Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

palnik ekoenergia modyfikacje problemy

kalio

Recommended Posts

Ponieważ jest w użytkowaniu coraz więcej palników ekoenergii i pojawiających się z nim problemów to może coś razem wymyślimy

1 - mielenie ekogroszku na przeciw zwoju - powstaje przez to miał weglowy który można kupić taniej niż groszek winą jest przeciwzwój który na swoim końcu miażdży groszek przecierając o obudowę palnika.

2 - niedopalanie groszku naprzeciwko podajnika - pomimo prawidłowej dystrybucji powietrza groszek znajdujący się na końcu palnika nie spala się - jest mielony i przesypywany, mi wygląda na to jak by w tym miejscy za mocno wiało wegiel jest gaszony - zaklejenie dolnych otworów częściowo rozwiązało problem, bedę jeszcze zaklejał część górnych otworów do uzyskania zadowalającego efektu

ponieważ wychładza coraz to nowe wersje koron - rożne rozmieszczenie otworów napowietrzających warto próbować

Edytowane przez kalio

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ jest w użytkowaniu coraz więcej palników ekoenergii i pojawiających się z nim problemów to może coś razem wymyślimy

1 - mielenie ekogroszku na przeciw zwoju - powstaje przez to miał weglowy który można kupić taniej niż groszek winą jest przeciwzwój który na swoim końcu miażdży groszek przecierając o obudowę palnika.

2 - niedopalanie groszku naprzeciwko podajnika - pomimo prawidłowej dystrybucji powietrza groszek znajdujący się na końcu palnika nie spala się - jest przesypywany, mi wyglada na to jak by w tym miejscy za mocno wiało wegiel jest gaszony - zaklejenie dolnych otworów częściowo rozwiązało problem, bedę jeszcze zaklejał część górnych otworów do uzyskania zadowalającego efektu

ponieważ wychładza coraz to nowe wersje koron - rożne rozmieszczenie otworów napowietrzających warto próbować

Ad1. Nie zaobserwowałem.

Ad.2. Nie zaobserwowałem.

Najpierw piszesz, że Ci mieli na miał, a później że Ci groszek przesypuje.

Ad1. Nie zaobserwowałem.

Ad.2. Nie zaobserwowałem.

Najpierw piszesz, że Ci mieli na miał, a później że Ci groszek przesypuje.

Ad 1. również nie zaobserwowałem

Ad 2. również nie zaobserwowałem

Ad 3. większość już chyba się przyzwyczaiła do pierdół jakie pisze kolega Kalio :)

Miału z Marcela nie stosuje się nawet w elektrowniach a on chciał być chytrzejszy i spalić go na retorcie.

Kalio z gó..na bata nie ukręci niestety, siedzisz czytasz co piszą o węglach Ci co mają trochę pojęcia o tym ale i tak na próżno się wywnętrzają.

Później piec jest do du, sterownik jest do du, ale to operator robi wszystko żeby było do du

Węgiel energetyczny typ 33 , miał o wartości opałowej od 20 000 do 29 000 kJ/kg, siarka do 0,8 %

Takie parametry. Gównem bym tego nie nazwał.

Andrzeju jesteś dociekliwym "okazem" na forum i pewnie dojdziesz do tego czym się charakteryzuje i gdzie jest stosowany węgiel typ 33.

Proponuję też doczytać coś o spiekalności ( RI ) węgla z Marcela choć z tego co wiem nie dotyczy to całego sortymentu.

Andrzeju jesteś dociekliwym "okazem" na forum i pewnie dojdziesz do tego czym się charakteryzuje i gdzie jest stosowany węgiel typ 33. ,,,,

Kurcze siedzę przed monitorem i pilnie wyszukuje informacji, ooch jeest przed chwilą znalazłem.

Wydaje mi się, że to jakiś znajomy tekst :

Węgiel gazowy Typ 33

Węgiel średnio spiekający, o zdolności spiekania RI powyżej 40 do 55, może być stosowany tylko w kotłach z palnikami retortowymi nowej generacji.

,,,, Proponuję też doczytać coś o spiekalności ( RI ) węgla z Marcela choć z tego co wiem nie dotyczy to całego sortymentu.

Tu jest problem, bo KWK "Marcel" http://www.kwsa.pl/o_firmie/oddzialy/Oddzia%C5%82+KWK+%22Marcel%22 nie chwali się na swoich stronach tym parametrem węgla.

Podejrzewam, że publikują tylko te parametry jakie im są wygodne.

Pełne parametry węgla zapewne na życzenie kupującego, dosyłają po zakupie opału, z adnotacją "tylko do użytku kupującego".

ps.

Ja tam wolę zamiast wartości spiekalności węgla wg Rogi (RI), wskaźnik wolnego wydymania (SI).

Edytowane przez Andrzej_M_

Ad 1. również nie zaobserwowałem

Ad 2. również nie zaobserwowałem

Ad 3. większość już chyba się przyzwyczaiła do pierdół jakie pisze kolega Kalio :)

Miału z Marcela nie stosuje się nawet w elektrowniach a on chciał być chytrzejszy i spalić go na retorcie.

Kalio z gó..na bata nie ukręci niestety, siedzisz czytasz co piszą o węglach Ci co mają trochę pojęcia o tym ale i tak na próżno się wywnętrzają.

Później piec jest do du, sterownik jest do du, ale to operator robi wszystko żeby było do du

Jakoś w drt kotła nie napisali że nie spala miału - a wręcz odwrotnie.

za to napisali że spala opał 28MJ a taki miał kupiłem.

Jak ty możesz cokolwiek zaobserwować skoro to Twoje dzieci palą, a popiół wybierają jak już palnika nie widać,

Jakoś w drt kotła nie napisali że nie spala miału - a wręcz odwrotnie.

za to napisali że spala opał 28MJ a taki miał kupiłem.

Jak ty możesz cokolwiek zaobserwować skoro to Twoje dzieci palą, a popiół wybierają jak już palnika nie widać,

"PARAMETRY PALIWA

Paliwo podstawowe:

Paliwem podstawowym dla kotła RBR-EKOUNIWERSAL jest węgiel kamienny groszek o granulacji

5÷30 mm,

Paliwem zastępczym miał lub węgiel brunatny, ziarna zbóż, suszone pestki, pellety drewniane o

średnicy 6÷10mm i długości do 25mm.

Granulacja i czystość paliwa jest bardzo ważna z punktu widzenia bezawaryjnej pracy kotła.

Stosowanie węgla o innej niż zalecana granulacji, albo zawierającego zanieczyszczenia (np. kawałki

drewna lub metalu) może prowadzić do zablokowania mechanizmu podajnika i w konsekwencji bardzo

poważnej awarii. Zakłócenia pracy kotła może również powodować zawilgocenie węgla i tworzenie się

brył w przypadku przechowywania go w pomieszczeniu o temperaturze ujemnej ".

Gdzie napisali że spala miał 28MJ ?

Ten miał ma i ponad 30MJ w porywach a o spiekalności już nawet Kobra pisał.

Ty jednak zrobisz wszystko żebyś mógł napluć.

Ziemi z ogródka wykop i mu nasyp, będzie jeszcze taniej, może spali.

A co do dzieci to nie chciałbyś ich wieczorem spotkać na drodze.

Obaj dobrze ponad 190cm wzrostu i pewnie koło setki na wadze.

Taki dzieciak butem by Cię przykrył, tylko pewnie ten pyskaty jęzor by wystawał :)

A popiół obejrzę sobie czasem w kuble jak kiepa tam wrzucam robiąc coś na podwórku.

Aaa i żeby zaraz nie było że Cię straszę, tak żebyś miał trochę wyobrażenie o dzieciach :)

Ten syf co kolega kupił nie jest opałem nadającym się do podajnika.

Niech kupi miał 31.2, czy 32.1 czy góra 32.2

Podawałem wcześniej artykuł kol.Zawijana, nie będę po 100razy na n-wątkach wklejał tego samego.

Było tam zdjęcie jak to cudo się spala w brucerze, jak ktoś próbuje to nazwać spalaniem, to nie będę komentował....

O to właśnie kilka razy miałem pretensje do Zawijana aby zakończyć to bajdolenie,że te palniki radzą sobie z paliwami trudnymi, bo za takie "radzenie" to ja dziękuję.

Jak ewakuowanie spieków z palnika bez jego zakleszczania mamy nazywać spalaniem czy radzeniem sobie z trudnymi opałami, to ja na coś takiego się nie godzę.

Zresztą Zawijan także kilka razy pisał o miałach i nie należy się zrażać, jak się trafi coś gorszego, można kupić przyzwoity i wówczas spalać taniej.

To coś co kupił może spalić po wymieszaniu z innym paliwem, była o tym mowa w cytowanym na innym wątku artykule - taką drogę uważam za słuszną i w tym zakresie w pełni się zgadzam z autorem cytowanego artykułu...

Reszty spraw natomiast nie podejmuję się komentować, odniosłem się tylko i wyłącznie do tego paliwa.

Odrobinę rozsądku trzeba zachować....

czy możesz napisać czym palisz ??? i wstawic fotke palnika ??

Dobra, jednak dałem się namówić.

Zdjęcie nr 1. Koniec podtrzymania, przejście w tryb grzanie (z lampą).

Zdjęcie nr 2. Koniec podtrzymania, przejście w tryb grzanie (bez lampy).

Zdjęcie nr 3. Tuż przed osiągnięciem zadanej (z lampą).

Zdjęcie nr 4. Tuż przed osiągnięciem zadanej (bez lampy).

Tryb ręczny, podawanie/przerwa 4/50, nadmuch 39 %. Opał ekogroszek, noname, 27 GJ. Jeszcze nie do końca dobrane parametry, bo właśnie nastąpiła zmiana opału.

Palnik Ekoenergia, bez żadnych przeróbek (poza zaspawaniem otworów antyspalinowych), korona oryginalna.

DSC_2558.jpg

DSC_2556.jpg

DSC_2559.jpg

DSC_2562.jpg