Adam626 16.02.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Mam taras nad pomieszczeniem ogrzewanym. Ile powinienem cm warstw liczyć od stropu na gotowo? W domu na planuje 15cm na gotowo. Taras mam około 3cm niżej, więc mogę na tarasie zrobić 18cm razem z glazurą. Czy zmieszczę się z wszystkimi warstwami w 18cm? A jeśli nie 18cm a będę potrzebował np 21cm, to czy taras na gotowo może być wyżej niż posadzka w mieszkaniu? Taras jest zadaszony, niemniej bedzie tam zawiewać deszcz i śnieg. Czy te 3cm mogę przytrzymać na progu drzw balkonowych które zatrzymają ewentualną wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.02.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Podaj nam jeszcze grubość warstwy nośnej stropu "tarasowego".Dowiemy się z tego ile cm zostanie na różne tam takie izolacje. Po goglekonsultacjach n/t kosmicznych technologii odpowiemy Ci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.02.2014 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Strop nad tarasem ma 14 cm, a ten sam monolitycznie strop ale wewnątrz budynku ma 16cm. Natomiast czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Dziękuję. Tak ma znaczenie. Teraz wiadomo że na wszystkie warstwy masz od 4 /minimum/ do 7 /maksimum/ centymetrów. Teraz weź linijkę i zobacz ile to jest to 4 czy też 7 centymetrów. Aha ja lubię proste i skuteczne rozwiązania - na początek proponuję wersję realną, łatwą i przyszłościową - zamienić drzwi balkonowe na okno,na stropie położyć 30 cm wełny i zrobić daszek:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.02.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Chyba coś źle policzyłeś. Skoro w domu mam 15cm wylewki na gotowo (od stropu do parkietu) a taras jest 2 cm niżej, to mam 17cm, czyli aby woda nie miała z górki do domu, mam 16cm do zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.02.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Aha. Zeznania stają się coraz dokładniejsze. Czyli w końcu wiemy że grubość warstw nazwijmy to "ponadwarstwąnośną" może mieć 16 cm. W najwyższym miejscu, trzeba zapewne uwzględnić spadek tak z 1 - 1,5 cm na metr żeby woda spływała.... Trochę lepiej, ale dalej źle. W 16 cm trudno zmieścić izolację termiczną, izolację przeciwwodną i warstwę użytkową.To podstawowy błąd pierworodny tarasów zresztą. Tak żeby to działało i 100 lat stało. Tak przy okazji - a jak jest w projekcie ? Edytowane 16 Lutego 2014 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.02.2014 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Kolego, napisałem w pierwszym poście ze mam około 18cm. Ile cm styropianu powinno być nie licząc spadków? 10cm jakoś da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.02.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Tak po bożemu. 1. Warstwa wyrównująco-spadkowa - może nie być wedle autora wątku czyli - 02. Izolacja p/wodna3. Izolacja termiczna4. Warstwa dociskowa min 5 czy 6 cm5. Płytki z klejem 1,5 cm. Jakby nie liczyć izolacja termiczna - 10 cm. Cudów nie będzie. Ale sopli pewnie też nie.A skoro ma być dach nad tarasem, to i nie będzie dużych przecieków wody. A tak w ogóle to się okaże po kilku latach / zimach eksploatacji. Czy się sprawdza czy nie.Jak nie to moja wersja "łatwa" zawsze się sprawdzi:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 17.02.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Chyba coś źle policzyłeś. Skoro w domu mam 15cm wylewki na gotowo (od stropu do parkietu) a taras jest 2 cm niżej, to mam 17cm, czyli aby woda nie miała z górki do domu, mam 16cm do zagospodarowania. 15 cm wylewki? Czemu tak dużo, z reguły daję się 5-6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.02.2014 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Źle napisałem. chodzi o 15cm podłogi na gotowo a nie wylewki. Czyli 15cm = styro+jastrych, + parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts