iskra99 16.02.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam jestesmy na etapie porównania palników pelletowych w kotle Logika.Modele jakimi dysponowaliśmy do testów to były M.O.C oraz palnik Skiepko. Niestety do ww. wymienionych palników miałem tylko rure podawcza z palnika M.O.C praca palnika skiepko była mocno utrudniona ale o tym pozniej. Jesli chodzi o palnik M.O.C Dobra jakos wykonania choc palnik jest znacznie wiekszy i ciezszy niz palnik skiepko. Montaz obu palników w kotle jest banalnie prosty polega ma zamontowaniu drzwi w kotle a nastepnie przykrecenie palnika 2 srubami. Dalszy montaz elektryczny polega na podpieciu czujnikow, pomp, podajnika. Montaz palnika do kotła powoduje ze kocioł pracuje jak kocioł w pełni automatyczny. Porównujac prace w palników mozna było zaobserwowac. Dosc duze spalanie w palniku M.O.C ale za to w pełni zautomatyzowana praca w pełni bezobsługowa.Jesli chodzi o ekonomie to za bardzo nie moge sie wypowiedziec ze wzgledu na brak konfoguracji z analizatorem spalin.Test miał na celu jedynie montaz i sprawdzenie czy zwykły Kowalski jest w stanie sobie poradzi z obsługa palnika. W przypadku palnika M.O.C tak. Bez problemu jedynie dobra konfiguracja polepsze ekonomie. Zas w przypadku palnika skiepko sprawa była znacznie inna.Dysponowalismy palnik skiepko ale rura podawcza (podajnik) był z palnika m.O.C. Palnik M.O.C posiada wieksza srednice niz palnik skiepko i kalibracja była bardzo utrudniona. Niemal kazda konfiguracja skutkowała dymieniem do tego stopnia ze kotłownia była pokryta dymem.Choc pewnie zwiazane to jestz nieodpowiednia rura podawcza. Czy ktos z Was ma palnik skiepko z opcja automatycznego czyszczenia?? Bardzo mnie interesuje Wasza opnia na ten temat bo u mnie po prostu to nie działało.Na koncu palnika twozyła sie zgorzelina i tak juz pozostawało.Czesto wyswietlany był alarm zaplonu podajnika Czy sa tutaj osoby które zdecyowały sie zmodernizoac kocioł o palnik pellet?? Czu sa zadowolone?Jak wygladało u Was spalanie wczesniej wegla a teraz pellet. Jak kształtuja sie koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarzyk 16.02.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Czy ktoś z Was ma palnik skiepko z automatycznym czyszczeniem?Sam kiedysb sie zastanawiałem nad palnikiem do pieca ale nie wiedzialem ze jest opcja samoczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 16.02.2014 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 tak istnieje opcja automatycznego czyszczenia tylko ze u mnie nie działała dlatego szukam kogos co tez ma palnik skiepko i czy mu działa ta opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 19.02.2014 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Porównywanie i opisywanie pracy palników, gdzie jeden palnik był nie kompletny jest totalnie bez sensu, wręcz stronniczy. Powinien być opisany tylko palnik MOCWłasnie dlatego kazdy palnik jest sprzedawany z podajnikiem żeby nie działy się później takie cyrki z dymieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 28.02.2014 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Witam serdecznie dzwoniłem do. SKIEPKO i udało się dość do wyprostowania problemu. Źle miałem zamontowany ruszt ruchomy ale poprawiłem to i skorygować nastawy według zaleceń producenta. Palnik chodził bardzo fajnie i płynnie. Co najważniejsze praca była ciągła i nie pracował kocioł na zasadzie załączniku wyłącz co parę minut. Jedyne spostrzeżenie co do ruchomego rusztu to fakt ze działa ale wydaje się że bardziej jest to sposób na ścieki które słychać z palnika a jednak luźny popiół pozostawał na końcu palnika. Mysle ze trzeba by jeszcze skorygować sprawę nadmuchu by wydmuchiwania luźny popiół. W palniku moc zaś nie ma systemu czyszczącego ale sprawa nadmuchu powoduje że nie ma popiołu. Spieki nie będą się robiły jeśli nie będzie palnik pracował z zbyt duża mocą ale to już zależy od samego pelletu i jego temperatury topnienia popiołu. Na codzień pale weglem po kilku tygodniach palenia peletem kocioł jak nowy wymiennik to czysciutka blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts