Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Belka na jętce ???

Wiktor_budowa

Recommended Posts

Najprawdopodobniej chęć posiadania struchu zmusila do takiego rozwiązania. Nieskręcenie tych kleszczy z krokwiami może sie skończyć rozjechaniem więźby na skutek sił rozporowych. W osi jest ściana, na której można było lokowć słupy podpierające płatew kalenicową ale to tylko takie dywagacje. Pozdrawiam.

To musiało by nie być betonu na wieńcu. Mam przykład dachu z 1938 roku, rozpiętość 8,07cm w osi i kąt 30 st .

Krokwie z okrąglaków przeciętnie fi 12cm .. do tego jętki w 2/3 wysokości dachu.

Zero ściągów itp ... dom drewniany i nie widzę aby "murłata" zeszła z osi ściany.

Oczywiście w murowany dom ... to jest inna inszość, co innego jest wytrzymałość na ściskanie zaprawy, a co innego na ścięcie w płaszczyźnie pustak zaprawa, nikt nigdy nie rozbijał ściany ... czasem palcem wystarczy.

Oczywiście iż trzeba mocno złączyć krokwie i ściągi/kleszcze do murłaty przyszpilić bo to głównie o nią chodzi.

Jeszcze na siły poprzeczne dał bym w ten dach wiatrownice czy coś.

Stężeń nigdy dość.

A ja widziałem taki przypadek, jak wieniec odkleił sie od ściany. Pozdrawiam

Jeśli wieniec nie był utopiony głęboko w ścianach, to zejście z muru jak napisał Andrzej Wilhelmi jest bardzo prawdopodobne.

Można by to przeskoczyć liną stalową i śrubą rzymską. Ale taka konstrukcja lubi jeszcze się od wiatru ruszać.

I dobrze jeśli element rozciągany, chwilowo na ścisk przeniesie choć ksztynę siły.