Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100% podłogówki + termostaty

misiupl

Recommended Posts

W przeciwieństwie do ciebie Crisiano mieszkam z podłogówką w całym domu już pięć lat. Przed wyborem sposobu ogrzewania poczytałem, popytałem i mając pewne obawy położyłem w razie czego kabelki do sterowników dla każdego pomieszczenia. Siedzą tam one sobie już pięć lat i prędzej ze starości się rozsypią niż z nich skorzystam.

Ale sterować można, wystarczy że zrobisz 2cm wylewki, tyle żeby rurki zakryć. Będzie to dość dobrze sterowalne, a czy komfortowe to już inna para kaloszy...

1000 razy na tym forum temat był omawiany, nie ma sensu sterowania czasowego OP.

"Tylko jeżeli chcesz pogodzić koszty z " komfortem " to ja rozumiem przez to że twoja najwyższa zadana temperatura jest rzędu 21-22*C a wszystkie inne temperatury w innych pomieszczeniach są równe lub niższe ."

Spokojnie z tą temperaturą zadaną. W trakcie ostatnich mrozów dałem na głównym programatorze temperaturę zadaną 21 stopni. Pogodówka ustaliła sobie oczywiście swoja temperaturę zasilania około 40 stopni. A ja w salonie tam gdzie piłem piwo dałem na pokojowym programatorze plus 23 a reszta pomieszczeń miała inne - zakres od 17 do 21.5. I wszystko hulało.

...

Ale sterować można, wystarczy że zrobisz 2cm wylewki, tyle żeby rurki zakryć. Będzie to dość dobrze sterowalne, a czy komfortowe to już inna para kaloszy...

1000 razy na tym forum temat był omawiany, nie ma sensu sterowania czasowego OP.

Widocznie pomieszały ci się wątki o sterowaniu czasowym oraz o możliwości sterowania z pokoju.

"Tylko jeżeli chcesz pogodzić koszty z " komfortem " to ja rozumiem przez to że twoja najwyższa zadana temperatura jest rzędu 21-22*C a wszystkie inne temperatury w innych pomieszczeniach są równe lub niższe ."

Spokojnie z tą temperaturą zadaną. W trakcie ostatnich mrozów dałem na głównym programatorze temperaturę zadaną 21 stopni. Pogodówka ustaliła sobie oczywiście swoja temperaturę zasilania około 40 stopni. A ja w salonie tam gdzie piłem piwo dałem na pokojowym programatorze plus 23 a reszta pomieszczeń miała inne - zakres od 17 do 21.5. I wszystko hulało.

A wszystko dlatego bo masz źle dobraną KG bo gdybyś miał ja dopasowaną to taki manewr by nie przeszedł .Da się to zrobić tak jak opisałeś ale jest to nie ekonomiczne ! dlatego albo ekonomia albo nie a zrobić się wszystko da sterowanie OP też warunek cienka wylewka .

Edytowane przez uris

No dobra trochę doczytałem to co podsunęli mi niektórzy w tym wątku i chyba 'chcę' tak:

+ kocioł ze sterowaniem pogodowym

+ sterownik od kotła w salonie do korekty krzywej (duże straty na oknach - 18mkw)

+ ew termostaty w sypialniach (ale to już po uruchomieniu)

+ łazienka (ma być zawsze ciepło) i reszta bez termostatów

@ misiupl większość kotłów ma już tkz czujnik pogodowy o to się nie martw ,tanio nie budujesz to na pewno będziesz miał kocioł z pogodynka :)

Oknami się nie przejmuj przypilnuj tylko żeby wszędzie była pianka i jak będziesz miał parapety to tego przypilnuj bo tu są bardzo duże straty ,parapety najlepiej zamontować przed dociepleniem bo w tedy można precyzyjnie dać pianki ,jak tego nie zrobisz to będziesz miał duży mostek .Ogólnie docieplenie poddasz to musi być wykonane precyzyjnie .

Uważam że 23*C w domu to jest ciepło przy wyższej temp. już jest nie komfortowo w łazience powinna być wyższa temp. ale ciepła podłoga rekompensuje to wiem to już z doświadczenia da się żyć nie rezygnuj z kabli do sterowania to ci się może kiedyś przydać zawsze możesz gipsem zakleić w ścianie kabel ( w sensie w puszce ) .Jeżeli jesteś na etapie elektryki to kładź kable a może się przyda później nie będziesz żałował