szukaj 16.02.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam.Jestem tu nowy i chciałby się poradzić stałych użytkowników i fachowców od pomp ciepła.Przymieżam się do zakupu pompy ciepła o mocy około 5kW i trochę mam już mętlik w głowie.Pięć ofert i 5 różnych długości odwiertów rozrzut w ofertach jest ogromny od 70mb do 180mb.Z czego może wynikać tak duża rozbieżność ofert? Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.02.2014 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 70m to prawie 60W/m i są dwie możliwości gdzie ktoś mógł tak założyć. Albo jest wielkim optymistą i często trafia "5" w totka, albo zna Twoje wybitnie sprzyjające warunki gruntowe (ja nie mam wiedzy jaki jest przekrój geologiczny w miejscowości "internet"!).180m dla takiej pompy to po prostu oszołom. (22W/m chyba jeszcze mniej realne niż prawie 60). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 17.02.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 70m to prawie 60W/m i są dwie możliwości gdzie ktoś mógł tak założyć. Albo jest wielkim optymistą i często trafia "5" w totka, albo zna Twoje wybitnie sprzyjające warunki gruntowe (ja nie mam wiedzy jaki jest przekrój geologiczny w miejscowości "internet"!). 180m dla takiej pompy to po prostu oszołom. (22W/m chyba jeszcze mniej realne niż prawie 60). Cóż, to podobnie jak oferty cenowe, jedne kosztują 35-40 tyś a drugie z urządzeniami o niższej mocy kosztują razy dwa Pamiętam takowe wyceny jak budowałem dom, oczywiście ta druga oferta ładnie opisana, pozachwalana przez oferenta itd Do 5 kW - teoretycznie 100 metrów przy dobrym gruncie A niewielkie przewymiarowanie zakładam że zawsze jest na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Skup się na ofertach 100-120m może (2*50 - 2*60) a reszty zapytaj się co mieli na myśli. Pamiętaj o dokumentacji przed i po wykonawczej oraz pełnym zakresie prac (odwiert, glikol, wprowadzenie do kotłowni, próby ciśnieniowe i.t.p) A i pamiętaj że cena czyni cuda ale nie zawsze. Najczęściej jest coś za coś. Edytowane 17 Lutego 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 17.02.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Tak jak inni napisali to zależy od warunków gruntowych. Tutaj masz przykładowe wartości energetyczne gruntu Jak widać rozbieżności są znaczne. Róznice w wycenach pewnie wynikają z różnych podejść firm w szacowaniu uzysku cieplnego z gruntu. No i pewnie część liczy na podbicie w ten sposób ceny, bo im więcej metrów odwiertów tym cena i w efekcie zysk wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 17.02.2014 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Pompa ciepła Viessmann Vitocal 222-G moc 5,9 kW + dwa odwierty o długości 130mb razem ( 2 x 65mb ) cała kotłownia bez ogrzewania podłogowego koszt 36430zł. brutto.To jest optymalna oferta do której się skłaniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.02.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Pompa ciepła Viessmann Vitocal 222-G moc 5,9 kW + dwa odwierty o długości 130mb razem ( 2 x 65mb ) cała kotłownia bez ogrzewania podłogowego koszt 36430zł. brutto. To jest optymalna oferta do której się skłaniam. Pompy o której piszesz viessmann tanio wysprzedaje bo od przyszłego roku nie będzie mógł ich już sprzedawać a raczej nikt ich nie będzie kupował .COP poniżej normy dla gruntówek. Norma to 4.3 a ta pompa ma 4.2 - może się nie załapać na "Prosumenta" . Pompy obiegowe będą musiały być elektroniczne a ta ma marniutkie. Jednym słowem to pompa do muzeum:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 17.02.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jaki prosumen?Firma VIESSMANN robiła mi ogrzewanie, stacje do uzdatniania wody, rekuperacje to i pompę biorę od nich.A COP czy coś tam to jak dobrze przekopiesz wszystkie dokumentacje to każdy producent inaczej liczy.Jedna firma na całość, jeden serwisant, jedna umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.02.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jaki prosumen? Firma VIESSMANN robiła mi ogrzewanie, stacje do uzdatniania wody, rekuperacje to i pompę biorę od nich. A COP czy coś tam to jak dobrze przekopiesz wszystkie dokumentacje to każdy producent inaczej liczy. Jedna firma na całość, jeden serwisant, jedna umowa. Prosument - poczytaj a znajdziesz co to. W pierwszym poście napisałeś, że chcesz się poradzić więc piszę ci jak jest. Ta pompa to stary model na wyprzedaż. Buderus już się pozbył starych modeli w tamtym roku wyprzedawał modele wps a teraz są w ich miejsce wps -1. COP podawany jest wg EN15111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 17.02.2014 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Chodzi tobie o dofinansowanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.02.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Tak o dofinansowanie - na tę pompę nie dostaniesz bo nie spełnia wymogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 17.02.2014 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Na żadną nie dostanę bo nie mam kredytów ani zdolności kredytowej w według banków polskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.02.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 A na zakup za gotówkę masz i to jest paradoks tych dofinansowań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 17.02.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Wszytkich dofinansowań to jeden wielki paradoks.Budujesz za gotówke to gówno ci się należy.Na budynek - nieNa rekuperacje - nieNa pompę ciepła - niePowód jeden płatność gotówka jak chce się dofinansowanie muszę kredyt brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Wszytkich dofinansowań to jeden wielki paradoks. Budujesz za gotówke to gówno ci się należy. Na budynek - nie Na rekuperacje - nie Na pompę ciepła - nie Powód jeden płatność gotówka jak chce się dofinansowanie muszę kredyt brać. Bo nie zadłużony obywatel to zły obywatel ci co rządzą dawno są w kieszeni tych od banków. Kapitalizm dla biednych jak nie masz kasy to bankrutujesz dla bogatych banków socjalizm jak maja zbankrutować to dostają dotację w imię wspólnego dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.02.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Chłopaki gadu-gadu, a tu się warunki zmieniają.... W temacie była moc grzewcza 4,3kW. Teraz jest 5,9kW po sprostowaniu. Przy spodziewanych parametrach odwiertów powyżej zera (powiedzmy 4-5*C), ta pompa będzie miała ponad 6,5kW (strzelam na oko). Chłodnicza to jakieś 4,8kW. To zupełnie zmienia dobór, bo teraz przy 130m odwiertów będzie obciążenie 36W/m, a więc jeszcze mieści się w bezpiecznej wartości którą można ryzykować bez znajomości terenu. Natomiast przy 100m mamy już 48W/m a to już ociera się o hazard. Jeszcze jedno sprostowanie autora i okaże się, że oferta zakładająca 180m odwiertów była jednak optymalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 17.02.2014 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Zapotrzebowanie budynku jest na poziomie 3,43kW wyliczenia OZC, wyliczenia firmy od pomp 4,3kW, oferta na pompę o mocy 5,9kW powód prozaiczny.Brak mniejszej pompy w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.02.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 3,43kW, powiadasz... Myślę że powinien tu zajrzeć z komentarzem Arturo72, ale w wersji sprzed zmiany "orientacji energetycznej" - miałby używanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 18.02.2014 00:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Niby co?Źle policzone?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.02.2014 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Nie, pewnie dobrze policzone.Tylko przy takich wartościach niektórzy się zastanawiają czy jest sens inwestować prawie 40k gdy można grzać farelką.... Ja też się zastanawiam, bo przy obecnych temperaturach zewnętrznych zapotrzebowanie Twojego domu pewnie nie będzie się różniło wiele od 2kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts