Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metalowe słupki ogrodzenia w ziemi

Recommended Posts

Kupiłem już działke ogrodzoną . Zrobione jest to porządnie tzn słupku zabetonowane na ok 1m siatka pokryta farbą i słupki tak samo. W tamtym roku dużo podniosłem działkę bo stałą woda i teraz słupki są przysypane ziemią. Nie tak jak wcześniej , że go ziemia nie dotykała bo był cement równo z ziemią.

Domyślam się , że zostawienie tego na parę lat zniszczy słupki, zaczną rdzewieć. Co teraz z tym zrobić?

Elementy stalowe pozostawione w ziemi często zgodnie z "tradycją" maluje się lepikiem na zimno (np. słupy stare oświetleniowe czy elementy nośne trakcji kolejowej). Pomalowane są one nawet na czarno na 10 cm ponad grunt.

Jest to prawdopodobnie najtańszy sposób w twoim przypadku.

Powinno wytrzymać tyle samo ile powłoka z farby olejnej na słupku na powietrzu.

nie dysperbit to masa asfaltowa oparta na bazie dyspersji wodnej i może być rozpuszczana przez wodę. generalnie się utwardza ta powłoka i nie ulega ponownemu rozpuszczeniu przez wodę ale obawiam się że może być problem z pomalowaniem tym metalu. Generalnie odradzam to w tym rozwiązaniu.

Nie gwarantuje tego, że będzie najlepszy. Najlepszy możesz kupić jakąś chemię specjalną farbę po 200 zł/l.

Ja wiem, że to co tobie podałem ludzie na budowach normalnie stosują. Nawet w projektach jest napisane (w przypadku rur osłonowych stalowych stosowanych w przejściach kanalizacji i instalacji wodociągowej przez ściany), że rury stalowe zabezpieczyć antykorozyjnie lepikiem - czytaj masą asfaltową na bazie rozpuszczalników.

Takie opakowanie 10 kg kosztuje około 50 zł i starczy na całe ogrodzenie.

Wybór zawsze pozostawiam Tobie.

• 4 weeks później...
Byłem w sklepie i chciałem kupić izohan gr , ale po rozmowie z sprzedawcę to już nie wiem. powiedział , że szkoda mojej roboty bo to nic nie da. To nie jest do tego. Sam juz nie wiem, szukam info w necie i nic nie mogę znaleźć , żeby ktoś stosował środki tego typu do metalu czy tak jak pisałeś do słupów.