ZeusSs 18.02.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No to jeszcze mam pytanie co do ogrzewania cwu latem np w piecu SKAM-P, czy jest tam jakaś opcja, która zmienia pracę pieca na ten tryb?No i jak w ogóle wygląda taki tryb - mniej więcej ile zużywa ekogroszku i czy jest to dobra opcja?Myślałem o solarach, ale wywalić 10 tys zł to trochę dużo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 To nie jest opcja kotła tylko sterownika, więc zależy jaki sobie wybierzesz sterownik. Można grzać śmiało - mnie wychodzi koło 3 kilo na dobę ( znaczy - niecałe 2 zeta ). PS. To w moim starym Defro - w Skamie dopiero zobaczę jak będzie bo mam pierwszy sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 18.02.2014 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No tak źle napisałem 3kg ekogroszku na dobę? To skoro podajnik ma załóżmy 150 kg, to do pieca podchodzi się tylko po to żeby wyczyścić popiół? No i bezpieczna jest taka praca pieca przez cały rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Myślałem o solarach, ale wywalić 10 tys zł to trochę dużo ... To również bardzo optymistyczna wersja cenowa "po taniości" Raczej nie wywalałbym kasy na takie "bajery" Grzeję CWU latem 6-ty rok przy użyciu kotła. Wiem ile mnie to kosztowało przy prądzie bez względu kto, co, by tu napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.02.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No tak źle napisałem 3kg ekogroszku na dobę? To skoro podajnik ma załóżmy 150 kg, to do pieca podchodzi się tylko po to żeby wyczyścić popiół? No i bezpieczna jest taka praca pieca przez cały rok? Prawie 10 lat grzeję. Mamy się dobrze - ja i kocioł. Pewnie kocioł to ma się nawet lepiej, niż gdyby latem nie grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 18.02.2014 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 To teraz podsumowując ten piec SKAM-P co pokazałem 12KW spokojnie wystarczy do domku o powierzchni 150m2 - CO + CWU?Mocniejszy to już 17KW i teraz kwestia czy taka moc jest potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Pewnie kocioł to ma się nawet lepiej, niż gdyby latem nie grzał. Wyznaję dokładnie taką samą teorię Niech on ma lepiej ciepełko niż gdyby miał stać w jakiejś zawilgoconej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 18.02.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 3kg ekogroszku na dobę? To skoro podajnik ma załóżmy 150 kg, to do pieca podchodzi się tylko po to żeby wyczyścić popiół? No i bezpieczna jest taka praca pieca przez cały rok? No co ty. Przez pierwszy rok biegasz z wypiekami na twarzy od forum do pieca i z powrotem. Nie wiesz, że palenie uzależnia? Ale nie martw się po roku to mija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 19.02.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Jeśli nie bedziesz co chwile zmienial jakosci i rodzaju opalu, to wg laika, bez sensu kupowac superautomaty. Ja mam najprostrzy dwustanowy sterownik GECO i nie mam z kotlem zadnego problemu. Regulacje zrobi kazdy kto widzial kiedys lodowke, pralke i ekspres do kawy. Wiekszosc z Was/nas kupila jakis cudowny telewizor lub odtwarzacz DVD. I korzysta z 2-4 funkcji. A reszte po prostu ma )) (oczywiscie zaplaciwszy wczesniej za to) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 19.02.2014 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 No tylko właśnie nie uzyskałem odpowiedzi czy 12KW wystarczy mi do domu 150m2 na CO + CWU czy lepiej kupić 17KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 No tylko właśnie nie uzyskałem odpowiedzi czy 12KW wystarczy mi do domu 150m2 na CO + CWU czy lepiej kupić 17KW. Kolego ja ogrzewam około 135m2, też poniemiecka buda. Obecnie trochę ocieplona ale do ideału nigdy nie dojdę. Grzeję to takim "maluszkiem" i niema się przy czym napocić, do tego bojler 140L dla 7 ludków wodę grzeje. Link do piecyka masz w stopce, zobacz na wykresy ile pracuje i ile stoi w ciągu doby. Już po trochę programatorem wyłączam dogrzewanie bo za oknem wiosna chwilowo się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 20.02.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 ZeusSs tak dla porównania. Stary dom parterowy, strop drewniany - 20 cm. wełny (bez akumulacji ciepła ), podłogi 5 cm styropianu , 1/3 ścian 10 cm styropianu, 2/3 bez ocieplenia - cegła pełna 12 cm- przerwa ok. 10 cm zasypana żużlem - cegła pełna. Ogrzewane 100 metrów + 16 metrów kotłowni przez nieocieploną instalację. Kocioł Skam - P 12 kW i sterownik Bruli. Maksymalna moc średniodobowa tej zimy przez tydzień niewiele przekroczyła 6,0 kW . W tym czasie kocioł spalał 26 kg na dobę eko Wesoła. Obecnie moc średniodobowa spada pon. 3,5 kW a spalanie ok. 16 kg mniej kalorycznego ekogroszku. To jest moja pierwsza zima więc dopiero się uczę. Ja zaproponowałbym Ci kompromis finansowy - mniejszy ( tańszy ) kocioł z lepszym ( droższym ) sterownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 20.02.2014 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ok czyli rozumiem, że spokojnie wystarczy mi piec 12KW Dzięki wszystkim za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts