Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

palnik ekoenergia modyfikacje problemy

kalio

Recommended Posts

Ziemi z ogródka wykop i mu nasyp, będzie jeszcze taniej, może spali.

Był taki przypadek.

Kolega zakładał trawnik i zbyt mocno użyźnił ziemię miałem węgla brunatnego. Trawa słabo rosła i jak wyschło nie szło tego podlać, bo woda spływała. Wieczorami jak nikt nie widział , kopał to i próbował palić w zwykłym zasypowym.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Witam

Walczyłem z ekoenergią 3 m-ce. Próbowałem wszystkich ustawień. Problemy ze spiekami, niedopalony węgiel, niespalanie na całej powierzchni... - przechodziłem wszystko. Jak udało się jeden problem rozwiązać pojawiał się inny. Dodajmy, że palę samym miałem, a więc nie byłem do końca pewny czy to nie wina opału. Czytałem jednak, że miał 23 z Piasta jest całkiem niezły i sie nie spieka. I cóż.... Teraz rada dla użytkowników ( nie tylko ekoenergii). Wszystkie problemy zniknęły, jak podniosłem klapkę przy popielniku i w ten sposób doprowadziłem dodatkowe powietrze do pieca. Ustawienia na sterowniku były tylko wisienką na torcie :) Nie wiem dlaczego to zadziałało ale wiem jedno: w piecu pali się książkowo! W popielniku też ok. Jestem obecnie b. zadowolony bo za nieduże pieniądze ogrzewam swój domek. Jeżeli, ktoś jest zainteresowany szczegółami, chętnie odpowiem, bo wiem ile nerwów kosztuje ustawienie pieca.

Pozdrawiam wszystkich "palaczy"

Witam

Walczyłem z ekoenergią 3 m-ce. Próbowałem wszystkich ustawień. Problemy ze spiekami, niedopalony węgiel, niespalanie na całej powierzchni... - przechodziłem wszystko. Jak udało się jeden problem rozwiązać pojawiał się inny. Dodajmy, że palę samym miałem, a więc nie byłem do końca pewny czy to nie wina opału. Czytałem jednak, że miał 23 z Piasta jest całkiem niezły i sie nie spieka. I cóż.... Teraz rada dla użytkowników ( nie tylko ekoenergii). Wszystkie problemy zniknęły, jak podniosłem klapkę przy popielniku i w ten sposób doprowadziłem dodatkowe powietrze do pieca. Ustawienia na sterowniku były tylko wisienką na torcie :) Nie wiem dlaczego to zadziałało ale wiem jedno: w piecu pali się książkowo! W popielniku też ok. Jestem obecnie b. zadowolony bo za nieduże pieniądze ogrzewam swój domek. Jeżeli, ktoś jest zainteresowany szczegółami, chętnie odpowiem, bo wiem ile nerwów kosztuje ustawienie pieca.

Pajda21 co masz na myśli pisząc, że podniosłeś klapkę przy popielniku? Uchyliłeś ją lekko czy jak? Czy lewe powietrze od dołu nie wychładza za nadto pieca? Ciekawi mnie to bo sam mam lekkie spieki.

... Teraz rada dla użytkowników ( nie tylko ekoenergii). Wszystkie problemy zniknęły, jak podniosłem klapkę przy popielniku i w ten sposób doprowadziłem dodatkowe powietrze do pieca. Ustawienia na sterowniku były tylko wisienką na torcie :) Nie wiem dlaczego to zadziałało ale wiem jedno: w piecu pali się książkowo! W popielniku też ok. Jestem obecnie b. zadowolony bo za nieduże pieniądze ogrzewam swój domek. Jeżeli, ktoś jest zainteresowany szczegółami, chętnie odpowiem, bo wiem ile nerwów kosztuje ustawienie pieca.

Też prosze o więcej szczegółów.

• 6 months później...

Witam po długiej nieobecności

Rok z Ekonenergią za mną. Mój ostatni post z "podniesioną klapką" oraz zadowolenie były niestety przedwczesne. Ale dla złamanych mam na szczęście już rozwiązanie :) I działa! Tym razem na pewno!

Należy otworzyć maksymalnie przesłonę na wentylatorze, dzięki czemu opał nie przygasza w podtrzymaniu. Ponadto nie ma problemu z niedopalaniem na przeciwnym krańcu. Do tego dmuchawa nastawiona bardzo delikatnie i wszystko działa na miale. Sami musicie (w zależności od opału) dobrać resztę parametrów. :D

Dajcie znać w sezonie jak zadziałało rozwiązanie.

Pozdrawiam