Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbita szyba w drzwiach bezramkowych..

Recommended Posts

Mam pęknięta szybe w drzwiach Centurion model NICEA

Pierwsze pytanie czy da się dostać lub dorobić taka szybę ( matowa ma on ok 3cm szerokości i 70cm długości)

Druga sprawa czy da się - jeśli tak to w jaki sposób wymienić taka szybę.. Jest ona wstawiona jakby w środek pomiędzy dwie płyty - nie ma żadnej ramki która by ja przytrzymywała. Szyba jest jakby wstawiona w ramę - jedyny pomyśl na wymianę to oderwanie w jakiś sposób całego boku ramy wsuniecie nowej szyby i sklejenie z powrotem ramy??? Czy ktoś już wymieniał takie szyby czy jest to możliwe???

(Nowe modele drzwi większość ma tak mocowane szyby i sa one różnych wymiarów - chyba musi być jakiś sposób na wymianę szyby w drzwiach????)

Sprzedawca twierdzi że szyba jest niewymienna...

Ale dziwne mi się wydaje że drzwi ze zbita szybka nadają się tylko do wyrzucenia!!!

JAk mówią - Polak potrafi a wiec na pewno jest jakiś sposób, tylko czy ktoś go już odkrył..

Według mnie można by próbować oderwać cała boczna listwę - wymienić szybkę i skleić ponownie... Kwestia tylko jak trzyma klej i czy nie ma jeszcze jakichś kołków...

Inna opcja próbować dostać się do szybki od strony mocowania zawiasów - szybki są wąskie może dałoby się jakoś wyciąć fragment okleiny, nawiercić rowek na wyjecie szyby i potem to jakoś zakleić.. od strony zawiasów nie byłoby tego widać...

Ale pytam może ktoś już próbował cos takiego robić...