Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacja balkonu

romanik99

Recommended Posts

witam

Na początek zacznę od opisu stanu istniejącego. Teściu wybudował dom systemem gospodarczym sporo zrobił sam, nie obyło się bez błędów. Projekt domu to KRAB z garażem. w oryginale takie coś:

http://www.archeton.pl/projekt-domu-krab_377_opisogolny

Tyle ze on nie mając pojęcia o hydroizolacji wymyślił sobie na garażu taras o wymiarach 6mx3mi do tego jeszcze zamknięty. Tzn wymurował mur na płycie garażu, całość z zewnątrz docieplił od góry założył obróbki blacharskie i zrobił od obróbek daszek o długości 1m (przekrój w załączniku). Wszystko w miarę fajnie, estetycznie się prezentuje. Jednakże wewnątrz tego tarasu jedyną hydroizolacją była folia budowlana, czyli folia styropian i wylewka. w wylewce zagłębiona kratka i odpływ po zewnętrznej ścianie pod styropianem. Z tym ze brakło czasu, pomysłu, chęci, nie wiem, w każdym razie nie położył płytek i kratki były w powietrzu bo podniósł je w wylewce na grubość płytki. W efekcie wylewka spękała woda weszła pod nią,do garażu i pokoju za ścianą. No to rozebrał ten styropian i wylewkę i tak to już stoi kilka lat bo nie ma chłop pomysłu co z tym zrobić, i mierzy się z zamiarem rozbiórki tego muru, bo mysli ze w tym problem i różne pomysły ale realizacja nie zaczęta. Jako że rozbiórka tego muru to koszty (przedłużanie płyty, wylewka, barierka itd.) Przekonałem go żeby ograniczył się do zrobienia dobrej hydroizolacji i odwodnienia, bo mimo że rozbierze ten murek to i tak ten temat go nie minie.

I teraz pytanie jak to zrobić. Ja myślę ze moze papa termozgrzewalna folia styropian odwodnienie wylewka hydroizolacja płytki (albo zamiast papy jakąś masę, bitumiczną , napewno będzie lepiej uszczelnić na połączeniu ściany z płytą, a moze wogole nic nie smarowac przed wylewką, tylko po????)

Na pewno będziemy robić sami i chcielibyśmy to zrobić jakimiś ogólnodostępnymi w każdym składzie budowlanym materiałami w rozsądnej cenie. Tylko teraz pytanie jakimi materiałami i jak to wszystko pozakładać, w jakiej kolejności,żeby miało to ręce i nogi. Tak informacyjnie powiem jeszcze że na ścianie zewnętrznej domu jest styropian 10cm, a na murku od środka dookoła tego tarasu styropian 3mm.

No i jeszcze pytanie z czego zrobić ten drenaż, czy kratki, czy jakieś odwodnienie liniowe (ale czy ono wogole bedzie szczelne)

Z góry dziękuję za pomoc

balkon.JPG

Edytowane przez romanik99

Jak chcecie mieć najmniej kłopotu to odwróćcie warstwy jak na dachach zielonych. Wypracujcie spadek na płycie do jednego lub dwóch rzygaczy obsadzonych w attyce. Izolacje zróbcie z masy KMB czyli bitumicznej grubowarstwowej. Na to można rzucić XPS jako ocieplenie, zasypać płukanką, keramzytem lub ułożyć deski tarasowe lub płyty betonowe w formie tarasy wentylowanego.

problem jest w tym ze błytki sa juz kupione i wolałbym zrealizowac swoją wizję.

A co sadzicie po tym rozwiązaniu.

http://www.izohan.pl/download_script.php?typ=rysunki&kat=&plik=2_2_1_6_pdf&roz=pdf

Jest to dokładnie odzwierciedlenie mojej sytuacji. Tylko ja bym dał np odwodnienie liniowe, bo dam go 6m po długości co pozwoli na wykonanie spadu w jedna stronę i podłączył bym go do tej mojej rurki fi 50 w ścianie pod styropianem