ZeusSs 16.02.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witajcie Jestem na etapie kupna pieca do domu i chciałbym kupić piec z podajnikiem, ale także z opcją palenia drewnem itp. Na allegro jest bardzo dużo różnych pieców i teraz tylko pytanie czy np taki jest wart zainteresowania: http://allegro.pl/kotly-mistal-piec-25kw-z-podajnikiem-dwa-paleniska-i3972566939.html Dodam, że dom ma około 150m2, a piec chciałbym latem wykorzystywać do CWU. Za wszelkie opinie będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.02.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 do nowego domu 150m2 potrzebujesz jakieś 8KW a Ty chcesz dać 25KW???:no: jeśli już musi być węgiel i podajnik to 10KW i nic ponad to. masz zapewne OZC tam jest podane zapotrzebowanie domu(jeśli zrobiłeś rzetelnie a nie na sztukę by odebrali dom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 17.02.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jak nowe budownictwo, to co najmniej dwa razy za duży. Na początek przeczytaj sobie to: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/może ten poradnik Ci trochę temat rozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.02.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Tak jak koledzy słusznie podpowiadają moc co najmniej o dwa razy za duża. Co do tego palenia na ruszcie to nie wyobrażaj sobie za wiele, tak ładnie i pięknie wszystko wygląda tylko w opisach podawanych przez producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.02.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Palenie na tzw. ruszcie awaryjnym zakończyłem po pierwszym razie. Po czym ładnie go spakowałem i cisnąłem na drugi koniec strychu. To tyle w temacie rusztów i palenia w kotłach z podajnikiem na ekogroszek czymś innym niż ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 17.02.2014 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Dom nie jest nowy, kupiłem poniemiecki domek i właśnie jestem w trakcie remontu. Oczywiście docelowo będzie ocieplony. Czyli rozumiem, że ciężko się pali na tym ruszcie awaryjnym? No ale palenie ekogroszkiem jest dla mnie dużo lepsze, a wtedy też można palić miałem z podajnika no nie? No i piszecie, że 8kw wystarczy? Jeszcze taki z tej firmy znalazłem: http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-19kw-dwufunkcyjny-z-podajnikiem-i3960186633.html Mniejszej mocy nie mają ... No ale czytając artykuł, który podał jeden z kolegów wyżej, to musiałbym zamontować piec o mocy około 15KW: dom identyczny ale Kowalski zrobił termomodernizację i wymienił okna zakładamy więc przedział 80-90W/m2 a że Kowalski złotówki ceni i pilnował roboty to termomodernizacja zgodnie ze sztuką zrobiona i nie obawia się liczyć z dolnego progu 80Wx150=12000W=12KW +3KW na CWU = 15KW Edytowane 17 Lutego 2014 przez ZeusSs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.02.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 ZeusSs prawdopodobnie dostaniesz w tym kotle fajkę Pancerpola 25kW jak w większym tak i większym czyli ten sam palnik, ten sam sterownik i dmuchawę.Kotły będą się różnić tylko powierzchnią wymiennika.Co do palenia miałem na tym palniku to też gruba przesada, jak już to tylko domieszka w granicach 30% i to takiego o niskiej spiekalności, dotyczy to również paliwa podstawowego czyli eko groszku.Miałem podobną konstrukcję tylko innego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 17.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Dom nie jest nowy, kupiłem poniemiecki domek i właśnie jestem w trakcie remontu. Oczywiście docelowo będzie ocieplony. Czyli rozumiem, że ciężko się pali na tym ruszcie awaryjnym? No ale palenie ekogroszkiem jest dla mnie dużo lepsze, a wtedy też można palić miałem z podajnika no nie? No i piszecie, że 8kw wystarczy? Jeszcze taki z tej firmy znalazłem: http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-19kw-dwufunkcyjny-z-podajnikiem-i3960186633.html Mniejszej mocy nie mają ... No ale czytając artykuł, który podał jeden z kolegów wyżej, to musiałbym zamontować piec o mocy około 15KW: Popatrz na tą aukcję którą zalinkowałeś, opis taki sam jak poprzednio, zdjęcia każde inne. To jak w końcu ten kocioł ma wyglądać ? Może na Twoją wyobraźnię podziała fakt, że ten 19 kW przy mocy nominalnej spala 60 kg/dobę ? Na pewno liczysz się z takim spalaniem ? Na pewno tej mocy szukasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.02.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Dom nie jest nowy, kupiłem poniemiecki domek i właśnie jestem w trakcie remontu. Oczywiście docelowo będzie ocieplony. Czyli rozumiem, że ciężko się pali na tym ruszcie awaryjnym? No ale palenie ekogroszkiem jest dla mnie dużo lepsze, a wtedy też można palić miałem z podajnika no nie? No i piszecie, że 8kw wystarczy? Jeszcze taki z tej firmy znalazłem: http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-19kw-dwufunkcyjny-z-podajnikiem-i3960186633.html Mniejszej mocy nie mają ... No ale czytając artykuł, który podał jeden z kolegów wyżej, to musiałbym zamontować piec o mocy około 15KW: pisząc poradnik miałem mniejszą wiedzę niż teraz. dodatkowo te wyliczenia podałem jako dane orientacyjne. skoro robisz termomodernizację to pokuś się o OZC będziesz miał wiedzę a nie przypuszczenia mój dom też jest stary, też liczyłem 90W/m2 potrzeby. jednak dorwałem któregoś dnia kalkulator i wyszło mi że chałupa nie chciała więcej niż 8KW średnio na dobę w duże mrozy. jeśli zatem to nie nowy dom to dodaj ze 2KW zapasu do tych proponowanych przeze mnie 10 i kupuj 12KW nie więcej ruszt mozesz sprzedać na składzie jak żeliwo w cenie - przy kotłach z podajnikiem o małej mocy komora spalania awaryjnego jest naprawdę awaryjna. jak chcesz miałem palić to szukaj palników do tego lepiej przystosowanych, kotły skam-p RBR, Witkowskiego czy defro komfort eko(wersja PZ) do tego sterowanie takie by obsłużyło Twoją instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Przy 19kW zapewne byłoby to dużo więcej niż 60kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 17.02.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) To czyli elementy pieca będą takie same i chociaż moc niższa to spalać będzie taką samą ilość? Zadaję pewnie głupie i banalne pytania, ale czytając artykuł, który podesłał kolega wyżej, to właśnie wychodzi, że musiałbym mieć piec około 15KW. Natomiast skoro uważacie, że aktualnie wystarczy około 10-12KW, to muszę Wam zaufać, bo ja się na tym po prostu nie znam, a czym więcej czytać tym mniej wiem.Może pokazalibyście mi jakiś piec, który uważacie, że jest odpowiedni do domu poniemieckiego, który będzie ocieplony z zewnątrz i dach też, o metrażu około 150m2 - będę bardzo wdzięczny, bo jest to mój pierwszy piec i nigdy nawet nie miałem okazji obsługiwać takowego. Np na tej aukcji znalazłem taki piec:http://allegro.pl/12kw-piec-piece-kociol-kotly-z-podajnikiem-okazja-i3945320718.htmlWszystko opisane i palenisko do wyboru, a w aukcji jest opis, że do 90m2, jak to się ma do rzeczywistości? Edytowane 17 Lutego 2014 przez ZeusSs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 17.02.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Przy 19kW zapewne byłoby to dużo więcej niż 60kg Pewnie że więcej, ale w treści aukcji podano, ze przy mocy nominalnej kociołek zużywa 2,5 kg/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.02.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Pewnie że więcej, ale w treści aukcji podano, ze przy mocy nominalnej kociołek zużywa 2,5 kg/h Tak tylko tu niema sprzedawcy tych kotłów i jest to niezauważone Zaraz by go "jastrzębie" rozszarpały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 18.02.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ja spoza branzy i nie reprezentuje, co jest tu zadkoscia, zadnego producenta.Mam 92m2 szeregowki i mam (10cio letni) kociol 25KW.Pale w nim caly rok na okraglo (CWU) i nie mam zadnego problemu z nadmiarem mocy.Mam natomiast tzw swiety spokoj, bo nie iwszaja mi sie "czipsy" jak sie to zdarza w mniejszych, ciasnych kotlach.Mam 150 kg zasobnik i duuuuuzo miejsca na popiol. Odwiedzam kociol co tydzien a przy tej pogodzie moglbym i raz na dwa tygodnie.Co do mocy i opisu powyzej, ze palnik jest taki sam i w 15kW i w 25kW to dokladnie tak jest.Roznia sie wielkoscia wymiennika.No wlasnie, jesli palnik jest ten sam, to kociol z mniejszym wymiennikiem musi miec mniejsza sprawnosc niz ten z wiekszym.Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 18.02.2014 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No i Jacek ma większą moc pieca i jest zadowolony.Teraz to już kompletnie mam mętlik w głowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jacek od 10-ciu lat pali i jest przekonany że tak ma to wyglądać nie ujmując jego zadowoleniu. Luknij może na ten ster: https://device.esterownik.pl/device/3430/ Są jeszcze lepsze porównania i nie chodzi tu o konkretny model kotła, widzę że chcesz po taniości pojechać Podobnie zrobiłem kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 18.02.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jak po taniości? Pierwszy raz kupuję piec, a firm produkujących piece jest od groma.Taki piec jest zły?http://allegro.pl/15kw-piec-piece-kociol-kotly-z-podajnikiem-okazja-i3983745453.htmlSam wybieram sobie palnik i wszystko ładnie opisane.Sterownik automatyczny dodają też sterownik, który można zamontować w domu, a chyba dobrze mieć podgląd na bieżąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jasne, wszystkie sterowniki są bardzo automatyczne dopóki nie zaczniesz go używać Tak to jest tylko w opisach producentów. Jak pewnie zauważyłeś mam w ofercie kilku producentów sterowników i każdy pisze że są automatyczne. Ja nie uważam żeby którykolwiek był w pełni automatyczny. Napisałbym tak, że niektóre są trochę bardziej automatyczne a niektóre w ogóle nie mają nic wspólnego z tym słowem. Możesz wierzyć mi na słowo, jeśli nie chcesz wierzyć to przekonasz się jak sobie obojętnie który sprezentujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 18.02.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No dobra, a jak jest napisane, że sterownik automatyczny to będzie tam też możliwość ustawienia tych opcji manualnie? Np w tym piecu: http://allegro.pl/15kw-piec-piece-kociol-kotly-z-podajnikiem-okazja-i3983745453.html, patrzyłem też na ten piec: http://allegro.pl/kociol-skam-p-12kw-z-skorpion-plus-automat-pid-ii-i3900058412.htmlBędzie między nimi jakaś różnica w jakości i obsłudze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Tak będzie.ten sterownik w drugim kotle jest choć trochę bardziej "automatyczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts