Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie wodoszczelne-zewnętrzne wanny

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie prac wykończeniowych w łazience, interesuje mnie montaż opraw wodoszczelnych z żarówką LED po zewnętrznej obudowie wanny.

Obudowa wanny jest z popularnego styropianu w miare dopasowana do prostokątnej wanny akrylowej.

Przewód elektryczny 3x1,5 (bo taki akurat miałem) połączyłem z oświetleniem na ścianie, tak aby po włączeniu świeciło oświetlenie wanny plus dodatkowo kinkiet na ścianie.

Mam kilka pytań, jaką oprawę wybrać tak aby nie nagrzewała się nadto aby to nie uszkodziło styropianu w którym jest obudowana wanna, oraz jak to się ma do bezpieczeństwa, trochę sie boje połączenia woda plus 230V, ale widzę że pomysł jest popularny i dużo ludzi w ten sposób oświetla łazienkę.

Oczko z żarówką LED nie powinno się grzać..co do "wodoszczelności" to w najlepszym razie widziałem IP44 (bryzgoszczelne) wodoszczelnych IP65 nie widziałem, choć nie jestem przekonany czy do oświetlenia na zewnątrz jest potrzebne..najważniejsze to poza strefą I i II wstaw zasilacz 12V, żeby do samej wanny dochodziło już bezpieczne napięcie

No to umieść go nawet w rozdzielni..poza tym...na boga jak często wymienia się zasilacz?? możesz kupić taki pasujący do gniazdka gdzieś w drugim kącie łazienki i stamtąd pociągnąć..rozwiązań jest masa...

co do "psucia efektu"...życzę aby nagłe przebicie instalacji go nie popsuło...pewnych rzeczy nie robi się na pokaz..duża rozdzielnia z różnicówkami i "S" kami też nie jest piekna..czemu nie zostać na jednym kablu i zabezpieczaniach przedlicznikowych a w przedpokoju mieć "efekt"?

Też zastanawiałem się nad transformatorem 12V lecz posotaje pytanie jak go później wymieniać, nie chce dokładać kratki rewizyjnej aby nie popsuło efektu

Jak ci ugotuje dzieciaki w wannie, to bedziesz miał piękny efekt i satysfakcję że nie popsułeś efektu.

Ludzie, jakim kretynem trzeba być, aby wprowadzać do wanny 230V dla efektu? Myślę, że taki z pięcioma komórkami mózgowymi już palnąłby się w łeb wcześniej. Tu mam przypadek z trzema, albo i mniej...

Też zastanawiałem się nad transformatorem 12V lecz pozostaje pytanie jak go później wymieniać, nie chce dokładać kratki rewizyjnej aby nie popsuło efektu

Istnieją maskownice, pod praktycznie każdy rozmiar płytki. Gość od płytek poradzi sobie.Trzymają to dwa magnesy, no i fuga. Za kilka lat, w razie awarii wydłubiesz odrobinę fugi, zajmie Ci to 2 godzinki, wraz z odtworzeniem.

Możesz też wsadzić transformator do jakiejś szafki, ukryć za lustrem, możliwości naprawdę są. Możesz całą łazienkę oświetlić z 12 / 24 V, a transformator mieć na zewnątrz.