Puławiak 07.05.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Czy w tym palniku jest zabezpieczenie przed cofaniem płomienia? I czy muszę w kotle zastosować wkład szamotowy? Wkładu nie musisz stosować bo płomień wychodzi z palnika do góry tak jak z palnika eko-groszkowego. Jest termik palinka i to w zasadzie tyle można dodatkowo zastosować śluze ale stosuje się ją sporadycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.05.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Tej zimy wyszło 3 tony ekogroszku o kaloryczności 27MJ/kg, poprzedniej około 3,5 tony o tej samej wartości opałowej. Spróbujmy co nieco policzyć. Założenia. 1 tona ekogroszku - 27 000 MJ a 800 zł/tonę /nie podajesz ceny zakupu/. 1 tona pelletu - 18 000 MJ a 980 zł/tonę /Lava/ Sprawność kotła na ekogroszek 75%, po przeróbce na pellet zapewne sprawność spadnie do 70% - kocioł fabrycznie nie jest dostosowany do spalania pelletu. -------- Zużyłeś 3 tony ekogroszku a 27 000 MJ = 81 000 MJ; przy sprawności 75% = 61 000 MJ i to jest Twoje roczne zapotrzebowanie na CO i CWU. Koszt: 3 tony x 800 zł = 2 400 zł. Aby uzyskać 61 000 MJ przy pellecie i sprawności kotła 70% potrzebujesz 87 000 MJ = 4,8 tony pelletu. Koszt 4,8 tony x 980 zł/tone = 4 700 zł. Coś podejrzewam, że przy propanie wyjdzie podobnie. Tu zapewne rozpocznie się stała dyskusja 1. Czy kilkuletni kocioł na ekogroszek ma sprawność 75, czy raczej 90%, bo tak podaje /podawał/ producent? 2. Po przeróbce kotła z ekogroszeku na opalanie pelletem jego sprawność wzrośnie do np. 90%, czy spadnie do 60%? 3. Po co palić Lavą kiedy porządny pellet można kupić za 600 zł, a zamiast ekogroszku Pieklorza inny, nie gorszy, a znacznie tańszy? 4. Czy pellet i ekogroszek rzeczywiście mają kaloryczność podawaną przez producenta? tufus pokazałem sposób liczenia. Podstaw swoje dane i ciekawe co Ci wyjdzie. Niestety przy sprawności kotłów na paliwa stałe będą różnice, to samo przy kaloryczności paliw i ich cenach. W zasadzie można podstawiać dowolne dane, w zależności co chce się udowodnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.05.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 sprawność kotła wzrośnie a nie spadnie - mniej osadów inny sposób pracy - brak podtrzymania itd. ( oczywiście jeśli zostanie zmieniony palnik - bo na retorcie bedzie to troche inaczej wygladało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.05.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Sam jestem ciekawy jak to wychodzi . Muszę zmienić ogrzewanie ponieważ mam elektryczne i po zimie jestem zawsze zrujnowany . Dlatego jestem zainteresowany tym porównaniem . Zmień dostawcę prądu. Jeśli grzejesz w taryfie G11, to pellet jest tańszy. Przy G12, prąd masz w podobnej cenie, bezobsługowo. Porównuję do pelletu barlinka, jest najdroższy i najlepszy według opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 09.05.2014 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Podobno pellet Barlinka to najlepszy albo jeden z lepszych pelletow w europie.Sens stosowania pelletu w zwykłej retorcie do ekogroszku mija się z celem.Palnik na pellet ma inna zasadę działania. Przede wszystkim masz samoczynny zapłon i wygaszanie. Tym samym kocioł (palnik) pacuje na mocy minimalnej i się wyłącza. Spalasz zawsze czysto i efektywnie.Oczywiście możesz tez zredukować moc palnika ale nawet jak go zredukujesz spalanie zawsze będzie "żywym" ogniem nie ma efektu podtrzymania i eliminujesz tym samym wszystkie negatywne tego skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.09.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Hymn pochwalny /sąsiadów?/, aby przekonać samego siebie do instalacji kotła i używania paliwa tegoż producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieski33 14.06.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 remontujemy niewielki dom drewniany, całość z poddaszami mieszkalnymi ok 120mPoddasze ocieplone, dół w miarę możliwości.Na początku myślałem standardowo o ekogroszku- ze względu na to że zasypuję raz na tydzień i mam względny spokój,Dodatkowo mamy trochę lasu, więc zależało mi żebym mógł spalić czasem jakieś gałęzie czy coś grubszego jak halny coś wywali Potem ktoś zasugerował pellet. Na początku bardzo mi się spodobało. szczególnie jego czystość- piwnicę chcę częściowo użytkować i ogólnie idea że spalam jakieś odpadki z produkcji drzewnej- ekologia ma dla mnie znaczenie. Ale potem poczytałem forum i z postów mam obawy że piece peletowe są niezwykle skomplikowane- mnóstwo może się popsuć i się psuje, trzeba sprawdzać ustawienia, serwisowanie. W domu czasem bedzie zostawać sama moja teściowa- starszy człowiek i wiem że gdyby coś się stało z peleciakiem to nie ogarnie. Zapytacie o pompe ciepła- tak myślałem o niej ale mamy takie nastawienie do życia że chcielibyśmy mieć jakieś proste źródło ogrzewania "w razie wojny", jak dupnie prąd na kilka dni, jak ruskom coś odpieprzy itp.Moja mama w nieocieplonym domu ma zwykłego śmieciucha, wrzuca węgiel, drzewo i jest ciepło. nie boi się że coś jej w programie się pokićka. i nieocieplony dom 100 m ociepla 2-3 tonami węgla i koniec.Współczesne technologie pozwolą zaoszczędzić 1000-1500 może w tym wariancie ale są nerwy, i znacznie wyższa kasa a ja chcę mieć przede wszystkim święty spokój, nie muszę aż tak oszczędzać Więc idea jest taka że chyba kupię piec na ekogroszek z możliwością spalania drewna itp. a w drugim etapie za 2-3 lata kupię tanią już wówczas i dopracowaną pompę ciepła a piec będę miał od wypadku, tak jak własną studnię- to część podejścia do życia Ale co myślicie o tych kotłach na pellet- czy rzeczywiście są aż tak czułe, awaryjne i jest z nimi tyle kłopotu czy akurat przeczytałem o wszystkich pechowcach?Dodam że w grę wchodziłby nie klasyczny pelleciak tylko ten z dodatkową komorą spalania drewna- co pewnie obniża jego sprawność. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.06.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Ale co myślicie o tych kotłach na pellet- czy rzeczywiście są aż tak czułe, awaryjne i jest z nimi tyle kłopotu czy akurat przeczytałem o wszystkich pechowcach? Dodam że w grę wchodziłby nie klasyczny pelleciak tylko ten z dodatkową komorą spalania drewna- co pewnie obniża jego sprawność. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie Witam, co do doświadczeń, z pewnością forumowicze, którzy taki piec użytkują mogą wyrazić wiele opini, ja natomiast chciałem poinformowac o nowym urządzeniu, które posiadamy w swojej ofercie - a które służy własnie do spalania pelletów! Mówie o kotle Easypell - to tanie, niezawodne i efektywne rozwiązanie, które jest idealnie zaprojektowane dla Twojej wygody. Easypell działa tak samo, jak kocioł gazowy Pellet, jako paliwo, podawany jest od dołu (podsuwowo) na tacę palnika, przez napędzany silnikiem elektrycznym podajnik ślimakowy. Na tacy palnika następuje spalanie pierwotne. Powstaje przy tym palny gaz, który następnie zostaje wymieszany z tlenem w położonej powyżej tacy rurze ze stali nierdzewnej. Mieszanina gazu spala się w temperaturze ok. 800°C. Gorące spaliny przepływają następnie przez wymiennik ciepła. oddając energię wodzie kotłowej. Część spalin jest następnie zawracana do procesu spalania, a reszta jest odprowadzana przez dmuchawę do komina. Modulacja mocy kotła Easypell w zakresie do 30% mocy znamionowej nie powoduje pogorszenia efektywności kotła. W przypadku braku zapotrzebowania na ciepło kocioł wyłącza się całkowicie. Wszystkie informacje o produkcie znajdziesz TUTAJ W razie pytań, pozostaję do dyspozycji! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieski33 15.06.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 kurcze, dlaczego reklamami zaśmieca się forum?Piec nie ma dodatkowego rusztu i komory spalania na drewno,Podajnik ślimakowy czyli toś jak retorta - znacznie efektywniejsze i bezpieczniejsze są wrzutkowe- nie ma możliwości zapalenia materiałuW sumie odpowiedź na moje pytanie kompletnie bez sensu przez kopiuj wklej z jakiejś broszury reklamowejSzkoda kompromitowania szacownej skądinąd firmyReklamom dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 15.06.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 ...() Mówie o kotle Easypell - to tanie, niezawodne i efektywne rozwiązanie, które jest idealnie zaprojektowane dla Twojej wygody. .....() Tanie to rozwiązanie nie jest, a uważam, że w tej cenie można znaleźć lepsze konstrukcje przeznaczone do pelletu (chyba, że cena katalogowa to tylko do straszenia). Z niezawodnością też chyba nie wiadomo, bo produkt nowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 16.06.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 kurcze, dlaczego reklamami zaśmieca się forum? Piec nie ma dodatkowego rusztu i komory spalania na drewno, Podajnik ślimakowy czyli toś jak retorta - znacznie efektywniejsze i bezpieczniejsze są wrzutkowe- nie ma możliwości zapalenia materiału W sumie odpowiedź na moje pytanie kompletnie bez sensu przez kopiuj wklej z jakiejś broszury reklamowej Szkoda kompromitowania szacownej skądinąd firmy Reklamom dziękuję Fajny ruch z strony Viessman. Rebranding marki Easypell- tańszej uproszczonej wersji kotła Okofen. Kocioł bardzo dobry sprawdzony od kilkunastu lat. Nie jest to zwykła retorta i nie ma możliwości cofnięcia się ognia do zasobnika ponieważ dostęp odcina zasuwa belimo- jak się nie znasz to się nie wypowiadaj Co do braku rusztu na drewno to raczej zaleta niż wada Niestety cena pewnie w okolicach 20k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.06.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Fajny ruch z strony Viessman. Rebranding marki Easypell- tańszej uproszczonej wersji kotła Okofen. Kocioł bardzo dobry sprawdzony od kilkunastu lat. Nie jest to zwykła retorta i nie ma możliwości cofnięcia się ognia do zasobnika ponieważ dostęp odcina zasuwa belimo- jak się nie znasz to się nie wypowiadaj Co do braku rusztu na drewno to raczej zaleta niż wada Niestety cena pewnie w okolicach 20k Cena katalogowa to na dzień dzisiejszy 18 100 PLN Pozdrawiam! Jeśli potrzeba więcej informacji o samym produkcie - jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.06.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Przy tej cenie to już lepiej Windhagera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 23.06.2016 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Pewnie że lepiej. Taki Bio Win 2 to cacko. Może dzięki temu że w Polsce zaczynają się pojawiać sprawdzone konstrukcje z zagranicy da to do myślenia polskim producentom i poprawi się jakość produktów oraz obsługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 23.06.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Pewnie że lepiej. Taki Bio Win 2 to cacko. Może dzięki temu że w Polsce zaczynają się pojawiać sprawdzone konstrukcje z zagranicy da to do myślenia polskim producentom i poprawi się jakość produktów oraz obsługi A cóż takiego rewelacyjnego jest w tych "zagranicznych" - nota bene w znacznej części robionych przez polskie warsztaty na zamówienie tamtych? Wiem, wiem. Już wiem. CENA i zużycie zewnętrznej energii elektrycznej. Szmery bajery, 7 napędów, każdy prąd sieciowy wcina. Ale jak to panie nimieckie to ja, ja, gut. Tam ponoć nawet puloki (indyki - dla niekumatych obcej mowy) po 96 kilo majom. A jak onkel Hajnryś ze Rajchu pakiet przysłoł, to była w nim bonkawa, marlboro, proszek do pranio, fotka z cołkom familiom a na stole stoł tylewizor, radioodtwarzacz z uszami i flachy po łyski. Etykietami do przodka. Bo onkel Hajnryś jak do Rajchu pitnon, to mu tam dowali takie pakiety ze Karitasu. A reszta na wystawkach uzbieroł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Technologia - przyjacielu technologia w sumie proste rozwiązania ale dopracowane i zastosowanie wysokiej jakości materiałów. Pokaż mi jeden element kotłów Windhagera wykonany w Polskim warsztacie ? Do tych technologi stosowanych we włoszech austrii niemczech bedziemy jeszcze długo dochodzili, tam jest troche inna filozofia i inne chęci do tworzenia nowych starych rozwiązań - pokaż mi choć jedną polską konstrukcję kotła na zrębkę o prawie zerowej emisji pyłów - a oni coś takiego mają i to bez stosowania róznych cudownych filtrów itd. Oni coś takiego stworzyli - dopracowując proces spalania. Rzuć sobie okiem przyjacielu na ten filmik może zrozumiesz - a może nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 23.06.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Technologia - przyjacielu technologia w sumie proste rozwiązania ale dopracowane i zastosowanie wysokiej jakości materiałów. Pokaż mi jeden element kotłów Windhagera wykonany w Polskim warsztacie ? Do tych technologi stosowanych we włoszech austrii niemczech bedziemy jeszcze długo dochodzili, tam jest troche inna filozofia i inne chęci do tworzenia nowych starych rozwiązań - pokaż mi choć jedną polską konstrukcję kotła na zrębkę o prawie zerowej emisji pyłów - a oni coś takiego mają i to bez stosowania róznych cudownych filtrów itd. Oni coś takiego stworzyli - dopracowując proces spalania. Rzuć sobie okiem przyjacielu na ten filmik może zrozumiesz - a może nie Szukasz przyjaciela? To ryknij mu: do budy burku, bo ci nogawkę potarga. Gdyby nie to, że istnieją pewne układy i nie można udostępniać ich postanowień, to bym ci czarno na białym pokazal, ile i które firmy robia do9kładnie najwyższą technologią do Austrii czy Niemiec. Tak samo prawie całe kociołki do Francji. Zatem - nie masz pojęcia w tej branzy, albo szukasz info za frico to pilnuj bocianów, bo im plus 500 koło nosa przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Nie wiesz o czym mówisz owszem są produkty polskie sprzedawane pod inną marką na zachodzie ale nie windhager. windhager sam produkuje swoje urządzenia w całości - no i oczywiście robi też urządzenia dla innych marek ( np niemieckich).Lepiej Ty pilnuj bo może Tobie ucieknie. Co za układy co za postanowienia masz info o wykorzystanych krajowych technologiach kotlarskich to wal śmiało nikt tu tajemnicy nie będzie robił. Dobra ja zacznę np Vieśman na holzgas to orlański a wcześniej przed orlańskim to był np windhager. Ale Vieśmana z Windhagerem to nie jest to porównanie Windhager to wyspecjalizowane urządzenia do spalania biomasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 24.06.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 A czy ja gdzieś napisałem, że polskie firmy robią dla wszystkich zagranicznych?A teraz - skoro tak biegłym jesteś - to proszę - zapodaj jakie są ceny tamtych wyrobów i jakie zużycie energii elektrycznej na potrzeby pracy takiego kotła z bajerami.Kto Ci w Polsce kupi kociołek za równowartość samochodu bez mała. Panie, ale da się w nim drzewo po budowie spalić? A mam kawałek lasu, to se gałęzi naciupię, na tzw. ruszt awaryjny wrzucę i kolumbryna przewymiarowaną będę se wodę latem grzał.Panie tego to nie, bo rusztu awaryjnego nie ma.Panie a da się go wstawić do pomieszczenia o wysokości 1,4 - 1,6 m??? Itd. Itp. Pokaż mi, gdzie na zachodzie kominiarz zgodziłby się na to, aby wstawić kocioł na paliwa stałe do klitki pod schodami albo do takiego pomieszczenia, które nie spełnia podstawowych wymagań pod względem wymiarowym. Pokaż mi tam takiego, ktory na forum wprost pyta, jak zrobić w cioola inspektora przy odbiorze chałupy, bo ponoć drzwi nie są takie jak przepisy wymagają. I poczytaj "dobre" rady w odpowiedziach dla pytającego. To nie jest tak, że w Polsce nie da się zrobić porządnego, wysoce zautomatyzowanego kotła. Będzie niestety kosztował dużo. Na rynki zachodnie się nie wejdzie bez sieci serwisowej. A zresztą tam konkurencji potrafią szybko i skutecznie dać radę.A w Polsce kto ci to kupi? Tam w sumie może kilkudziesięciu producentów na cały Zachód, a u nas w Samym Pleszewie ilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.06.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Proszę Cie bardzo Widhager Biowin 2 Klssik 10 - niska moc 16 W nominalna 28 W. Cena 24 tyś. To nie jest kocioł dla każdego zjadacza peletu bo to są kotły klasy premium, ale są bardzo dobre wiec jakość niestety kosztuje i już klikadziesiąt takich kotłów w Polsce pracuje i nie tylko w podsatwoewj wersji klasik ale też w bardzo wypasionej wersji exklusiv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts