 22.02.2014 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 stara izolacja jest od 10 lat, a na te stare 5 cm chciałem dać jeszcze 10 cm a nie 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 22.02.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 A liczyłeś czy potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1987l 23.02.2014 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 nic nie liczyłem. ale wyczytałem na innych stronach że najlepsza grubość styropianu na ocieplenia wynosi 15 cm. tak więc chciałem dokleić następne 10 cm. ale raczej zrobię jak większość z was mówi i zerwę stary i na nowo położę. faktycznie koszty będą trochę wyższe ale nie chcę ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.02.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Dla mnie zrywanie styropianu to marnotrawstwo.Położyłbym na mijankę 15 cm. klejąc pianą albo klejem nakładanym grzebieniem i zwrócił szczególną uwagę na dokładność i szczelność nie tylko pomiędzy płytami ale też spodu i góry elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 23.02.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 jestem ciekaw czy u siebie byście robili taką lipę,mieszacie koledze w głowie i tyle,robię elewację od 99roku,i napiszę tobie ostatni raz jak bym ja to zrobił ,10lat temu były inne kleje i inne systemy ,więc jeżeli masz na to czas i kasę zerwij starą elewację ,tynk pod nią dobrze zagruntuj i klej od nowa,odpuść sobie porady typu klej na istniejący tylko dobrze zakołkuj ,jakoś nie widziałem kołków które by trzymały całą elewację ,to moja rada a zrobisz jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.02.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Zawsze można zrobić parę "odkrywek" i sprawdzić jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 23.02.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 można tylko po co?jeżeli zajmujesz się budowlanką to wiesz dobrze że lepiej zrobić coś dobrze od podstaw niż kombinować i łatać coś starego ,no chyba że się mylę , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.02.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 można tylko po co?jeżeli zajmujesz się budowlanką to wiesz dobrze że lepiej zrobić coś dobrze od podstaw niż kombinować i łatać coś starego ,no chyba że się mylę , Jesteś specjalistą, to pewnie masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts