Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam taras nad pomieszczeniem ogrzewanym. Ile powinienem cm warstw liczyć od stropu na gotowo?

W domu na planuje 15cm na gotowo. Taras mam około 3cm niżej, więc mogę na tarasie zrobić 18cm razem z glazurą. Czy zmieszczę się z wszystkimi warstwami w 18cm?

A jeśli nie 18cm a będę potrzebował np 21cm, to czy taras na gotowo może być wyżej niż posadzka w mieszkaniu? Taras jest zadaszony, niemniej bedzie tam zawiewać deszcz i śnieg. Czy te 3cm mogę przytrzymać na progu drzw balkonowych które zatrzymają ewentualną wodę?

https://forum.murator.pl/topic/187573-taras-nad-pomieszczeniem-ogrzewanym-wysoko%C5%9B%C4%87-na-gotowo-warstw/

Podaj nam jeszcze grubość warstwy nośnej stropu "tarasowego".

Dowiemy się z tego ile cm zostanie na różne tam takie izolacje.

Po goglekonsultacjach n/t kosmicznych technologii odpowiemy Ci.

Dziękuję. Tak ma znaczenie.

Teraz wiadomo że na wszystkie warstwy masz od 4 /minimum/ do 7 /maksimum/ centymetrów.

Teraz weź linijkę i zobacz ile to jest to 4 czy też 7 centymetrów.

Aha ja lubię proste i skuteczne rozwiązania - na początek proponuję wersję realną, łatwą i przyszłościową - zamienić drzwi balkonowe na okno,

na stropie położyć 30 cm wełny i zrobić daszek:wiggle:

Chyba coś źle policzyłeś. Skoro w domu mam 15cm wylewki na gotowo (od stropu do parkietu) a taras jest 2 cm niżej, to mam 17cm, czyli aby woda nie miała z górki do domu, mam 16cm do zagospodarowania.

Aha. Zeznania stają się coraz dokładniejsze.

Czyli w końcu wiemy że grubość warstw nazwijmy to "ponadwarstwąnośną" może mieć 16 cm. W najwyższym miejscu, trzeba

zapewne uwzględnić spadek tak z 1 - 1,5 cm na metr żeby woda spływała....

Trochę lepiej, ale dalej źle. W 16 cm trudno zmieścić izolację termiczną, izolację przeciwwodną i warstwę użytkową.

To podstawowy błąd pierworodny tarasów zresztą. Tak żeby to działało i 100 lat stało.

Tak przy okazji - a jak jest w projekcie ?

Edytowane przez beton44

Tak po bożemu.

1. Warstwa wyrównująco-spadkowa - może nie być wedle autora wątku czyli - 0

2. Izolacja p/wodna

3. Izolacja termiczna

4. Warstwa dociskowa min 5 czy 6 cm

5. Płytki z klejem 1,5 cm.

Jakby nie liczyć izolacja termiczna - 10 cm. Cudów nie będzie. Ale sopli pewnie też nie.

A skoro ma być dach nad tarasem, to i nie będzie dużych przecieków wody.

A tak w ogóle to się okaże po kilku latach / zimach eksploatacji. Czy się sprawdza czy nie.

Jak nie to moja wersja "łatwa" zawsze się sprawdzi:wiggle:

Chyba coś źle policzyłeś. Skoro w domu mam 15cm wylewki na gotowo (od stropu do parkietu) a taras jest 2 cm niżej, to mam 17cm, czyli aby woda nie miała z górki do domu, mam 16cm do zagospodarowania.

15 cm wylewki? Czemu tak dużo, z reguły daję się 5-6cm