Karotek 18.02.2014 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam Serdecznie! Jestem włąścicielem małego mieszkania na poddaszu (3 piętro) w starej kamienicy w centrum miasta. Mieszkanie podłączone jest od dawna do centrlanego ogrzewania, ale nie co ciepłej wody. Niedawno pojawiły się problemy z bojlerem elektrycznym i prawdopodobnie konieczna będzie jego wymiana. Pomyślałem, że to dobry moment żeby sprawdzić czy nie jest możliwe podłączenie mieszkania do węzła cieplnego. Najlepszym pomysłem wydało mi się spytanie sąsiadów z piętra niżej czy mają ciepłą wodę, ale - być może przez to, że tam nie mieszkam i mnie nie znają - w odpowiedzi na moje pytanie usłyszałem "Wypie**** cwelu". Taka specyfika kamienic w centrum . W każdym razie uznałem, że odpowiedzi musze szukać gdzie indziej. Czy możecie mi doradzić od czego zacząć i do kogo zwrócić się z pytaniem o możliwość przyłączenia mojego mieszkania do bieżącej ciepłej wody? Będę wdzięczny. Szczególnie za odpowiedzi bardziej rzeczowe niż ta, której udzielił mi sąsiad. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.02.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 w odpowiedzi na moje pytanie usłyszałem "Wypie**** cwelu". Nie dziw się - biedaczek pewnie był zakłopotany i nie wiedział, co ci odpowiedzieć, bo przecież on się i tak nie kąpie. Zapytaj przede wszystkim właściciela / administratora budynku. Węzeł cieplny wcale nie musi podgrzewać CWU, w ogóle może być w innym budynku. Jeżeli jest, to i tak musisz mieć jego zgodę na taką zmianę. Zakładając, że CWU w budynku jest - musisz z właścicielem uzgodnić sposób rozliczania zużycia. No i rzecz najtrudniejsza - wszystko załatwione, masz zgodę, fachowca, materiały i co? - Musisz znowu zapukać do sąsiada z dołu i poprosić, żeby pozwolił ci zrobić malutki bałaganik w jego wypieszczonym gniazdku, żeby się podłączyć do rury, przebić przez strop itd. Koniecznie napisz, co ci odpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Koniecznie napisz, co ci odpowiedział Czeka kolegę chyba ciężka przeprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karotek 19.02.2014 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Dzięki za odpowiedź Beja. Dzisiaj przekonałem się, że tylko na podstawie infomacji zawartch w Twojej odpowiedzi mógłbyś/mogłabyś z powodzeniem zastąpić mojego administratora. Na pytanie o umiejscowienie węzła odpowiedział, że owszem kojarzy temat i nawet pamięta, że ma gdzieś w dokumentach dokładne rozmieszczenie całej instalacji. Ponieważ pracę rozpoczął dopiero miesiąc temu, to - rzecz jasna - nie zna wszystkiego na pamięć i oddzwoni jak "poczyni odpowiednie ustalenia administracyjne". Jestem jednocześnie zażenowany i podekscytowany początkiem mojej wyprawy w głąb absurdu i niekompetencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts