Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samowolka budowlana z lat 80tych. Proszę o pomoc

Jajko0

Recommended Posts

Witam,

dostałem dom rodzinny który w planach z lat budowy miej więcej 83 rok ma dach dwu-spadziowy a w rzeczywistości jest płaski i niema jednego z półpięter który jest niezagospodarowanym stychem. Z tego co pamiętam z opowiadań rodziców to plany te podobno zaginęły i w urzędzie ich nie ma ale nie sprawdzałem czy tak faktycznie jest. W tej chwili mam problem ponieważ chciałem wyremontować dach i z płaskiego zrobić kopertowy z blacho dachówki bez ingerencji w konstrukcjie czyli płyta dachu płaskiego została by nienaruszona jedynie krokwie zostały by przymocowane do płyty i przedłużone zostało by wysunięcie dachu ponad konstrukcjie domu o około 20 cm i zastanawiam się jak to rozpocząć formalnie czy zgłaszać samowolkę do legalizacji i liczyć na to że się uda czy po prostu przedstawić plany remontu dachu i liczyć na to że starych planów nie będą dotykać i nawet się nie zorientują jaki tam był dach itd ponieważ kształt domu się nie zmienił ? Czy w planie remontu dachu umieszcza się plan całego domu czy jest to tylko taki ogólny zarys konstrukcji ? Jakie są wasze rady ponieważ jeśli chodzi o tą tematykę to jestem zielony ? Proszę o pomoc!!!!

Edytowane przez Jajko0