Barbossa 30.12.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam Serdecznie .Ja zdecydowałam Się na fundamenty Firmy Sundolitt . Mam dokładnie taki sam problem i podobny grunt ale co zadecydowało o moim wyborze -Od wielu lat mieszkam w Danii i tam ten system jest stosowany bardzo szeroko.Orientowałam się w temacie i na całe szczęście znalazłam system który chyba od nie dawna jest w Polsce.Mam już gotowe zestawienie materiałowe na taką płytę i teraz załatwiam te wszystkie sprawy adaptacji projektu .OOOO zgrozo nic się w naszej Polsce nie zmieniło i chyba idzie na gorsze Mądrali tu pełno ale tak naprawdę nie potrafią budować nowocześnie i ciepło.Ja zaczynam od ciepłej płyty a zakończę na dachu po prostu innej drogi nie ma Postawić dom to nie sztuka ale jego utrzymanie to sztuka i koszty na całe lata Pozdrawiam Wszystkich i Życzę Zdrowia a i stalowych nerwów Nie wiem drogi Panie ale na pewno mają znacznie więcej Kultury Osobistej. Jak każdy na tym forum mam prawo wypowiedzi i wypowiedziałam swoje zdanie i to raczej Pański nisko lotny komentarz jest spamem.Tak myślę że jest pan budowniczym dróg w Polsce i efekty Pańskiej pracy widoczne są na co dzień.Pozdrawiam i nie oczekuję odpowiedzi Chyba że na poziomie i dlatego dla nich będziesz zawsze parobem, droga kaczuszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczuszka2501 30.12.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Panie Barbossa+ Najlepszy doradco na tym Forum Oczekiwałam jakiejś fachowej porady .Czytałam kilka Pańskich komentarzy na Forum i jestem szczerze Rozczarowana .Na doradcę to z pewnością nadaje się Pan ale nie w tej branży Proponuję coś znacznie prostszego Np.wpływ zorzy polarnej na miesiączkowanie pingwinów.Pozdrawiam i Życzę samych Sukcesów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwony 24.05.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Witamchyba piszę w temacie no może prawie.Buduje dom na piaskach- badania geologiczne - lecz koło rzeki - Odra. Moje oczko w głowie to piwnica. Wszystko jest ok jeśli poziom wody w Odrze jest w normie... A ostatnimi czasy pokazywała swoje ja. Postanowiłem (z doświadczenia) że w piwnicy zrobię studzienkę na wszelki wypadek aby było gdzie wsadzić pompę w razie wypompowywania wód gruntowych). Ściany piwnicy zaizolowałem jakimś lepiszczem niemieckim które ma mi zatrzymać ciśnienie hydrostatyczne. No ale panowie z ta studzienką dali mi do myślenia... Krąg betonowy, na dole wylali beton- lecz jak dla mnie raczej w razie czego wody gruntowej mi to nie powstrzyma, może się mylę? Z jakiego betonu robić posadzkę w piwnicy, czy jakoś ją izolować? Czym? Z gory dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubcel 04.09.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 (edytowane) Wczoraj pisałem o moim problemie z wysokimi wodami gruntowymi. Ale z nieznanych mi powodów zostałem zbanowany przez administratora forum za spam Dzisiaj podklejam mój problem pod istniejący wątek, aby nie powtórzyła się sytuacja z wczoraj. W wielkim skrócie opisze mój problem. Dzisiejsze lato było dość mokre przez co poziom wód gruntowych podniósł się na mojej działce o kilkadziesiąt centymetrów. Zazwyczaj latem wahał się od 70 do 100cm, a teraz wody są na jakieś 30cm. Typ gruntu to czarnoziem około 20cm i dalej piaski z niewielką ilością gliny tak gdzieś od 20cm do 120cm. Dalej nie zbadałem bo zawsze była poniżej woda. Po sąsiedzku stoją domy, sytuacja gruntowa podobna. Mój problem jest taki, że muszę już rozpocząć budowę domu. Tylko blokują mnie wysokie wody gruntowe. Ławę teoretycznie muszę wylać w wodzie. Poziom terenu będę podnosił tak jak sąsiedzi o jakieś 50-60cm. Ale mimo wszystko względem obecnego poziomu gruntu muszę posadowić ławę na jakieś 30 - 70cm poniżej obecnego poziomu gruntu. Woda bardzo szybko napływa, także odpompowywanie jest mało skuteczne. Pytanie jest takie, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w robieniu ławy fundamentowej pod wodą, bo u mnie praktycznie tak będzie. Z góry dziękuję za pomoc! Edytowane 4 Września 2011 przez qubcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 04.09.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ostatnio deszczów jakby mniej, więc poziom wód gruntowych szybko opada. Może poczekaj ze 2-3 tygodnie i uda się wylać ławy bez problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 05.09.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 kaczuszka, kultura osobista (w jęz. polskim pisana z małej litery) wymaga aby na publicznym forum nie podawać nazwy producenta/ dostawcy w celach reklamowych, poza tym jest to nieetyczne i nielegalne. Dróg akurat nie buduję, ale zapewniam Cię że nowo budowane polskie drogi powstają w standardach dużo wyższych niż tak reklamowana przez Ciebie firemka robi fundamenty, zresztą w dziedzinie budownictwa to akurat polska technika znajduje się na dużo wyższym poziomie, niż duńska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 05.09.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Woda bardzo szybko napływa, także odpompowywanie jest mało skuteczne. To jest tylko kwestia wydajności pomp i miejsca gdzie ją będziesz wylewać. Pytanie jest takie, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w robieniu ławy fundamentowej pod wodą, bo u mnie praktycznie tak będzie. Dom będziesz też mieć pod wodą. Rozwiązanie(kosztowne) podnieść poziom gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts