iskra99 16.02.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam wszystkich wraz z znajomym zajmujemy się sporo techniką grzewcza.Obecnie przerabiamy kocioł zasypowy Logika na palnik do pelletu. Obecnie jest wiele mozliwosci modernizacji kotła o palnik pelletowy. Jakie sa Wasze opinie i doswiadczenia odnosnie spalania wegla i pelletu. Chodzi mi o Wasze opinie dotyczace ww. paliw.Czy sa osoby które zmodernizowały kocioł o palnik pelletowy?Czy sa zadowolone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 25.02.2014 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witam jesteśmy po testach 2 palnikow moc produkcji cichewicz i uni produkcji skiepko. Powracajac do tematu czy pellet czy węgiel. Charakterystyka tych pali jest całkowicie odmienna. Węgiel bardziej kaloryczny ale i brudzi pellet czysty ale i droższy. Wydaje mi się ze nie należy zadawać pytania czy pellet czy węgiel tylko dla kogo pellet a kogo węgiel. Lata palenia weglem dość sceptycznie nastawiały do pelletu. Na pewno pellet jest świetna alternatywa dla osób na codzień ogrzewajacych domy gazem, prądem czy olejem opałowym. Po zastosowaniu pelletu koszty znacznie spadną a jakość życia tez jakoś się nie zmniejszy. Pellet jednak nie stanowi zagrożenia jako paliwo dla węgla bo jest po prostu dla innej grupy docelowej przeznaczony. Ci co mają kasę i chcą wydać więcej pewnie zdecydują się na pellet jednak tych co nie stać zostaną przy węglu. Jako niesamowity plus należy do pelletu zaliczyć możliwość modernizacji istniejącego kotła i palnik. Dzięki takiej modernizacji stajemy się właścicielem kotła automatycznego i to takiego w pełni. Dodatkowym plusem jest niesamowita funkcja automatycznego rozpalania i wygaszenia kotła. Kolejnym plusem zgłasza dzisiaj gdzie coraz więcej patrzy się na ekologiczne rozwiązania jest sprawność z jaką jesteśmy w stanie spalic pellet. Jednak cena w eksploatacji będzie wyższa aniżeli węgla. O ile? To ciężko określić zbyt wiele zmiennych jak izolacja budynku czy sama instalacja która ma znaczenie. Czy są osoby które zdecydowały się zmienić węgiel na pellet i czy są zadowolone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.02.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Pellet przegrywa z ekogroszkiem na każdym polu. Umiejętnie dobrany i prowadzony oraz zaopatrywany w dobre paliwo kocioł na ekogroszek będzie wymagał dwukrotnie rzadszej obsługi, wyprodukuje około 3 - 4% popiołu, w zakupie będzie ze 40 - 50% tańszy od kotła na pellet, podobnie w użytkowaniu ( za cenę przyzwoitego pelletu można nabyć ekogroszek o wartości opałowej 50 do 60% wyższej niż pellet ). Zapalarka wystarcza na około 2 lata, później wymiana. Potrzeba dwukrotnie więcej miejsca na zmagazynowanie paliwa. Zapalarka oraz częściej i na dłużej załączający się podajnik i cmuchawa spowodują co najmniej dwukrotnie wyższe dla kotła pelletowego zużycie energii elektrycznej. Zimą trzeba albo latać co 2 - 3 dni sypać do kotła albo dokupić zasobnik z którego opał będzie transportowany do kosza - spory koszt i konieczność wygospodarowania dodatkowego miejsca na to urządzenie. A co do modernizacji kotła - również palnik do ekogroszku można założyć do wcześniej użytkowanego śmieciucha - i znam sporo osób które taką modernizację z powodzeniem przeprowadziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 25.02.2014 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Zgadzam się w 100% jednak węgiel to zawsze węgiel nigdy nie będzie tak czysto jak przy pellet. Jak kogoś stać to czemu nie. Mi się najbardziej podoba fakt ze jednak ten pellet sam się rozpala i sam gasi. Mam w solarach opcje zdalnego załączenie palnika w celu podgrzewa cwu i późniejsze go wygaszenie. Jak by przyjąć prace kotła tylko dla cwu te lepiej pellet bo nie pracuje w podtrzymaniu co zaś się przedkłada na kulturę spalania. Fajnie tez to się sprawdza z buforem ciepła. No ale fakt jest drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 23.03.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 pellet to jednak ekologiczniejsze rozwiązanie. popiołu jest mało, z ekogroszku więcej powstaje. Więc chodzisz rzadziej dorzucać do pieca ale częściej wyrzucasz ten popiół więc wychodzi na to że do kotłowni zaglądasz tyle samo. Certyfikowany pellet to gwarancja kaloryczności i jakości pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.03.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Z wesołej w tamtym sezonie zostawało około 2,5 do 3% popiołu. Z kosza 170 kilogramów nie więcej jak 5 kilo popiołu, raczej bliżej 4. W popielniku ( z wywaloną brytfanką bo wygodniej mi łopatką do wora wybrać i potem do kosza wynieść niż z brytfanki przesypywać i kurzyć po kotłowni ) mieści się koło 15 kilo. Czyli co 3 zasypy konieczność wybierania by była, no ale te trzy razy łopatką szurałem co zasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 23.03.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Kolega w tym sezonie przeszedł z peletu na ekogroszek i pierwsze jego spostrzeżenia to takie: na plus - że z peletu jest sporo mniej popiołu (przy ekogroszku musi 2 razy w tygodniu wybierać popiół aby nie zasypał korony)na minus- ekogroszek tańszy o okolo 25% od peletu- przy pelecie robiły się nagary na kolanku korony i jak raz na tydzień tego nie rozbił to piec zrywał zawleczkę (pali piecem z podajnikiem ślimakowym)- co do czystości jest porównywalnie (ekogroszek i pelet kupywał w workach, przy zasypywaniu nawet więcej się kurzyło z peletu, z komina przy żadnym opale dymu nie widział).- zapalarka w pelecie w czasie gwarancji była wymieniana 3 razy także po gwarancji jak się ponownie spaliła to ją odłączył.- co dziwne mówi że podajnik głośniej pracował przy pelecie (nie chodzi o to że dużo mniej podawania jest przy ekoroszku, przy pelecie podawanie było co kilka-kilkanaście sekund) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witam jesteśmy po testach 2 palnikow moc produkcji cichewicz i uni produkcji skiepko. Możesz podać sprawność tak przerobionego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmolec 25.03.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Sam jestem ciekawy jak to wychodzi . Muszę zmienić ogrzewanie ponieważ mam elektryczne i po zimie jestem zawsze zrujnowany . Dlatego jestem zainteresowany tym porównaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 25.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Sam jestem ciekawy jak to wychodzi . Muszę zmienić ogrzewanie ponieważ mam elektryczne i po zimie jestem zawsze zrujnowany . Dlatego jestem zainteresowany tym porównaniem . Jak zrujnowany ???? Zwariowałeś przeciez ogrzewanie elektrycznie to obecnie najtańsze i najnowocześniejsze rozwiązanie, każdy cywilizowany człowiek teraz zmienia ogrzewanie na ogrzewanie elektyczne a tych chcesz się cofać do epoki kamienia łupanego ??? Poczytaj tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225161-Ogrzewanie-PELLET-bardzo-pilne!/page7 lub tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225218-Jaki-kocio%C5%82-na-ekogroszek Edytowane 25 Marca 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.03.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Muszę zmienić ogrzewanie ponieważ mam elektryczne i po zimie jestem zawsze zrujnowany . Dlatego jestem zainteresowany tym porównaniem . Jakie masz zapotrzebowanie domu na ciepło ? Jaki dom ? Czyżbyś był częścią "akcji marketingowej Puławiaka",nie mającego zbyt dobrej wiedzy o grzaniu domów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 26.03.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 A co wynająłem sobie gościa zapłaciłem i teraz bedzie wszedzie pisał że ogrzewanie elektryczne jest do d.................. drogie itd. Zobacz człowiek wcześniej pytal w waszym wątku o to co ma poprawić ale go olaliście bo lepiej jest biegać i spamować w innych wątkach. Ten człowiek naprawde grzeje elektrycznie i w drugiej taryfie i ma problem skoro jesteście takimi ekspertami od ogrzewania to Panowie - szansa dla Was pokażcie co potraficie i czy potraficie coś czy tylko mielić ozorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptak69 05.05.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Konstrukcja kotła na ekogroszek różni się od konstrukcji kotła na pellet. Mówię tu oczywiście o profesjonalnych kotłach na pellet a nie budowanych ze szwagrem w stodole. Każdy porządny kocioł na pellet jest wyposażony w ceramiczną (szamotową) komorę spalania, która zapewnia prawidłowe warunki spalania pelletu. W kotłach z "górnej półki" pellet najpierw ulega zgazowaniu w komorze ceramicznej a dopiero gazy są spalane, co znacznie podnosi sprawność. No ale to kotły "z górnej półki"Polecam filmik: http://www.hargassner.at/pelletheizung-heizkessel-HSV_9-22kW.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.05.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Konstrukcja kotła na ekogroszek różni się od konstrukcji kotła na pellet. Mówię tu oczywiście o profesjonalnych kotłach na pellet a nie budowanych ze szwagrem w stodole. Każdy porządny kocioł na pellet jest wyposażony w ceramiczną (szamotową) komorę spalania, która zapewnia prawidłowe warunki spalania pelletu. W kotłach z "górnej półki" pellet najpierw ulega zgazowaniu w komorze ceramicznej a dopiero gazy są spalane, co znacznie podnosi sprawność. No ale to kotły "z górnej półki" Polecam filmik: http://www.hargassner.at/pelletheizung-heizkessel-HSV_9-22kW.html Absolutnie fascynujące - dostepne tylko w kotłach z górnej półki no super. A myślałem że drewno ( pelet) nawet na ognisku najpierw odgazowuje i to gaz jest spalany. Ale jeśli to jest zarezerwowane tylko dla kotłów z górnej pułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 06.05.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witam,Również zastanawiam się nad przerobieniem mojego kotła na ekogroszek na pellet. Mam kocioł firmy zgoda 20kW i myślę nad montażem palnika firmy kostrzewa 16kW. Lub zakup kotła mini-bio firmy kostrzewa, nie wiem która opcja jest lepsza? Natomiast wiem jedno nie chcę ekogroszku. Myślę również o gazie z butli, propan (własna butla), ale to trochę droga inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.05.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 mając do wyboru te 2 rozwiazania to chyba lepszym wyborem bedzie palnik. Do kotłow na eko-groszek bardzo fajny jest palni ecofire E+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 06.05.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 mając do wyboru te 2 rozwiazania to chyba lepszym wyborem bedzie palnik. Do kotłow na eko-groszek bardzo fajny jest palni ecofire E+ Czy w tym palniku jest zabezpieczenie przed cofaniem płomienia? I czy muszę w kotle zastosować wkład szamotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 06.05.2014 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witam serdecznie.Widzę ze temat troszkę został podjęty wiec postaram się odpowiedzieć na częsc z Waszych pytań.Jak już jeden z Was wspomniał koszt.Tak pellet jest droższy niż eko groszek i niestety tak będzie. Taki kraj niestety.Ale uważam ze pellet jest świetnym rozwiązaniem dla tych co chcą nim palić zamiast gazu.Widziałem na allegro ze ceny pelletu wahają się od 420zł do ok 1000złDzisiaj już można kupić luzem i wsypać sobie do pomieszczenia a z tamtąd podawać do kotła podajnikiem pneumatycznym.Wiem ze może to dla domku inwestycja zbyt duża to jednak dla większych obiektów już jest to coś.Ogólnie spalanie pelletu mnie zaskoczyło a weźcie pod uwagę ze montowałem palnik w kotle zasypowym.Z spalonego 180 kg pelletu podobno kiepskiej jakości miałem niecałe 2 kg popiołu który z racji ze jest odpadem po spaleniu drewna można użyć jako nawozu. Co do ilości spalonego paliwa w czasie niestety nie mogę się wypowiedzieć bo nie ustawiałem kotła z analizatorem spalin. Ale jedno jest fenomenalne.Kocioł sam się rozpala i zam wygasza.Dlatego tutaj spalanie pelletu w kotle na ekogroszek mija się z celem.Palnik pelletowy daje niesamowite możliwosci.Podłączasz termostat pokojowy do kotła i ustawiasz 22*C kocioł się nie załączy jak będziesz miał dobra temp. w domu załączy się sam jak spadnie do określonej temp. To jest jak dla mnie najlepszy argument przemiawiający ze pelletem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.05.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witam, Również zastanawiam się nad przerobieniem mojego kotła na ekogroszek na pellet. Mam kocioł firmy zgoda 20kW i myślę nad montażem palnika firmy kostrzewa 16kW. Lub zakup kotła mini-bio firmy kostrzewa, nie wiem która opcja jest lepsza? Natomiast wiem jedno nie chcę ekogroszku. Myślę również o gazie z butli, propan (własna butla), ale to trochę droga inwestycja. Ile rocznie zużywałeś do tej pory ekogroszku, w jakiej cenie i o jakiej kaloryczności /deklarowanej/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 07.05.2014 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ile rocznie zużywałeś do tej pory ekogroszku, w jakiej cenie i o jakiej kaloryczności /deklarowanej/? Tej zimy wyszło 3 tony ekogroszku o kaloryczności 27MJ/kg, poprzedniej około 3,5 tony o tej samej wartości opałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts